02 Mayıs 2009 00:00

Ölüme terk edildi

Şanlıurfa’da SSPE hastalığına yakalanan Ceylan Ateş’in sağlık durumu gün geçtikçe kötüye giderken, Ateş ailesi, hastalığın sorumlularının yargılanmasını istiyor.

Paylaş

Şanlıurfa’da SSPE hastalığına yakalanan Ceylan Ateş’in sağlık durumu gün geçtikçe kötüye giderken, Ateş ailesi, hastalığın sorumlularının yargılanmasını istiyor. Hastalığın bölgede ve özellikle Şanlıurfa’da yaygın olduğunu belirten SES Şanlıurfa Şube Başkanı İsmet Karadağ, üçüncü dünya ülkelerinde görülen hastalığın kullanılan tek doz ve bayat aşıdan kaynaklandığını kaydetti. Kentte 283 çocuğun ölümü beklediğini ifade eden Karadağ, vatandaşların bu sorunlardan dolayı sağlıkçılara olan güveninin kırıldığını söyledi.
Şanlıurfa’nın Süleymaniye Mahallesi’nde yaşayan Ateş ailesinin en küçük çocuğu olan 8 yaşındaki Ceylan Ateş, kızamık mikrobunun yol açtığı bir beyin hastalığı olan Subakut Sklorezan Panensefalit (SSPE) hastalığına yakalandı. Kızamık aşısı nedeniyle hastalığa yakalandığı iddia edilen Ateş, 4 gün Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi edildikten sonra eve gönderilerek ölüme terk edildi. Çocuklarının durumunun gün geçtikçe ağırlaştığını söyleyen Ateş ailesi, çocuklarının SSPE hastalığına yakalanmasından yetkilileri sorumlu tuttu. Aile, 4 ay önce hastalığı fark etmelerinin ardından Ceylan Ateş’i Manisa Devlet Hastanesi’ne götürmüştü.
‘HASTANE
EVE GÖNDERDİ’
SSPE hastalığının teşhis edilmesiyle birlikte çocuğunu Şanlıurfa’ya getirdiklerini belirten anne Şemse Ateş, kızının, hastalığın tedavisi olmadığı gerekçesiyle eve gönderildiğini belirterek, “Şanlıurfa’dan Manisa’ya mevsimlik işçi olarak ailece gitmiştik. Kızımın hastalığını fark ettiğimizde Manisa Devlet Hastanesi’ne götürdük. Orada teşhis konulduktan sonra Urfa’ya geri dönmek zorunda kaldık. Burada da tedavi ettirmek istedik, ancak Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde 4 gün kaldıktan sonra taburcu ettiler. Şimdi ne yapacağımızı bilmiyoruz. Mahallede kızamık aşısı yapan hemşire ve doktorlara güvendik. Ancak böyle olacağını hiç tahmin etmezdik” dedi. (Şanlıurfa/DİHA)

‘URFA’DA 283 SSPE HASTASI VAR’
KONU ile ilgili bilgi veren SES Şanlıurfa Şube Başkanı Dr. İsmet Karadağ ise SSPE hastalığının daha çok 3. dünya ülkelerinde bulunduğunu belirterek, “SSPE hastalığının en çok yaygın olduğu bölge Güneydoğu Anadolu Bölgesi, illerde ise Şanlıurfa ilk sırada yer alıyor. Yaptığımız araştırmalara ve resmi rakamlara göre 283 çocuk şu an ölümü beklemektedir, ancak kayıtlı olmayan SSPE hastalarının ilimizde 500’ün üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Tedavisi halen bulunmayan beyin hastalığı en çok 3. dünya ülkelerinde görülmektedir. Ancak yaşadığımız bölgedeki hastalık oranı 3. dünya ülkelerini bile geçmiş bulunmaktadır. Urfa’da ayda ortalama 3 çocuk ölmektedir, bu da halkta büyük bir tedirginliğe neden oluyor” diye konuştu.
‘HALK, ÇOCUKLARINA
AŞI YAPMAKTAN ÇEKİNİYOR’
Son 2 yıl içerisinde özellikle kırsal alanlarda hastalığın yoğun bir şekilde ortaya çıkmasıyla sağlık memurlarının büyük sorunlarla karşılaştığını belirten Karadağ, insanların sağlıkçılara karşı güveninin kırıldığını belirterek, “Uzmanlar, mevcut hastalığın başlıca nedenlerinden birisinin, kızamık aşısının tek doz ve bayat uygulanması olduğunu söylüyor. Ancak vatandaşlar, sağlık sorununun personelden kaynaklandığını düşündüğü için ilacı sanki sağlıkçı yapıyormuş gibi çoğu zaman sorunlarla karşı karşıya kalınıyor” dedi. SSPE hastalığının halkta korku ve paniğe neden olduğunu dile getiren Karadağ, sağlık bakanının, topu geçmişteki bakanlara atarak gelecekte gelişebilecek sorunları çözemeyeceğini belirterek, şunları söyledi: “Mevcut sağlık bakanının, SSPE hastası olan çocukların ailelerine ‘Geçmiş bakanların suçudur’ demesi sorunu çözemeyecektir. Önemli olan, bu tür sağlık skandallarının bir daha yaşanmaması için önlem almaktır.”
Ferhat Arslan
ÖNCEKİ HABER

7 BİN KİŞİ TAŞINACAK YER ARIYOR

SONRAKİ HABER

Toptan’dan ‘sağduyulu’ 1 Mayıs mesajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...