02 Mayıs 2009 00:00

Seçimi kaybedenlerin çoğu koltuğu da kaybetti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı’na sunmasının ardından açıkladığı yeni kabinede 9 yeni isim yer alıyor. AKP içinde TSK’ya karşı en eleştirel üslubu kullanan isimlerden biri olan Bülent Arınç’ın, yeni kabinede Başbakan Yardımcısı olarak yer alması ise dikkat çekti. 29 Mart Yerel Seçimlerinde bölgelerinde AKP’nin seçim kaybettiği eski bakanların çoğu koltuğundan oldu.

Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı’na sunmasının ardından açıkladığı yeni kabinede 9 yeni isim yer alıyor. AKP içinde TSK’ya karşı en eleştirel üslubu kullanan isimlerden biri olan Bülent Arınç’ın, yeni kabinede Başbakan Yardımcısı olarak yer alması ise dikkat çekti. 29 Mart Yerel Seçimlerinde bölgelerinde AKP’nin seçim kaybettiği eski bakanların çoğu koltuğundan oldu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kabine değişikliği ile ilgili listeyi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sundu. Başbakan Erdoğan, 50 dakika süren görüşmenin ardından kameraların karşısına geçerek yeni kabineyi açıkladı.
Erdoğan, gittiği değişikliği açıklarken, “Arkadaşlarım verilecek görev ne olursa olsun aynı heyecanla işlerini yapmaya devam edeceklerdir. Zaman zaman değişimin yeni bir heyecan getirmesi önem arz ediyor. Böyle bir değişimin gerekliliğine inandığımız için bu değişimi yaptık” şeklinde konuştu.
YENİ KABİNE
Erdoğan’ın açıkladığı yeni kabine şu isimlerden oluşuyor:
Kabinede kalanlar: Cemil Çiçek, Mehmet Ali Aydın, Egemen Bağış, Vecdi Gönül, Beşir Atalay, Recep Akdağ, Binalı Yıldırım, Mehdi Eker, Ertuğrul Günay, Veysel Eroğlu
Yeni atamalar: Ali Babacan (Ekonomiden sorumlu), Faruk Nafiz Özak (Devlet Bakanı olarak kalacak), Faruk Çelik (Devlet Bakanı olarak kalacak), Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz (Devlet Bakanı), Selma Aliye Kavak (Devlet Bakanı), Sadullah Ergin (Adalet Bakanı), Ahmet Davutoğlu (Dışişleri Bakanı), Mehmet Şimşek (Maliye Bakanı), Nimet Çubukçu (Milli Eğitim Bakanı), Mustafa Demir (Bayındırlık ve İskan Bakanı), Ömer Dinçer (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı), Nihat Ergün (Sanayi ve Ticaret Bakanı), Taner Yılmaz (Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı)
DİKKAT ÇEKEN
DEĞİŞİKLİKLER
Erdoğan’ın gittiği kabine değişikliğinde, 29 Mart Yerel Seçimleri’nde alınan sonuçların etkili olduğu görüldü. Örneğin, AKP’nin bölge illerindeki kalelerinden biri olan ve son yerel seçimlerde Büyükşehir Belediyesi’ni DTP’ye kaptırdığı Van bunlardan biri. Hüseyin Çelik, Van’da kaybetmenin faturasını ödedi ve Milli Eğitim Bakanlığı koltuğunu kaptırdı. Aynı sonuç Eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin için de geçerli. 29 Mart Yerel Seçimleri’nden önce Antalya’da yaptığı, “Hükümet’ten olmayan yerel yönetimlerin projelerini uygulamaya geçirmeleri daha zor oluyor” açıklamasıyla tepki toplayan Şahin, Antalya’yı CHP’ye kaptırmanın faturasını ödedi.
Kürşat Tüzmen de, seçim döneminde çalıştığı Mersin’de kazanamamanın faturasını ödeyen bir başka bakan oldu. Ergenekonun 12. dalga operasyonunu eleştirdiği için yer almayabileceği düşünülen Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ise kabinedeki yerini korudu.
DIŞİŞLERİ
DAVUTOĞLU’NDA
Yeni kabinede en dikkati çeken değişikliklerden biri de, Başbakan Erdoğan’ın dış politika baş danışmanı Prof.Dr. Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı olması. “Stratejik Derinlik” adlı bir kitabı da bulunan Davutoğlu, dış politikada, “Güçlü olanın rüzgarında politika yap ve güçlen” stratejisini savunan ve ABD ile ilişkileri de bu bağlama oturtan bir isim olarak biliniyor.
Yeni kabinedeki dikkat çeken diğer önemli isim de ‘sivri üslubu’ ile bilinen Bülent Arınç. Arınç yeni kabinede Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak yer aldı. AKP’nin Ergenekon sürecini yönettiği bir dönemde, askerlere karşı eleştirel çıkışlarıyla bilinen Arınç’ın bu önemli göreve getirilmesi dikkat çekti. (Ankara/EVRENSEL)

8 BAKAN KABİNE DIŞI KALDI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yeni kabineyi açıkladı. Yeni kabine göre, 8 bakan kabine dışında kaldı.
Kabine dışında kalan bakanlar şöyle:
* Devlet Bakanı ve Başkan Yardımcısı Nazım Ekren
* Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu
* Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen
* Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu
* Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik
* Maliye Bakanı Kemal Unakıtan
* Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin
* Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler
ÖNCEKİ HABER

ABD raporu: Ergenekon bulanık

SONRAKİ HABER

iŞÇiLERiN NEWROZ’U

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa