29 Nisan 2009 00:00

GM ‘kurtulmak için’ işçi atacak

ABD’nin otomotiv devi General Motors, bütün “kurtarma çabalarına” karşın krizden çıkamadı.

Paylaş

ABD’nin otomotiv devi General Motors, bütün “kurtarma çabalarına” karşın krizden çıkamadı. İflastan kurtulabilmek için Washington’ın katkısını bekleyen şirketin, kendisinden istenen yeniden yapılanma faaliyetini 1 Haziran’a kadar tamamlaması gerekiyor. Bu yeniden yapılandırma faaliyeti kapsamında General Motors 21 bin işçiyi işten çıkaracak. Son işten çıkarma kararıyla, çalışan sayısı 61 binden 40 bine düşecek.
General Motors, en tanınan markalarından 83 yıllık Pontiac’ın üretimini durdurmaya karar verdi. Firebird ve Trans Am gibi modelleriyle klasikleşen Pontiac, 2010’dan sonra üretilmeyecek. Şirket bu tarihten sonra Chevrolet, Cadillac, Buick ve GMC gibi markalarının üretimine odaklanacak.
OBAMA PLANI
Şirket, kendisini bu radikal önlemleri almaya iten neden olarak, ABD Başkanı Barack Obama’nın otomotiv sanayisine yaklaşımını gösteriyor. Obama, devletten yardım almak istiyorlarsa, otomotiv şirketlerinin kendilerine çeki düzen vermesi gerektiği görüşünde. Obama, bu amaçla geçen ay, iflasın eşiğindeki iki ABD otomotiv şirketinin yeniden yapılanmaları için yerine getirmeleri gereken koşulları açıklamıştı. Obama, ülkenin en büyük otomotiv şirketi General Motors’a, yeni bir işletme planı hazırlaması için 60 gün süre verdi.
Obama, Chrysler şirketine de ağustos ayı sonuna dek, İtalyan şirketi Fiat’la ortaklık işlemlerinin tamamlaması gerektiğini bildirdi. ABD yönetimi şimdiye kadar General Motors’a 17 milyar dolar, Chrysler’e 21 milyar dolar yardımda bulundu.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Auschwitz’ten mektup var

SONRAKİ HABER

İngiltere herkesi fişlemekten vazgeçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa