02 Mayıs 2009 00:00

Barış ve demokrasi talebi haykırıldı

1 Mayıs kutlamaları bölgenin bir çok ilinde kutlandı. Davul ve zurna eşliğinde çekilen halaylarla kutlanan 1 Mayıs’ta barış ve kardeşlik talepleri dile getirildi.

Paylaş

1 Mayıs kutlamaları bölgenin bir çok ilinde kutlandı. Davul ve zurna eşliğinde çekilen halaylarla kutlanan 1 Mayıs’ta barış ve kardeşlik talepleri dile getirildi.
Gaziantep’te önceki yıllara göre daha renkli ve kitlesel bir 1 Mayıs kutlandı. Alana çıkan binlerce emekçi krizin faturasının emekçilere kesilmesine izin verilmeyeceğini haykırdı. İstasyon Meydanı’nda yapılan kutlamaya Türk-İş, DİSK ve KESK’e bağlı sendikalar ile emekten yana siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri katıldı. DİSK’e bağlı sendikalar Öğretmenevi önünde, KESK Şubeleri Kırkayak Parkı’nda diğer sendika ve kurumlar da kendi binaları önünde toplanarak yürüyüş koluyla miting alanına geldi. Saygı duruşu ile 1Mayıs kutlaması başladı. DİSK Bölge Başkanı Nihat Bencan, 1 Mayıs’ın bayram ve tatil olmasının verilen mücadelenin bir kazanımı olduğunu belirtti. Ekonomik krizin faturasının emekçilere ödetilmesine karşı işçilerin alanlara çıktığını ifade eden Bencan krizin işçilerin üzerindeki etkilerine karşı bir an önce önlem alınmasını istedi.
KESK Dönem Sözcüsü Ali Ersönmez AKP Hükümeti’nin her şeyin içini boşaltmaya çalıştığını belirtti. Türk-İş İl Temsilcisi Ali Tabur’da bir konuşma yaptı.
Önceki yıllara oranla daha kitlesel ve renkli geçen miting de kriz, yoksulluk ve sömürüye karşı talepleri öne çıktı. Konuşmaların ardından miting yerel bir grubun müziği eşliğinde çekilen halaylarla devam etti.
1 MAYIS DİPÇİKLENEN ÇOCUĞA
1 Mayıs İşçi Bayramı Mardin’de yapılan basın açıklamasıyla kutlandı. Yenişehir Semti Yenişehir Taksi Durağı’nda bir araya gelen Mardin Demokrasi Platformu’un açıklamasına DTP’li belediye başkanları ve yöneticileri de katılarak destek verdi. Halaylar çekilerek 1 Mayıs kutlandı. Belediye İş Sendikası Mardin Şube Başkanı Memduh Öztürk, 2009 1 Mayısı’nı Seyfi Turan’a, Uğur Kaymazlara, yüreği ve beyni barış, kardeşlik ve demokrasi için çarpanlara, hakları, emekleri, onurları için kavgada olan emekçilere, insanlık ve özgürlük yolunda yorulmaz yürüyüşçüler analara ve büyük insanlığa adadıklarını söyledi. Kürt sorununa da dikkat çeken Öztürk, yerel seçimler sonrası da yaşanan gözaltı furyasının da barış ortamını zedeleyeceğini kaydetti. Nusaybin’de ise Barış Parkı’nda da bir araya gelen kitle örgütü temsilcileri ve üyeleri, basın açıklaması yaparak 1 Mayıs’ı kutladı. Yapılan açıklamada, seçimler sonrası yaşanan olayların kendilerini tedirgin ettiğini belirtti. Elazığ’da 1 Mayıs kutlamasına KESK Şubeler Platformu ve DTP ve EMEP katıldı. Fevzi Çakmak Mahallesi’nde toplanan kitle buradan merkez postanesine kadar yürüdü. Merkez postanesi önünde açıklama yapan Eğitim Sen Elazığ Şube Başkanı Halil Ateş, 1 Mayıs’ın ekonomik kriz koşullarında kutlandığına dikkat çekti. Halkın demokrasiye olan özleminin bastırılmak istendiğini belirten Ateş, “Emekçi, özgürlükçü, bağımsız, çoğulcu ve demokratik bir Türkiye hayal değil” dedi.
YÜKSEKOVA’DA MİTİNG
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 1 Mayıs İşçi Bayramı 2 bin kişinin katıldığı mitingle ile kutlandı. DİSK ve KESK tarafından organize edilen 1 Mayıs mitingi için Sabancı İlköğretim okulu önünde toplanan yaklaşık bin kişi, mitingin yapılacağı Şehir Stadyumu’na kadar yürüyüş düzenledi. Yapılan mitinge DTP’li belediye başkanları, Hakkari Eski Milletvekili Esat Canan, Barış Anneleri İnisiyatifi, KURDİ-DER yöneticileri katıldı. KESK Dönem Sözcüsü Tahir Tekinalp, son dönemlerde DTP’ye yönelik yapılan baskılara dikkat çekti. Yaşanan gelişmelerin ülkeyi bir kaos ortamına sürüklediğini belirten Tekinalp, Kürt sorununun diyalog yoluyla çözülmesiyle biteceğini söyledi.

