02 Mayıs 2009 00:00

MERSİN’DEN SİVAS’A, EDİRNE’DEN SİNOP’A...

ÇEŞİTLİ kentlerde yapılan mitinglerde emekçiler sorunlarını çözülmesni talep ettiler.Mersin’de 10 bini aşkın emekçi, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı coşkuyla kutladı. Mitingde, krizin faturasını emekçilerin ödemeyeceği dile getirildi.

Paylaş

ÇEŞİTLİ kentlerde yapılan mitinglerde emekçiler sorunlarını çözülmesni talep ettiler.
Mersin’de 10 bini aşkın emekçi, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı coşkuyla kutladı. Mitingde, krizin faturasını emekçilerin ödemeyeceği dile getirildi.
Yaklaşık 10 bin emekçinin katıldığı miting, Mersin Devlet Hastanesi önünde başladı. Mitinge, direnişlerinin 117. gününde olan liman işçileri de eş ve çocuklarıyla birlikte kitlesel olarak katıldılar. 7 Nisan’dan beri grevde olan Toros Tarım işçileri ve 40 yaşını doldurdukları gerekçesiyle işten atılan Toros Devlet Hastanesi çalışanları da mitinge katıldılar.
Mitinge, işçi ve memur sendikalarının yanı sıra siyasi parti ve dernekler katıldı. EMEP, SDP, ÖDP ve DTP mitinge katılırken DTP’nin kitlesel katılımı dikkat çekti. Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu da ilk kez 1 Mayıs’a katıldı. Gençlik de 1 Mayıs’a yoğun bir şekilde katılırken, attığı sloganlarla geleceğine sahip çıkacağını dile getirdi. Emek Gençliği Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın pankartı arkasında 1 Mayıs’a katıldı.
Yürüyüşün ardından yapılan mitingde konuşan Tertip Komitesi Başkanı ve Petrol-İş Şube Başkanı Adil Alaybeyoğlu, Hükümetin ekonomi politikasının iflas ettiğini belirtti. “Kriz başladığından beri sermayeye 40 milyar lira aktardılar. Ama işsizlik, yoksulluk daha da artıyor” diyen Alaybeyoğlu,“İşsizliğe karşı köklü önlemler alınmasını istiyoruz” dedi.
EDİRNE’DE COŞKUYLA
Edirne’de 1 Mayıs, kitlesel ve coşkulu geçti. Taksim mi Lüleburgaz mı tartışmalarının ardından Edirne’de kutlama kararı alındıktan sonra çalışmalara başlayan KESK’e bağlı Eğitim Sen, Tüm Bel-Sen, SES, BES, Haber-Sen, Yapı-Yol Sen, ESM, BTS, Tarım Orkam-Sen ve Türk-İş’e bağlı sendikalardan Tez Koop-İş, TEKSİF, DİSK’e bağlı Emekli-Sen ve Genç-Sen, Trakya’da Birlik Dayanışma Derneği ve siyasi partilerden de EMEP, SP, CHP, DTP ve çeşitli siyasi gruplar, 1 Mayıs’ı coşkulu şekilde kutladılar. Mitingde, Edirne Valisi Mustafa Büyük de kısa bir konuşma yaparak tüm işçilerin bayramını kutladı.
SİVAS’TA DAVUL ZURNAYLA
Sivas’ta 1 Mayıs kutlamaları, Mevlana Meydanı’nda gerçekleştirildi. Sabah saatlerinde Mevlana Mahallesi’ndeki Ethambay Parkı önünde toplanan kitle sloganlar eşliğinde miting alanına geldi. Alana girişte katılımcılar polis ekiplerince tek tek arandı. Miting alanına çıkan cadde ve sokaklar trafiğe kapatıldı. Sivas’taki 1 Mayıs kutlamalarına KESK’e bağlı sendikalar, siyasi partilerden Emek Partisi ve ÖDP ile Halkevleri, TGB gibi grupların yanı sıra, bazı Alevi dernekleri de katıldı. Mevlana Meydanı’ndaki kutlamalara yaklaşık 500 kişi katıldı. Kutlamaların son bölümünde ise katılımcılar, davul- zurna ile halay çekti.
Afyonkarahisar’da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Demiryol-İş Sendikası önünde Türk-İş ve Türk-İş’e bağlı sendikalar ile kitle örgütlerinin katımıyla basın açıklaması okunarak kutlandı.
Akhisar’da Emek Partisi’nin çağrısıyla bir araya gelen Eğitim Sen, Emekli-Sen, Belediye-İş ve Tekel işçileri Tahir’ün Caddesi Tekel Binası önünde 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı yaptıkları basın açıklamasıyla kutladılar.
SİNOP
Sinop’ta itfaiye önünden Uğur Mumcu alanına yürüyüş ve miting yapıldı. 2000’in üzerinde emekçinin katıldığı mitingde nükleer ve termik santrallere de tepki gösterildi.
İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, Erzincan, Hatay, Soma ve Antalya’da da kutlandı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

İşyerlerinde ve mahallelerde kutlandı

SONRAKİ HABER

Dağkapı Meydanı’nda kutlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...