29 Nisan 2009 00:00

Domuz gribini durdurmak için çok geç

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), domuz gribine dair alarm seviyesini 3. evreden 4. evreye çıkardı.

Paylaş

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), domuz gribine dair alarm seviyesini 3. evreden 4. evreye çıkardı.
İsviçre’nin Cenevre kentinde saatlerce süren acil toplantının ardından WHO Başkan Yardımcısı Keiji Fukuda bir basın toplantısı düzenledi. Fukuda, ilk olarak 1 ila 6 arasında derecelendirilen salgın evreleri sıralamasında alarm düzeyini 3’ten 4’e yükseltme kararı alındığını söyledi. Alarm düzeyinin yükseltilmesi, hastalığın en az bir ülkede insandan insana geçtiği anlamına geliyor. Fukuda, virüsün kimi ülkelere de yayılmış olması nedeniyle domuz gribinin kontrol altına alınamayabileceğini bildirdi.
Fukuda, “İnsanların çok hızlı biçimde dünyanın her yerine seyahat ettiği bir çağda virüsün yayılamayacağı hiçbir bölge yok” dedi.
KANADA RİSK ALTINDA
Kanada Federal Sağlık Bakanı Leona Aglukkaq, Kanada genelinde halen 6 olan domuz gribi vakasının, yakın gelecekte artmasından endişe ettiklerini, “salgının tüm ülkeye yayılabileceğini” söyledi. Kanada’nın Ontario eyaletinde 12 şüpheli vakanın araştırma halinde olduğu açıklandı. Aglukkaq, “Ülke genelinde, devletin ilgili tüm ekipleri, teknolojinin bize sağladığı tüm imkanlarla salgına karşı alarm halinde çalışıyor. Bunun dışında Kanadalılardan, zorunlu olmadıkça Meksika başta olmak üzere salgının görüldüğü ülkelere seyahat etmemelerini istiyorum” dedi.
ABD’nin New York kentinde 28 domuz gribi vakasının bildirildiği özel okulda öğrenci değişimi programıyla okuyan 33 Fransız öğrenciden ikisi, hastalık semptomları görülmesi üzerine tedavi edildi.
Güney Kore’de ilk şüpheli domuz gribi vakası rapor edildi. Meksika’dan dönen bir Güney Kore vatandaşının domuz gribine yakalandığından şüphelenildiği kaydedildi. Güney Koreli yetkililer, ülkede 5 milyon kişiyi tedavi etmeye yetecek kadar ilaç stoku bulunduğunu açıklamıştı.
Avustralya’dan da şüpheli vaka haberleri geldi. Avustralya Sağlık Bakanı Nicola Roxon, ülke genelinde 17 vaka rapor edildiğini ve bunların ülkenin çeşitli bölgelerinde dağılım gösterdiğini açıkladı. Kolombiya’dan da 12 şüpheli vaka bildirildi.
Kolombiya hükümeti, virüsle mücadele amacıyla “ulusal felaket durumuna” geçti. (DIŞ HABERLER)

MEKSİKA YOLCULARININ DİKKATİNE!

Salgının Meksika’dan başlaması nedeniyle bu ülkeye gitmeyi planlayan ya da bu ülkeden diğer ülkelere seyahat edenler için de tedbir önlemleri alınıyor. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, İngiliz vatandaşlarından, önemli yolculukların dışında domuz gribi vakalarının görüldüğü Meksika’ya gitmemelerini istedi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın internet sayfasında da Meksika’nın başkenti Mexico City’deki rutin konsolosluk işlemleri ile tüm vize hizmetlerinin bir sonraki duyuruya dek askıya alındığı bildirildi.
Japonya Dışişleri Bakanlığı, Meksika vatandaşlarına yönelik vize şartlarını ağırlaştırdı. Bakanlık açıklamasında, kararın hastalığa karşı bir önlem olarak alındığı kaydedildi. Bakanlık, kendi vatandaşlarına da Meksika seyahati konusunda uyarıda bulundu.
Öte yandan, İsrailli yetkililer, Müslüman ve Yahudilerin domuza karşı duyarlılıkları dikkate alınarak salgının “Meksika gribi” olarak yeniden isimlendirilmesini istedi.
ÖNCEKİ HABER

İngiltere herkesi fişlemekten vazgeçti

SONRAKİ HABER

DTP’li başkana 5 yıl hapis istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa