03 Mayıs 2009 00:00

KESK Şubeler Platformu: 1 Mayıs’ı buruk kutladık

KESK İstanbul Şubeler Platformu, 1 Mayıs’ta yaşanan polis şiddetini protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şubesinde düzenlenen basın açıklamasında, yaşanan olaylardan sorumlu olan başta İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyet Müdürü olmak üzere tüm yetkililer istifaya çağırıldı.

Paylaş

KESK İstanbul Şubeler Platformu, 1 Mayıs’ta yaşanan polis şiddetini protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şubesinde düzenlenen basın açıklamasında, yaşanan olaylardan sorumlu olan başta İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyet Müdürü olmak üzere tüm yetkililer istifaya çağırıldı.
Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Nebat Bükrek, vahşi kapitalizmin neoliberal politikaları ve IMF’nin saldırılarına karşı, özelde ise iş kollarındaki çalışma koşullarından kaynaklanan, ekonomik, demokratik, sosyal haklar ve taleplerin dile getirilmesi için KESK üyeleri olarak alanlara çıkmak istediklerini dile getirdi. Ancak sabahın erken saatlerinde Pangaltı, Şişli ve Mecidiyeköy çevresinde polis şiddetine maruz kaldıklarını aktaran Bukrek, kolluk kuvvetlerinin ve bilinmeyen sivil güçlerin şiddetinin gün boyu farklı semtlerde ve ara sokaklarda sürdüğüne dikkat çekti. Bu nedenle bir çok üyelerinin yaralandığını ve gazdan etkilenerek fenalaştığını belirten Bukrek, bu nedenle 1 Mayıs’ı gerçek anlamından uzak ve buruk kutladıklarını sözlerine ekledi. Tüm engellemelere rağmen Taksim Meydanı’nda 31 yıl sonra yapılan kutlamaların KESK açısından buruk bir kutlama olduğunu ifade eden Bukrek, “Önümüzdeki 1 Mayıs’da en geniş kitlesel katılım ve kutlamalar için gerekli adımlar atılmalı, düzenlemeler yapılmalıdır. Bizler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de işçi sınıfı ve emekçilerin istedikleri alanlarda özgür ve barış içinde 1 Mayıs’larını kutlayabileceğine inanıyoruz” dedi.
EMEKÇİLER TAKSİM’E ÇIKAMADI
Açıklamadan sonra soru cevap kısmına geçildi. Muhabirimizin “Polis şiddetine, makul çoğunluğun dışında kalanların maruz kalmasında daha önceden konfederasyonlar tarafından valilikle bu makul çoğunluk üzerine yapılmış anlaşmanın etkisi var mıdır? Bu anlaşmayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu şekilde Taksim’e emekçiler çıkmış mıdır?” sorularına yanıt veren BES İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Nevin Kaplan, aslında 31 yıl sonra emekçilerin Taksim Alanı’na çıktığını ancak bunun istedikleri makul ölçüde olmadığını belirtti. KESK kitlesinin alana sokulmadığını söyleyen Kaplan, kademeli olarak birçok engelleme ve şiddete maruz kaldıklarını aktardı.
Eğitim Sen 3 No’lu Şube Başkanı Bukrek ise Pangaltı’nda yürümeye başladıkları zaman hiçbir engellemenin olmadığını dile getirdi. Bir çok basının bu haberi yanlış verdiğini ifade eden Bukrek, aksine bir an önce Taksim’e girmeleri için arkalarından gaz bombalarının atıldığını söyledi. “Polisin amacı sadece istenen o sayıda insanın Taksim’e bir an önce çıkmasıydı. Bu temelde sanki engelleniyor gibi basın verdi. Kimse engellenmedi aksine sürekli üzerimize gaz bombası atılarak bizim bir an önce Taksim’e girmemiz sağlandı. Oysa bizim amacımız Mecidiyeköy’deki kitlemizle buluşmaktı ve bu temelde biz yollarda bilerek ve isteyerek kaldık. Kitlemiz gelinceye kadar yürümemede kararlıydık. Bu temelde yeterli sayıda Taksim’e girilmedi ve biz kesinlikle bu makul sözcüğünü kabul etmiyoruz. Emekçiler gerçek anlamda Taksim’e giremedi. Emekçiler Mecidiyeköy ve ara sokaklarda kaldı. Bizim üyelerimiz ara sokaklarda kaldı. Biz 1 Mayıs’ı buruk kutladığımızı gerçek anlamda kutlamadığımız bir kez daha ifade ediyoruz” şeklinde konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

KESK’İN 1 MAYIS BİLANÇOSU
* Harbiye’nin arka sokaklarından çıkmak isteyen KESK üyelerine ellerinde bıçak, satır, sopa ve demir çubuk olan gruplar saldırdı. Bu saldırılar sonucu Eğitim Sen üyesi Murat Atay aldığı bıçak darbesiyle ağır yaralı olarak Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.
* İstiklal Tomtop Mahallesi’nden alana gitmek isteyen bir grup KESK üyesine kimliği belirsiz sivil kişiler tarafından saldırdı. Eğitim Sen üyesi Hatice Allahverdi aldığı darp sonucu ağır yaralandı.
* BES 2 No’lu Şube Yöneticisi Halim Özpınar ve Eğitim Sen Gebze Şube Başkanı yüzlerine sıkılan gaz sonucu fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Geçici körlük yaşayan KESK üyelerinin tedavisi halen sürüyor.
* KESK Eski Yöneticisi Cengiz Uzuner üzerine tazyikli su sıkılması sonucu sakatlandı.
* Şişli Çağlayan Meydanı’nda Tekirdağ, Edirne ve Bartın’dan gelen KESK yöneticilerinin üzerine plastik mermi sıkıldı, gaz bombası atıldı.
* Polis saldırıları sonucunda Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 30 kişi kaldırıldı.
ÖNCEKİ HABER

Kriz kabineyi ‘teğet’ geçmedi

SONRAKİ HABER

İşçi kentinde tüm engellere rağmen!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...