30 Nisan 2009 00:00

Azerbaycan’dan ‘yeni politika’ ve gaz uyarısı

AZERBAYCAN Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye-Ermenistan görüşmeleriyle ilgili olarak, “Politikamızı bölgedeki yeni gerçeklere uyarlama hakkımızı kullanacağız” dedi.

Paylaş

AZERBAYCAN Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye-Ermenistan görüşmeleriyle ilgili olarak, “Politikamızı bölgedeki yeni gerçeklere uyarlama hakkımızı kullanacağız” dedi. Aliyev, Türkiye’ye sattıkları doğal gaza zam yapılacağının da sinyalini verdi.
Aliyev, Türkiye-Ermenistan diyaloguyla ilgili bir soru üzerine, “Bu konuda karar almak Türkiye ve Ermenistan’ın hakkı, onların tercihleri. Tek söylemek istediğim, bizim de hakkımızvar ve politikamızı bölgedeki gerçeklere uyarlama hakkımızı elbette kullanacağız. Adımlarımızı bölgede ortaya çıkabilecek duruma uyumlu hale getireceğiz” dedi. Karabağ sorununun ele alınışıyla ilgili, farklı kaynaklardan gelen çelişkili yorumlar duyduklarını söyleyen Aliyev, “Bence dünya, bölge ve Azeri halkı, Yukarı Karabağ meselesinin çözümünün Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasına bağlanıp bağlanmadığını bilmek istiyor. Bu çok basit bir soru ve basit bir cevap gerekiyor” dedi.
DOĞAL GAZA ZAM SİNYALİ
Aliyev, Ermenistan görüşmeleri nedeniyle Türkiye’ye verdikleri doğal gaza zam yapacakları haberlerinin hatırlatılması üzerine, ‘Şahdeniz konsorsiyumuyla Türkiye arasında 2001 yılında imzalanan anlaşmanın, bin metreküp doğal gaz için üst sınırı 120 dolar olarak belirleyen fiyatın geçerlilik süresinin geçen yıl nisan ayında dolduğunu’ söyledi. “Bu konuyu takip edenler, 2008 yılında Türkiye’nin Rusya’dan 400 dolara, Cezayir’den 300 dolara gaz aldığını bilirler. Bu bilgi sır değil” diyen Aliyev, “Geçen yıl Azerbaycan’dan 120 dolara alırken doğal gazın piyasa fiyatı 400-500 dolar seviyesindeydi. Bu durumda Şahdeniz konsorsiyumunun bu yüzden ne kadar büyük zarar ettiğini hesaplayabilirsiniz” şeklinde konuştu. HABER MERKEZİ
ÖNCEKİ HABER

MERCEK

SONRAKİ HABER

DARBELERi KiM YAPTI?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...