01 Mayıs 2009 00:00

Herkes 1 Mayıs’ı biliyor

Ben tarihinden bahsetmeyeceğim. Neden 1 Mayıs kutlamaları yapılıyor demeyeceğim. Ben Taksim, Kadıköy, Kazlıçeşme Meydanı, Beykoz Çayırı’ndan söz etmeyeceğim.

Paylaş

Ben tarihinden bahsetmeyeceğim. Neden 1 Mayıs kutlamaları yapılıyor demeyeceğim. Ben Taksim, Kadıköy, Kazlıçeşme Meydanı, Beykoz Çayırı’ndan söz etmeyeceğim.
Ben 1 Mayıs ne demek ondan söz edeceğim. İşçilerin, emekçilerin, ezilen halkların talepleri, amaçları ve geleceğinin ayaklarını sağlam temeller üzerine kurmasını anlatan 1 Mayıs’tan söz edeceğim.
Alan tartışmasını asla yapmayacağım. Alan tartışması yapabilmek için birileri kadar güçlü olmamız gerekir. Sendikal mücadeledeki şehitlerimizi asla unutmayacağım. Taksim elbette önemlidir. ‘77 1 Mayısı’nda ölen, katledilen sınıf kardeşlerimin anılması faillerinden hesap sorulması tabii ki önemlidir. Ancak unutmayalım ki bu uğurda bir sürü şehit olan katledilen sendikacılarımız, önderlerimiz vardır. Bunları da anmak gerekir. Ama asla talepler ve 1 Mayıs’ın önüne, üstüne çıkmamalıdır.
Demek ki 1 Mayıs ülkemin dört bir tarafında kutlanmalı ve gelecek nesillere daha anlamlı daha manidar mücadeleyi anlatan 1 Mayıs’lar bırakılmalıdır.
Bana göre her yer Taksim gibi olmalıdır. Alan tartışmalarına girmemiz, biz emekçilerin küresel sermaye ve çıkarları karşısında bölünmemiz demektir. Bugün de, dün olduğu gibi bunu yaşamaktayız. Halbuki 1 Mayıs’ta işçilerin, emekçilerin, ezilenlerin geleceklerinin inşası için birleşmesi gerekmektedir. Mücadele ve yaşam biçimlerini anlatan nice 1 Mayıs’lara saygılarımla.
Metin Oğuz
(Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi
SES İşyeri Temsilcisi)
ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs’da Kadıköy’deyiz

SONRAKİ HABER

Robotlar ve insanlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...