02 Mayıs 2009 00:00

Bunlar da ‘60’ların işçi filmleri!

İSTANBUL Modern Sinema, 7-14 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştireceği “İyi Günler Türkiye!” başlıklı programla 1960’ların Türkiye sinemasından toplumsal gerçekçi filmler sunuyor. İşçi Filmleri Festivali’nin bittiği gün, ‘60’ların emek filmlerini gösteren bu seçki izleyiciyle buluşacak.

Paylaş

İSTANBUL Modern Sinema, 7-14 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştireceği “İyi Günler Türkiye!” başlıklı programla 1960’ların Türkiye sinemasından toplumsal gerçekçi filmler sunuyor. İşçi Filmleri Festivali’nin bittiği gün, ‘60’ların emek filmlerini gösteren bu seçki izleyiciyle buluşacak.
Mimar Sinan Sinema-TV Merkezi ile iş birliğiyle hazırlanan seçkide, Yılmaz Güney’in kendi yaşamından da izler taşıyan; içeriği, biçimi ve yorumuyla sinemamıza gerçekçiliği getiren, Türkiye sinemasında bir dönüm noktası olarak kabul edilen “Umut”, göç sorunu ve emek sömürüsünü ele alarak sosyal eleştiriyi yansıtan ve iki yıl sansürlenen Duygu Sağıroğlu’nun ilk filmi “Bitmeyen Yol”, Halit Refiğ’in aydın kişinin toplum içinde yabancılaşmasını anlattığı, işçi-işveren ilişkilerine değinen, toplumsal gerçekçi sinema örneklerinden “Şehirdeki Yabancı” ve sinema tarihimizin en iyi hapishane filmi olarak nitelendirilen Bilge Olgaç’ın “Linç”; sendikalaşmayı, emekçi sorunlarını konu eden ve “ilk grev filmi” olarak tanımlanan Ertem Göreç’in “Karanlıkta Uyananlar” isimli filmleri gösterime sunulacak.
Programda, üzerine kitap yazılan tek Türkiye yapımı film olan ve hüzünlü, duygulu bir aşk hikayesini yalın, özgün sinema diliyle aktaran, Türkiye sinemasının kült filmleri arasında gösterilen Ömer Lütfi Akad’ın “Vesikalı Yârim” isimli filmi de gösterilecek. 41 yıl önce çekilen ve Yeşilçam melodramlarından gerçekçi özellikleriyle farklılaşan “Vesikali Yârim” ile birlikte, 1967 yılında San Remo’da 10. Uluslararası Bordighera Gülmece Filmleri Şenliği’nde Gümüş Ağaç Ödülü’nü alan, artist olmak için köyünden kaçan bir genç kız ile alkolik bir sokak fotoğrafçısı eski bir İstanbul beyefendisinin buruk öyküsünü anlatan, nostaljik çağrışımlar içeren Atıf Yılmaz’ın “Ah Güzel İstanbul” adlı filmi, Memduh Ün’ün Edmund Morris’in oyunundan yola çıkarak melodramik kalıplardan uzaklaşıp gerçek ve etkileyici bir dram sunduğu “Kırık Çanaklar” da siyah-beyaz Yeşilçam filmlerinin tadını yeniden yaşatacak izleyicilere.
“İyi Günler Türkiye!” başlıklı programa filmlerin yönetmen ve oyuncuları da konuk olarak katılacak. Halit Refiğ, Duygu Sağıroğlu, Selma Güneri, Göksel Arsoy, Ertem Göreç, Nilüfer Aydan izleyicilerle buluşacak. 8 Mayıs Cuma günü saat 15.00’te “Şehirdeki Yabancı” filminin gösteriminden sonra Halit Refiğ, Göksel Arsoy ve Nilüfer Aydan, film üzerine konuşacaklar. 10 Mayıs Pazar günü saat 15.00’teki “Karanlıkta Uyananlar” gösteriminin konuğu ise filmin yönetmeni Ertem Göreç. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

YOLCULAR İÇİN EL AYNASI

SONRAKİ HABER

Köprüde gelecek korkusu var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...