30 Nisan 2009 00:00

Haksız ve hukuksuz
uygulama


İSDEMİR Çalışanlar ve Emekliler Derneği, Hak-İş’e bağlı Öz Çelik-İş’in imzaladığı ve işçilerin ücretlerini yüzde 35 civarında düşüren ‘tadil sözleşmesi’ne tepki gösterdi.
İmzalanan sözleşmenin iş kanununa da aykırı olduğunu söyleyen İSDEMİR Çalışanlar ve Emekliler Derneği Başkanı Bayram Özarslan, sendika tarafından imzalanan son sözleşme hâlâ yürürlükte iken, sözleşme bitmeden işçiler için daha kötü koşullarda yeni bir sözleşme yapılamayacağını ve bunun kanuna aykırı olduğunu söyledi.
DEVİR SÖZLEŞMESİNE AYKIRI
Dernek Başkanı Özarslan yaptığı açıklamada, yapılan yeni sözleşmenin gerekçesinin, Özelleştirme Yüksek Kurulu ile yapılan ‘devir sözleşmesi’ne de aykırı olduğunu söyledi. 2001’de yapılan devir sözleşmesinin 7’nci maddesinde, ‘İSDEMİR’de çalışan eleman sayısı 6 binden aşağı olamaz’ hükmünün açık olduğunu ve sendika yönetim kurulunun ‘2 bin kişi işten atılmasın diye bu sözleşmeye imza attık’ ifadesinin tamamen aldatmaca olduğunu ifade etti. Özarslan, zaten bugün İSDEMİR’de 6 bin 100 kişilik bir istihdam bulunduğunu, bunun da sözleşme hükümlerinde ifade edilen sayıya tekabül ettiğini söyledi.
Ayrıca sözleşme hükümlerince 6 bin kişinin altına düşülen her işçi için işverenin yine sözleşme hükümlerine göre iki asgari ücret tutarında tazminat ödemesi gerektiğini belirtti.
SENDİKA BİLGİ VERMİYOR
‘Tadil sözleşmesi’ duyumunu aldıklarında hemen sendikaya başvurup bilgi almak istediklerini ifade eden Özarslan, “Ücret indirimi ile ilgili gelişmeleri duyar duymaz sendikayla diyaloga geçtik, onlardan bilgi almak istedik. Fakat Şube Başkanı Cengiz Gül, bize bilgi vermedi ve bizim karışmamızı da istemediğini ifade etti. Tabii yaptıkları işin hem hukuki hem de ahlaki olarak savunulacak bir tarafı olmağını biliyor, onun için karışmamızı istemiyor” dedi. Sendikanın bu tavrına karşın kendilerinin işçilerin gasp edilen haklarının geri alınması için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.
ÜRETİM ARTSA ÜCRET DE ARTACAK MI?
Özarslan yaptığı açıklamada, tadil sözleşmesinin geçerli olacağı 16 aylık süre içerisinde üretim artarsa ücretlerin de artacağı hükmünün bulunmamasını eleştirdi ve acilen ‘Üretim aylık 5 bin tonu geçerek örneğin 10 bin tonu bulduğunda ücretler normale döner’ gibi direkt üretim üzerinden bir hükmün yer almasını istedi.
Demir çelik çalışanlarının bir zamanlar üretimdeki artışa bağlı olarak ‘istihsal’ primi aldığını belirten Özarslan, bugün işveren üretimi artırıp kârını artırdığında işçiye bir şey yansımadığını, ama üretim düştüğünde bunun direkt işçiye, üretimin düşme oranından bağımsız yüzde 35 oranında ücret düşümü olarak yansıdığını belirterek, bunun hiçbir gerekçesi olamayacağını ifade etti.
Özarslan, kâr ederken işverenin işçiye artı bir pay vermediğini, ama şimdi zarar etme bahanesiyle faturanın hemen işçiye kesildiğini vurguladı.
(İskenderun/EVRENSEL)

‘ERDEMİR KAMULAŞTIRILSIN’

METALÜRJİ Mühendisleri Odası, ERDEMİR’de işçilerin maaşlarının yüzde 35 düşürülmesinin, özelleştirmenin “yoksulluk ve işsizlik” olduğunun en somut göstergesi olduğunu söyledi.
Oda’nın dün yaptığı açıklamada, maaşları zaten dünya çelik sektöründeki işçilerden düşük olan ERDEMİR işçilerinin maaşlarından yapılan kesintinin, ancak yüzde 55 zamla telafi edilebileceği belirtilerek, “Bunun üzerine bir de temel gereksinimlerde yaşanan fiyat artışlarını koyduğumuzda, işçilerin nasıl yoksullukla karşı karşıya kaldığı belirginleşir” denildi.
Maaşlardaki kesintinin esnafları ve bölgedeki diğer çalışanları da yoksulluğa iteceğine dikkat çekilen açıklamada, net kârı milyon TL’ler ile ifade edilen ERDEMİR’in birden nasıl maaşları düşürme noktasına geldiği soruldu. Bundan sonraki adımın işçilerin işten atılması olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar ifade edildi: “ERDEMİR hisseleri, işçisinin maaşını düşüren ve bunca yatırıma rağmen işçisini işsizlikle tehdit edenlerin elinden alınmalı, dünya tekellerine peşkeş çekilmeden kamusal alana verilmelidir. ANKARA

FABRİKADA SESSİZ ÇIĞLIK

Konu ile ilgili görüştüğümüz işçiler, sendikanın kendilerine hiçbir bilgi vermeden böylesi bir sözleşmeye imza atmasını eleştirdiler. İSDEMİR’de çalışan bütün işçilerin bir şekilde borçlu olduklarını ve ücretlerin yüzde 35 gasp edilmesiyle beraber birçok işçinin icralık duruma düşeceğini ifade ettiler. Ereğli Demir Çelik’teki gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurgulayan işçiler, İskenderun’da da işçilerin halkla, esnafla beraber bu duruma tepki göstermesi gerektiğini, ama kendilerini savunmasını bekledikleri sendikanın işverenle kol kola olmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını belirttiler. Gasp edilen ücretlerini almak için nereye başvuracaklarını bilemediklerini belirten işçiler, şu anki durumlarını, ‘Fabrikada sesiz bir çığlık var’ sözleriyle ifade ettiler.

1 MAYIS’A ÇAĞRI

Cuma günü saat 15.00’te ‘3M Garden’ önünden yürüyüşle başlayacak ve sonrasında ‘Atatürk Anıt Alanı’nda yapılacak etkinlikle sürecek olan 1 Mayıs kutlamalarında İSDEMİR Çalışanlar ve Emekliler Derneği de yer alacak.
Dernek olarak 1 Mayıs’a katılacaklarını ve İskenderun’da alanda olacaklarını belirten Özarslan, “Dünyada bir ekonomik krizin olduğu doğru. Ama bizim ülkemizde her bir maaş alan kişinin eline en az 3-5 kişi bakıyor. Krizin bütün yükü işçilerin sırtına yıkılıyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. 1 Mayıs, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günüdür. Bütün işçi kardeşlerimizi, emeklileri, bu saldırılara karşı alanda birlik olmaya ve beraber hareket etmeye çağırıyoruz”’ dedi.
Yusuf Ertaş - Ali Karataş

Evrensel'i Takip Et