30 Nisan 2009 00:00

Ölüm Meksika sınırını geçti

Meksika’da başlayıp dünyanın birçok ülkesinde görülen domuz gribiyle ilgili vakalar artmaya devam ediyor.

Paylaş

Meksika’da başlayıp dünyanın birçok ülkesinde görülen domuz gribiyle ilgili vakalar artmaya devam ediyor. Grip salgını nedeniyle şu ana kadar Meksika’da 159 kişi yaşamını yitirdi. Bu can kayıpları arasında 7 kişinin ölümüne domuz gribinin yol açtığı kesinleştirilebildi. Meksika dışında ilk ölüm ise ABD’de yaşandı.
Meksika’nın başkenti Mexico City’nin turizm hizmetlerinden elde ettiği gelir yüzde 36 civarında düştü. Diğer ülkelerde de özellikle Meksika, ABD ve Kanada gibi Kuzey Amerika kıtası ülkelerine havayolu ulaşımında ciddi düşüşler yaşanıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uzmanları, domuz gribiyle ilgili bugüne kadar elde edilen verilere, hastalığın nasıl yayıldığına, insan sağlığını nasıl etkilediğine ve nasıl tedavi edilebileceğine ilişkin bilimsel değerlendirme yapmak üzere Cenevre’de toplandı. WHO’nun Ortadoğu’da virüsün yayılması ihtimaline karşı Dubai’de 3 milyon kapsül Tamiflu stoku tuttuğu öğrenildi.
MEKSİKA DIŞINDA İLK ÖLÜM ABD’DE
Salgının ortaya çıktığı Meksika’nın haricinde ilk ölüm vakası ise kuzey komşusu ABD’de yaşandı. ABD Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Texas eyaletinde 23 aylık bir çocuğun domuz gribi virüsünden hayatını kaybettiği belirtildi.
HAVAYOLLARINA UYARI
Uluslararası Havaalanları Konseyi (ACI) tüm dünyadaki üyelerine gönderdiği bültende havaalanı yönetimleri, çalışanlar ve havalimanlarıyla iş yapan şirketleri domuz gribine karşı uyardı ve alınması gereken tedbirleri sıraladı. Konsey, A (H1N1) olarak bilinen domuz gribi vakalarıyla ilgili gelişmeleri ve Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO), ABD ve Avrupa Bulaşıcı Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri gibi uluslararası kuruluşların bildiri ve faaliyetlerini yakından takip ettiklerini ifade etti. Bültende, WHO’nun alarm seviyesini 27 Nisan itibariyle 3’üncü basamaktan 4’üncü basamağa çıkardığı hatırlatıldı.
(DIŞ HABERLER)


HANGİ ÖNLEMLER ALINIYOR

Domuz gribinin yayılmasıyla birlikte salgına karşı alınacak önlemler de gündeme gelmeye başladı. İngiltere, gribin yayılmasını önlemek üzere alınan önlemlere bir yenisini daha ekledi ve hastalıkla ilgili detaylı bilgi içeren bir broşürün hazırlanması ve bütün evlere dağıtılması kararlaştırıldı. Hindistan’ın ticari merkezi ve dünyanın en kalabalık şehri kabul edilen Mumbai’daki uluslararası havaalanında, Meksika, Fransa, Yeni Zelanda, Kanada, ABD ve İngiltere’den gelen yolcular, domuz gribi tehlikesine karşı taramadan geçirilecek. Ancak Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamada, havaalanlarında termal kameralarla yapılan tespitin, grip virüsü kuluçka döneminde olması halinde işe yaramayacağını, bu nedenle de hastalığın yayılmasını durdurmakta etkili bir önlem olmadığını açıkladı.
Arjantin, domuz gribiyle mücadele kapsamında, Meksika’dan yapılan uçak seferlerinin bir süre için askıya alındığını açıkladı. Hükümet yetkilileri, uçuş yasağının pazartesi gününe kadar geçerli olacağını söyledi. Küba, Meksika’ya giden ve bu ülkeden gelen tüm uçuşlara yasak koyduğunu açıkladı. Havana’da tüm spor salonları ve yüzme havuzları kapatıldı. Çin, 1 milyon doları nakit para, 4 milyon doları materyal olmak üzere, Meksika’ya 5 milyon dolarlık insani yardım önerdi.
Fransa Sağlık Bakanı Roselyne Bachelot, Meksika’ya uçuşların durdurulmasıyla ilgili talebi bugün Lüksemburg’da yapılacak AB Sağlık Bakanları toplantısında gündeme getireceklerini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

‘Barış gücü’nde bir savaş suçlusu

SONRAKİ HABER

1 MAYIS’A DOĞRU 2009 (5)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...