URFA’DA MİTİNG GÜNÜ
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki emekçiler, illerde yaptıkları 1 Mayıs kutlamalarının ardından bugün Şanlıurfa’da yapılacak bölge mitinginde buluşacaklar. Miting hakkında bilgi veren Eğitim Sen Mardin Şube Başkanı Doğan Angay, mitingde krizin yanı sıra baskılara da dikkat çekeceklerini dile getirerek, “Çünkü yerel seçimlerden sonra özellikle DTP’ye yönelik olduğu kadar çeşitli sivil toplum kuruluşlarına yönelik olarak da baskı ve gözaltılar yaşandı. Bizler o alanlarda bunları haykıracağız” dedi.
Belediye-İş Mardin Şube Başkanı Memduh Öztürk ise Türkiye’de yıllardır çözülmeyen sorunlarının artarak devam ettiğini dile getirdi. “İşsizliğin yanı sıra bölgede ve Türkiye’de yılardır tartışılan ve hiçbir zaman çözülmeyen bir Kürt sorunu var. Bizler alanlarda yükselteceğimiz sesimizle çözülemeyen bu sorunların bir daha çözülmesinden yana olcağız” diye konuştu. (MARDİN)

VAN’DA KUTLAMA YAPILDI
Van’da belediye işçileri ve TEDAŞ işçileri 1 Mayıs’ı halay çekerek kutladı. Hizmet- İş üyesi Van belediye işçileri belediye garajında yaptıkları kutlamaya DTP’li Belediye Başkanı Bekir Kaya’da katıldı. Hizmet-İş Sendikası Van Şubesi Başkanı Abdullah Efeoğlu, “Daha çok demokrasi ve iş barışı ve sosyal adalet bizim talebimiz. Ve bunu haykırıyoruz” dedi. Belediye Başkanı Bekir Kaya, işçilerin bayramını kutlayarak, işçiler arasında siyasi görüşlerine göre ayırmadıklarını kaydetti. Yapılan konuşmaların ardından Kaya işçilerle birlikte halay çekti.
Vangölü TEDAŞ önünde toplanan yaklaşık 200 işçi ellerindeki bayraklar ve davul zurna eşliğinde eğlendi. Kutlamalarda konuşan Türk-İş Van İl Temsilcisi Naif Balandi, katılımın azlığından yakındı. İşçiler davul zurna eşliğinde halay çekti.
ÖNCEKİ HABER

MALATYA’DA COŞKULU 1 MAYIS

SONRAKİ HABER

Enternasyonal dayanışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...