30 Nisan 2009 00:00

KÖY-TÜR işçileri mahkemeye gidiyor

TÜRKİYE’nin en büyük beyaz et üreticilerinden KÖY-TÜR’ün Torbalı’daki tesislerinde yaklaşık sekiz aydır üretim yapılmıyor.

Paylaş

TÜRKİYE’nin en büyük beyaz et üreticilerinden KÖY-TÜR’ün Torbalı’daki tesislerinde yaklaşık sekiz aydır üretim yapılmıyor. Fabrika, bünyesinde çalışan 650 işçinin yanı sıra besicisi, yemcisi başta olmak üzere yörede bulunan çok sayıda insan için önemli bir geçim kaynağıydı.
Eylül 2008’de üretimi durdurulan fabrikada çalışan işçiler, o günden bu yana maaşları ve tazminatlarının yanı sıra kazanılmış hiçbir haklarını alamadı. KÖY-TÜR mağduru işçiler, avukatları Ali Çavuşoğlu ile birlikte bir kahve toplantısı düzenleyerek hem sorunlarını konuştular hem de vekaletlerini vererek dava yoluna gideceklerini açıkladılar.
İşçilerin avukatı olan Ali Çavuşoğlu, “Sendika, dernek vb. yasal bir gücü olmayan işçiler, işverenler için kolay yutulur lokmalardır. Burada mağdur olan işçi arkadaşlarımızın izin, maaş, fazla mesai, tazminat gibi ne alacağı varsa onun takipçisi olacağız. Bu dava 1-1.5 yıl sürebilir ama sonunda işçilerin haklı oldukları adalet tarafından da onaylanacaktır. Çünkü işveren, “muvazaa” yoluyla işçilerin haklarını ödememiştir. Bu şirkette payı olan bir şekilde ortaklığı bulunan tüm taraflar bundan sorumludurlar. Ve dava yoluyla hepsine ulaşacağız. Gerekirse alacaklara ve mallara ihtiyati tedbir kararı koydurarak bu alacakları hak edeceğiz” şeklinde konuştu.
PANKARTLARIYLA ALANDA OLACAKLAR
Torbalı-Ayrancılar’da kurulu bulunan fabrika ile ilgili işçiler, fabrikanın kapatıldığı güne kadar 7 gün 24 saat çalışan bir fabrika olduğunu, ancak sıra işçilerin alacaklarına geldiğinde kendilerine hiçbir haklarının ödenmediğini anlattılar.
Kredi kartlarına borçları olduğunu, fatura ödemelerini yapamadıklarını, evlerinin ve çocuklarının ihtiyaçlarını gideremediklerini söyleyen işçiler, 1 Mayıs’ta İzmir’de olacaklarını, kendi yazdırdıkları pankartın arkasında yürüyeceklerini söylediler.
BİR ZAMANLAR EFSANEYDİ
Türkiye Kalkınma Vakfı öncülüğünde 1970’li yılların başında temelleri atılan KÖY-TÜR, Türkiye’nin en büyük beyaz et üreticileri arasına girmişti. Torbalı’daki tesisler, KÖY-TÜR Ege Entegre Tavukçuluk AŞ’nin son kalesi olarak görülüyordu.
1991 yılında kurulan fabrikayı özelleştirmeler kapsamında satın alan Dabaklar Şirketler Grubu, ekonomik krizi de gerekçe göstererek Eylül 2008’de üretimi durdurmuştu.
(İzmir/EVRENSEL)
Zafer Yaman
ÖNCEKİ HABER

Örma’da işçiye tazminat yok

SONRAKİ HABER

Haksız ve hukuksuz
uygulama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...