29 Nisan 2009 00:00

9 bilye ve 1 sapan 112 yıla mal oldu!

Adana’da gösterilere katıldıkları gerekçesiyle yargılanan 13 çocuğa toplam 112 yıl 10 gün hapis cezası verildi.

Paylaş

Adana’da gösterilere katıldıkları gerekçesiyle yargılanan 13 çocuğa toplam 112 yıl 10 gün hapis cezası verildi. Polis tutanaklarına dayanılan delil ise yine tanıdık: Bir çocukta bulunan bir sapan ve 9 bilye. 23 Nisan’da kimi çocuklar bayram yaparken, kimileri de Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılanmaya devam etti. Geçtiğimiz yıl Adana’daki Newroz kutlamalarına yapılan müdahalede polislere taş attıkları gerekçesiyle bir süre tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan yaşları 13 ila 17 arasında değişen 11 çocuğun yargılanmasına Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.
DELİLLER DE SUÇLAMA KADAR KOMİK
Mahkeme, “Kasten yaralama” suçlamasıyla yargılanan 11 çocuk hakkında “Delil yetersizliği” nedeniyle beraat kararı verdi. Ancak aynı mahkeme 11 çocuğa “Örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla 7 yıl 6 ay, “Örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla ise 1 yıl hapis cezası verdi. 11 çocuğa toplam 93 yıl hapis cezası verilirken, verilen hapis cezaları, yaşları 15’ten küçük olanlar için yarı, yaşları 18’den küçük olanlar için ise üçte bir oranında indirildi. Mahkeme 11 çocuğa bu ağır cezalar vermek için yine polis tutanaklarını yeterli delil saydı. Mahkemede bir diğer önemli delil ise bir çocuğun üzerinde bulunan sapan ve 9 adet bilye oldu!
BİR GÜNDE 13 ÇOCUĞA 112 YIL HAPİS
Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen başka bir davada ise, geçen yıl, gösterilere katıldığı iddiasıyla gözaltına alınıp tutuklanan ve daha sonra tahliye edilen V.Y. (17) yargılandı. Mahkeme, V.Y.’ye 8 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Ceza çocuğun yaşı nedeniyle üçte bir oranında indirildi.
Aynı gün Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, yine bir gösteriye katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınıp tutuklanan M.Ö. (16) adlı çocuk yargılandı. Duruşmaya tutuklu olarak katılan M.֒ye de 9 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Bu cezayla birlikte Adana’da 13 çocuk hakkında bir gün içerisinde toplam 112 yıl 10 gün hapis cezası verilmiş oldu.
ADALETSİZLİK
Çocukların Müdafi Avukatlarından Vedat Özkan, bir gün içerisinde 13 çocuğa verilen ağır cezaları, hukukçu olarak kaygıyla izlemeye devam ettiklerini söyledi. Özkan, bu tür olaylarda kolluk görevlileri tarafından tutulan tutanakların delil olarak sayılamayacağını dile getirdi. Özkan, “Bu hem ceza düzenlemesi hem de yasaların mahkemece yorumlanması beraberinde ciddi adaletsizliklere neden olmaktadır. Bu adaletsizliğin ortadan kaldırılması lazım” dedi. (Adana/DİHA)
Ersin Çelik
ÖNCEKİ HABER

Bu defa da mı kurtulacaklar?

SONRAKİ HABER

BASIN TURU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...