01 Mayıs 2009 00:00

BAŞYAZI

Bugün 1 Mayıs; İşçi Sınıfının Birleşme Mücadele ve Dayanışma günü; işçi sınıfının uluslararası bayramı!

Paylaş

Bugün 1 Mayıs; İşçi Sınıfının Birleşme Mücadele ve Dayanışma günü; işçi sınıfının uluslararası bayramı!
Bugün; dünyanın her köşesinde işçiler, sermaye düzeninden umudunu keserek, kurtuluşlarını işçi sınıfının kurtuluşuyla birleştiren tüm emekçiler, halklar 1 Mayıs’ı kutluyorlar.
Bugün, Avustralya’dan başlayarak dünyanın batıdan doğuya dönme hızıyla (yaklaşık saate 1.700 kilometre) yayılan 1 Mayıs ideallerini dalgalandıran bayraklar ve işçilerin hep bir ağızdan haykırdıkları talepleri tüm dünyaya yayılırken bütün dünyanın işçilerini, ezilenlerini de birleştiriyor. Fabrikalarda, işçi havzalarında, kapitalist dünyanın merkezi kentlerinde (çoğu yerde de sadece merkezler değil, ülkelerin en gözden uzak köşelerinde bile) işçiler; alanlara çıkarak, kapitalizme, sömürüye öfkelerini kedi kurtuluşlarına inançlarını haykırıyorlar.
Türkiye’nin her yerinde de bugün işçiler, kamu emekçileri, mimar-mühendisler, hekimler, gibi kapitalist toplumun orta sınıfı ve direği saylan kesimler, gençler, kadınlar, emeği ile geçinen herkes; yanı sıra demokrasi ve özgürlük isteyen Kürtler, Aleviler azınlık çevreler, çevreciler, doğayı korurken kendi toprağını da koruduğunu fark etmiş köylüler; kapitalist sistemden zarar gören ve görecek olan halklar, 1 Mayıs’tan kedilerine bir pay düştüğünün, 1 Mayıs’ın ideallerinde kendilerinden bir şey olduğunun farkında olarak bugün alanlara çıkmakta; kapitalizme öfkelerin haykırmaktadırlar.
Evet 1 Mayıs işçi bayramıdır; İşçi Sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü’dür. Ama aynı zamanda kapitalizm tarafından ezilen, horlanan, kölece bir yaşama zorlanan emekçiler, halklar da 1 Mayıs’ta kendi kurtuluşlarını bulmaktadırlar. Ki, elbette bu kapitalist sisteme karşı oluşan muhalefetin büyüklüğünü göstermektedir ve çok önemlidir.
1 Mayıs elbette yılın sadece bir günüdür. Ama 1 Mayıs alanları; şöyle bir bakmakla bile 2 Mayıs ve sonraki günlerde kimlerle birlikte olacağımızı, kimlerle birlikte yürüyeceğimizi gördüğümüz bir gerçekler meydanıdır da. Çünkü; orada herkes tavrıyla, tutumuyla taşıdığı pankartlarla, attıkları sloganlarla kendilerini ortaya koymaktadırlar.
Bugün elbet işçiler ve emekçiler, sadece belli alanlarda değil; işyerlerinde, işyerleri yakınındaki alanlarda da 1 Mayıs’ı kutlayacaklar. Daha dünden itibaren kimi işyerlerinde ve işyerlerinin yakındaki alanlarda kutlamaları başlatmışlardır. Harb-İş üyesi tersane işçileri (önceki gün), Ümraniye, Tuzla ve Çağlayan işçileri dün 1 Mayıs’ı kutlamaya başladılar bile. Bugün de İstanbul’un bir çok işçi havzasında ve diğer büyük kentlerde, “resmi alanlar” dışında da kutlamaların olacağı gazetemize gelen haberlerden anlaşılıyor.
Evet, bugün 1 Mayıs, İşçilerin Birlik Dayanışma Günü!
Evet., bugün 1 Mayıs, İşçilerin emekçilerin en acil taleplerini ve gelecek umutlarını haykırma günü!
Evet, bugün 1 Mayıs, işçi sınıfının bütün uluslardan, tüm din-mezhepten, her ırk ve renkten işçilerin Birlik ve Dayanışma Günü!
Evet, bugün 1 Mayıs 2009, işçilerin bütün dünyada ve ülkemizde krizin yükünü reddettiğini haykırma günü!
Evet., bugün 1 Mayıs, bütün işçilere, emeği ile geçinenlere, umudunu ve geleceğini işçi sınıfının kuruluşu devasına bağlamış olanlara kutlu olsun 1 Mayıs!
YAŞASIN BİR MAYIS
HAYDİ 1 MAYIS’A!
HAYDİ TALEPLERİMİZİ HAYKIRMAYA!
HAYDİ ALANLARA!
İHSAN ÇARALAN
ÖNCEKİ HABER

DURUM

SONRAKİ HABER

‘Diyalog ve barışın yolu açılsın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...