30 Nisan 2009 00:00

Tersane işçilerinden ortak kutlama çağrısı

Harb-İş Sendikası üyesi askeri tersane işçileri, kamu toplusözleşme görüşmelerinde taleplerine kulak verilmesini ve 1 Mayıs’ın ortak kutlanmasını istediler.

Paylaş

Harb-İş Sendikası üyesi askeri tersane işçileri, kamu toplusözleşme görüşmelerinde taleplerine kulak verilmesini ve 1 Mayıs’ın ortak kutlanmasını istediler.
Deniz Kuvvetleri İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda çalışan tersane işçileri, dün öğle paydoslarında alkışlar ve sloganlarla tersanenin dışına çıktılar.
“Kahrolsun IMF bağımsız Türkiye”, “Kriz teğet geçtiyse hakkımızı verin”, “Türk-İş uyuma emekçiye sahip çık” sloganlarının atıldığı eyleme yaklaşık bin işçi katıldı. İşçilere seslenen Harb-İş Anadolu Yakası Şube Başkanı Hüseyin Över, 315 bin kamu işçisi adına Türk-İş’in ücretle ilgili taleplerini hükümete ilettiklerini, ancak henüz bir yanıt alamadıklarını duyurdu. 1 Mayıs’ın İstanbul’da ayrı kutlanmasına tepki gösteren Över, konfederasyonlara çağrı yaparak, 1 Mayıs’ın İstanbul’da ortak kutlanmasını istedi.
‘TÜRK-İŞ GERİ ADIM ATMA!’
AKP Hükümeti’nin 1 Mayıs öncesindeki sessizliğinin işçi ücretlerine ve sosyal haklara iyimser bakmadığını gösterdiğini belirten Över, vergi dilimlerinin yükselmesi nedeniyle zamların ellerine geçen ücrete yansımadığını söyledi. “Bir yandan vergi kesintileri bir yandan da zamlar nedeniyle işçilerimiz yoksulluk içinde yaşamaktadır. Bu nedenle konfederasyonumuza çağrı yapıyoruz, kesinlikle taleplerimizden geri adım atmayın!” diyen Över, idari maddelerde de bir ilerleme olmadığını ifade etti.
Toplusözleşmelerin bundan sonraki bölümünde hükümetin tutumunun kendileri için mücadele rotasını belirleyeceğini belirten Över, Harb-İş olarak konfederasyona ve diğer sendikalara toplusözleşme sürecinde ortak mücadele etme önerisinde bulundu.
1 MAYIS MÜCADELENİN BAŞLANGICI OLACAK
Yasaklar cenneti olan Türkiye’de 1 Mayıs’ın resmi tatil ilan edilmesinin önemli olduğunu dile getiren Över, “Ne yazık ki 1 Mayıs tatili işçilerin ağzına çalınmış bir parmak baldan ibarettir. İki yıldır işçi ve emekçilere Taksim’de yapılan saldırılar örtbas edilmeye çalışılıyor. AKP Hükümeti, bir yandan 1 Mayıs’ı tatil ederken diğer yandan işçilere Taksim’i kapatıyor” diye konuştu. İşçi ve emekçilerin saldırılara karşı ortak mücadelesini örgütlemenin ve mücadele kararlığının ön plana çıkması gerektiği yerde rekabetçiliğin ön planda tutulmasını eleştiren Över, “Tüm konfederasyonları uyarıyoruz, bu tutum sendikal harekete kazanım getirmeyecektir. Konfederasyonlarımız birleşmeli ve 2009 yılı 1 Mayıs’ı İstanbul’da birlik ve dayanışma içinde kutlamalıdır” diye konuştu.
Över, işsizliğe, yoksulluğa “hayır” demek için, toplusözleşmede insanca yaşanacak bir ücret ve sosyal haklar için 1 Mayıs’ta alanlarda olacaklarını kaydetti.
Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun kararı gereği 1 Mayıs’ta Kadıköy’de olacaklarını belirten Över, 1 Mayıs mitinginin toplusözleşmede taleplerinin arkasında durmak için mücadelelerinin başlangıcı olacağını söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

TÜRK-İŞ TÜRKİYE GENELİNDE KUTLAMA YAPACAK

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Türk-İş olarak 1 Mayıs’ı, “Emek ve Dayanışma Günü” olarak İstanbul, Ankara, Adana, Bursa ve İzmir başta olmak üzere Türkiye çapında kutlayacaklarını açıkladı.
Kumlu yaptığı yazılı açıklamada, Türk-İş Başkanlar Kurulu olarak İstanbul’da Kadıköy İskele Meydanı’nda kutlama yapacaklarını belirterek, işçi ve memur konfederasyonları, tüm emek ve meslek örgütleri ile siyasi partileri ve yurtdışından gelecek yabancı konukları davet ettiklerini bildirdi. Başkan ve yöneticiler olarak Taksim Cumhuriyet Anıtı ve Kazancı Yokuşu’nda karanfillerle “1 Mayıs şehitlerini” anacaklarını belirten Kumlu, miting için İstanbul Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde buluşup, İskele Meydanı’na yürüyeceklerini kaydetti.
Kumlu, mitinglerde Türk-İş olarak, “özgürlükçü ve çoğulcu demokrasinin sınırlarının genişletilmesi, tüm kesimlerin uzlaşacağı bir şekilde Anayasa’nın katılımcı demokrasinin tüm kurum ve kurallarının sağlıklı işleyeceği bir yapıya kavuşturulması, siyasi partiler ve seçim yasalarının demokratikleştirilmesi, yargının tam bağımsızlığının sağlanması, sendikal örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması, kriz gerekçesiyle işten çıkarmaların önlenmesi; iş güvencesinin, işe iadeyi sağlayacak biçimde yeniden ve öncelikle düzenlenmesi, kayıt dışının kayıt altına alınması, kıdem tazminatına el uzatılmaması, temel tüketim maddeleri üzerindeki dolaylı vergilerin kaldırılması, esnek çalışma biçimlerinin kriz gerekçesiyle yaygınlaştırılmaması” taleplerini dile getireceklerini bildirdi.
Bu yılki 1 Mayıs’ın “şimdilik sonu meçhul olayların kamuoyuna yansıtıldığı, Türkiye’yi teğet geçmeyen krizin, özellikle emek kesimine ağır darbeler indirdiği kritik bir ortamda yaşandığı” görüşünün dile getirildiği açıklama, şöyle devam etti: “1 Mayıs, Türkiye’de yaşayan her 7 kişiden birini muhtaç hale düşürenlerden, işsizliği sosyal patlama, yoksulluğu açlık noktasına getirenlerden hesap sorulacak bir gün olarak değerlendirilmeli, bu gidişe ‘dur’ denilmeli” denildi. ANKARA
ÖNCEKİ HABER

KESK’liler halka bildiri dağıttı

SONRAKİ HABER

EKONOMİ VE POLİTİKA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...