30 Nisan 2009 00:00

Venedik Bienali’nde Lapses

BU yıl 17 Haziran-22 Kasım 2009 tarihleri arasında düzenlenecek olan Venedik Bienali 53. Uluslararası Sanat Sergisi’nde...

Paylaş

BU yıl 17 Haziran-22 Kasım 2009 tarihleri arasında düzenlenecek olan Venedik Bienali 53. Uluslararası Sanat Sergisi’nde, Türkiye’yi, küratörlüğünü Başak Şenova’nın üstlendiği “Lapses” başlıklı proje temsil edecek. Lapses, çevremizi kuşatan türlü veriler ve medya tarafından yapılandırılan ortak bellekteki atlamalar, sekmeler ya da sıçramalar üzerinden, olayların ne kadar farklı şekillerde algılanabileceğini ve dolayısıyla farklı tarih anlatılarına yol açabileceğini gösteren iki projeden; Banu Cennetoğlu’nun ‘Katalog’ ve Ahmet Öğüt’ün ‘İnfilak Etmiş Şehir’ başlıklı işlerinden oluşuyor.
Lapses projesi, üç ciltlik bir kitap serisini de kapsıyor. Birinci cilt, projenin kataloğu işlevi görmesinin yanı sıra kavramsal çerçeve, yapıtlar ve genel süreç hakkında notlar içeriyor. İkinci ciltte, William C. Chittick, Jalal Toufic ve Paul Virilio’nun da aralarında bulunduğu 20’yi aşkın yazarın lapses kavramına farklı açılardan ve derinlemesine yaklaşımlar içeren metinleri yer alıyor. Üçüncü ciltte ise dört farklı proje, kavramsal çerçeve dahilinde tartışmaya açılıyor: Ceren Oykut’un Park Otel’i, Daniel García Andújar’ın Postkapital projesi, RGS’nin Kriegspiel projesi ve Yane Calovski’nin Ana Plan projesi.
Serginin koordinasyonunu İstanbul Kültür Sanat Vakfı üstleniyor. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye Pavyonu, Venedik Bienali’nin ana mekanı olan Arsenale’de yer alacak. Venedik Bienali 53. Uluslararası Sanat Sergisi, Türkiye Pavyonu için 28 Nisan Salı günü Babylon Lounge’da bir basın toplantısı ve kitap tanıtımı düzenlendi. Toplantıda küratörler, projenin ve kitapların hazırlanma süreçlerine dair bir sunum yaptılar. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Mommo; gerçek yaşam öyküsü

SONRAKİ HABER

İstanbul’u kuklalar basacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...