03 Mayıs 2009 00:00

Krizin faturasına karşı mücadele çağrısı

İşçi sınıfının uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs her yıl olduğu gibi bu yıl da işçi kenti Gebze’de Gebze Sendikalar Birliği tarafından ortak kutlandı.

Paylaş

İşçi sınıfının uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs her yıl olduğu gibi bu yıl da işçi kenti Gebze’de Gebze Sendikalar Birliği tarafından ortak kutlandı. Geçen yıla oranla kitleselliği ile dikkat çeken kutlamaya 8 bini aşkın emekçi katılırken, işçi kortejleri oldukça coşkuluydu.
“Daha çok demokrasi, iş, barış, özgürlük ve sosyal adalet” talebinin dile getirildiği mitingde atılan sloganlar ve taşınan dövizlerle krizin faturasının işçi ve emekçilere ödettirilmemesi için ortak mücadele çağrısı öne çıktı. 1 Mayıs kutlaması için akşam saatlerinde Gebze Ticaret Odası önünde buluşan emekçiler Cumhuriyet Meydanı’na kadar sloganlarla yürüdüler.
Türk-İş’e bağlı sendikalardan Petrol-İş’in, Hak-İş’e bağlı sendikalardan Çelik-İş’in ve DİSK’e bağlı sendikalardan Birleşik Metal-İş’in kitleselliği ve coşkusu dikkat çekti.
PANKARTLARIYLA KATILDILAR
Areva, Kroman Çelik, Yücel Boru, Makine Takım, Bossal Mimaysan, Poly Metal, Çayırova Boru, Arfesan, Akkardansa işyerlerinden metal işçilerinin kendi pankartları ile katıldığı mitinge bazı işçilerin eş ve çocukları ile katılması renkli görüntüler yaşanmasına neden oldu.
KESK’e bağlı sendikalardan sadece Eğitim Sen’in pankart açtığı mitinge Makine Mühendisleri Odası ile siyasi partilerden EMEP, ÖDP ve CHP’de katıldı.
Emek Partisi korteji arama noktasına yaklaştığında Emek Gençliği’nin taşıdığı Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın resimlerinin olduğu pankartın polis tarafından alana sokulmak istenmemesi üzerine kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Arama noktası önünde oturma eylemi yapan EMEP’lilerin kararlı tutumu üzerine polis geri adım atmak zorunda kaldı. Pankartın alana sokulması üzerine gerginlik sona erdi.
Cumhuriyet Meydanı’nda Gebze Sendikalar Birliği adına konuşan dönem sözcüsü ve Çelik-İş Şube Başkanı Şerafettin Koç, küreselleşmenin küresel kriz doğurduğunu, üretimin düşerek, işsizliğin arttığını belirterek, “1 Mayıs ekmek, barış ve özgürlük mücadelesidir. Bizde her 1 Mayıs’ta olduğu gibi bu yıl da iş ve ekmek talebimizi daha yüksek sesle haykırıyoruz” dedi.
Hükümetin sorunlarına çözüm üretmesini istediklerini ifade eden Koç sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz ekonomik ve sosyal denge istiyoruz. Hükümetin sosyal hayatın salt rakam ve grafiklerden ibaret olmadığını görmesini istiyoruz. Krize karşı emekçileri koruyan önlemlerin derhal alınmasını istiyoruz. İstihdamın artırılmasını istiyoruz. İş istiyoruz, iş güvencesi istiyoruz.” (Gebze/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

ÇORUM’DA RAVELLİ DAMGASI

SONRAKİ HABER

Diplomalar satışta!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...