29 Nisan 2009 00:00

Erzinliler: Termik santrale hayır

Hatay’ın Erzin, Dörtyol ilçeleri ve Adana Yumurtalık’a yapılması planlanan termik santraller ‘Erzin Termik Santral Karşıtı Platform’ tarafından yaklaşık bin kişinin katılımıyla protesto edildi.

Paylaş

Hatay’ın Erzin, Dörtyol ilçeleri ve Adana Yumurtalık’a yapılması planlanan termik santraller ‘Erzin Termik Santral Karşıtı Platform’ tarafından yaklaşık bin kişinin katılımıyla protesto edildi. Sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Erzinliler, arabalarla konvoy oluşturarak eylem alanına doğru harekete geçti. Eyleme çevre örgütlerinin yanı sıra sendikalar, siyasi partiler, üretici kooperatifleri de katıldı. Yerel seçimlerden önce termik santral kurdurtmayacağına dair söz veren AKP’li belediye başkanının ve yöneticilerinin eyleme katılmaması dikkat çekti. Eyleme katılanlar, alkışlar ve sloganlarla davul zurna eşliğinde Burnaz Sahili’ne yürüdü. Yürüyüşün ardından platform adına basın açıklaması yapan Erzin Çevre Derneği Başkanı Cemal Ertaç, Erzin’in geleceğini kurtarmak ve gelecek nesillere yaşanılabilir bir doğa bırakmak amacıyla burada olduklarını dile getirdi.
AVRUPA ATIYOR TÜRKİYE ALIYOR
Termik santrallerin Avrupa’da yıllar önce terk edildiğini belirten Ertaç, Türkiye’de neden hortladığına bir anlam veremediklerini dile getirdi. Erzin halkı olarak, kömüre ve doğal gaza dayalı termik santralleri istemediklerini vurgulayan Ertaç, alternatif enerji türleri olan rüzgar tribünleri ve güneş enerji sistemlerinin ise her zaman destekleyicisi olacaklarını sözlerine ekledi. Osmaniye Çevre Platformu Sözcüsü Halil Çevikkıran ise bütün Erzinlilerin toprağı, havası, suyu, geleceği için birlik olması gerektiğini söyledi. Çevikkıran, kurulması planlanan termik santrallerin halkın tepkisiyle durdurulabileceğini dile getirdi.
OLAYIN BİR DE SERMAYE YÖNÜNÜ SORGULAYALIM
Erzin Eğitim Sen Temsilcilik Başkanı Necdet Sökmen, yapılmak istenen termik santrallere karşı Erzinlileri birlik olmaya çağırdı. Eyleme Osmaniye’den katılan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Umur Gürsoy ise “İnsanlar, balıklar, tarım ürünleri zarar görecek. Üretimde düşüşün yaşanmasıyla halk fakirleşecek. Fakir insanın sağlığı bozuk olur” dedi. Termik santrallerin etkisiyle narenciye üretiminde aşırı döküm yaşandığını dile getiren narenciye üreticisi Cankat Karakurum da, “Buraya yapılması planlanan dört santralle birlikte Erzin ve Dörtyol olmak üzere 250 bin dönümlük narenciye yok olur. Bu bir cinayettir” dedi.
Türkiye’de 55 adet kömürle çalışan termik santral başvurusu yapıldı. Böylece Doğu Akdeniz Bölgesi’nde Ceyhan’da 1, Tufanbeyli’de 1, Mersin’de 2, Yumurtalık’ta 5, Erzin’de 4, Dörtyol’da 1, İskenderun’da 2 tane olmak üzere toplam 16 termik santral kurulması planlanıyor.
(Erzin/EVRENSEL)
Burcu Özkaya
ÖNCEKİ HABER

Yenilenebilir enerji yeter!

SONRAKİ HABER

İş sağlığına önem verilmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa