02 Mayıs 2009 00:00

İşyerlerinde ve mahallelerde kutlandı

İzmir güne işyerleri ve mahallelerde yapılan 1 Mayıs kutlamalarıyla başladı. PETKİM’de sabah vardiya değişimi sırasında, kart basma bölümünde işçiler 1 Mayıs’ı kutladı. Petrol-İş yöneticileri teker teker işçilerin bayramını kutlayarak karanfil dağıttı.

Paylaş

İzmir güne işyerleri ve mahallelerde yapılan 1 Mayıs kutlamalarıyla başladı.
PETKİM’de sabah vardiya değişimi sırasında, kart basma bölümünde işçiler 1 Mayıs’ı kutladı. Petrol-İş yöneticileri teker teker işçilerin bayramını kutlayarak karanfil dağıttı.
Şube Başkanı Mehmet Salih Aydın, 1 Mayıs’ın önemine vurgu yaptığı konuşmasında devam eden TİS görüşmeleri ve yaşanan tıkanıklığa da değindi.
Vardiya değişiminin ardından fabrikadan çıkan işçiler TÜPRAŞ ve PETKİM işçileri, Petrol-İş Aliağa Şubesi sendikanın önüne TÜPRAŞ, PETKİM, Eğitim Sen, Genel-İş Belediye İşçileri ve ADD, Hacı Bektaş yöneticileri diğer demokratik kitle örgütü temsilci ve üyeleri şube önünden demokrasi meydanına yürüdü. Mahallelerden de katılımın olduğu yürüyüşte demir çelik işçileri de yerlerini aldı. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı yürüyüşün ardından konuşan Salih Aydın krizin faturasını ödemeyeceklerini söyledi. Hükümete seslenen Aydın, “Patronlar için vergi indirimi yapılıyor, asgari ücretten de vergi kaldırılsın” dedi. Halayların çekilmesinin ardından İzmir’de yapılacak mitinge katılmak üzere hareket edildi.
TORBALI VE BUCA’DA İŞÇİ MEMUR BULUŞTU
Torbalı Eğitim Sen öncülüğünde, Torbalı Alevi Bektaşi Derneği, Sepiciler Deri Fabrikası işçileri, ENMERSAN Mermer Sanayi işçileri, Torbalı Gündelikçi işçiler Derneği, Emek Partisi, ve Belediye İş üyeleri Torbalı Belediye meydanında yaptıkları basın açıklamasının ardından İzmir’e hareket etti.
Buca Belediyesi önünde 300’e yakın işçi toplandı. Davul-zurna eşliğinde çekilen halayların ardından konuşan Genel İş 5 No’lu Şube İşyeri Temsilcisi Ali Hıdır Aktaş, diğer sınıf kardeşleri ile birlikte Gündoğdu’da kutlama yapacaklarını dile getirdi. Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı da bir konuşma yaparak işçilerle bayramlaştı.
Buca Kuruçeşme Pazaryerinde toplanan mahalle halkı ve Emek Partisi üyeleri ise Buca Koop Meydanı’na yürüdü. Deniz Gezmiş posteri taşıyan EMEP ve Emek Gençliği üyeleri bayrakları ile anons aracından yayınlanan 1 Mayıs marşı eşliğinde yürüdü.
GÜZELTEPELİLER ÇİĞLİ’YE YÜRÜDÜ
100 dolayında Çiğli Belediyesi işçisi belediye şantiyesinden çıkarak belediye binasında doğru yürüdü. ‘Yaşasın 1 Mayıs. Çiğli Belediyesi emekçileri’ yazılı pankart açıp, “Yaşasın halkların kardeşliği, İşte 1 Mayıs alanlardayız” “Kent AŞ işçisi yalnız değildir” sloganı attılar. Güzeltepe Mahallesi halkı mahallede toplanarak, “İş ve aş istiyoruz. Güzeltepe Mahalle Halkı” yazılı pankartla Çiğli Belediyesi önüne yürüdü. 500-600 kişinin katıldığı bir kutlama yapıldı.
Öte yandan Kent AŞ işçileri geceyi işyerinde geçirdi. 350 işçinin atılması gündemde olan işyerinde işçiler günlerdir eylem yapıyor. İşyerini terk etmeyen işçiler, 1 Mayıs’ı da işyerinde geçirdi. İşçiler mücadelelerine devam edeceklerini vurguladılar.
NARLIDERE’DE
DEMOKRASİ GÜÇLERİ ALANDAYDI
Narlıdere Demokrasi Meydanı’nda toplanan 200 dolayında kişi 1 Mayıs’ı kutladı. Eğitim Sen, EMEP, DTP ve ÖDP, Tuncelililer, Çorumlular, Alevi Bektaşi Derneği, İslim Köyü Dayanışma Derneği yönetici ve üyeleri de katıldı. Eğitim Sen Şube Sekreteri Duran Sınacı açıklama yaptı.
Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan EMEP, Emek Gençliği, Emekli-Sen, Ege Meslek Yüksek Okulu öğrencileri “Staj sömürüsüne son” pankartı ile Bornova metro durağına yürüdü.
BERGAMA’DA SORGUYA ÖFKE!
Bergama Cumhuriyet Meydanı’nda, Eğitim Sen yönetici ve üyeleri, gençler, Kınık’tan gelen eğitim emekçileri ve maden işçilerinin katıldığı bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamanın ardından İzmir’e hareket eden grubu polis Bergama çıkışında durdurdu. Polis, işçilerin, öğrencilerin, memurların kimliklerini toplayıp GBT sorgulaması yaptı. Yarım saat süren polisin bu uygulaması protesto edildi. “Emekçiler değil çeteler sorgulansın” sloganları atıldı.
Karşıyaka ‘da Belediye Binası önünde toplanan Eğitim Sen, Emek Partisi, Liseli Arkadaş, ÖDP, Bingöl Karlıovalılar Derneği’nden toplam 600 dolayında kişi slogan atarak çarşıya yürüdü. Vapur iskelesi önünde çekilen halay çekildi. Burada yapılan basın açıklamasının ardından vapurla karşıya geçildi.
Öte yandan KESK İzmir Şubeler Platformu üyesi kamu emekçileri tutuklu sendikacılara Konak Postanesi’nden kart göndererek 1 Mayıslarını kutladı. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Deri işçileri geleneği bozmadı

SONRAKİ HABER

MERSİN’DEN SİVAS’A, EDİRNE’DEN SİNOP’A...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...