03 Mayıs 2009 00:00

Kriz kabineyi ‘teğet’ geçmedi

Başbakan Tayyip Erdoğan yaptığı kabine değişikliği ile krizin iddia ettiği gibi ‘teğet’ geçmediğinin işaretini de vermiş oldu.

Paylaş

Başbakan Tayyip Erdoğan yaptığı kabine değişikliği ile krizin iddia ettiği gibi ‘teğet’ geçmediğinin işaretini de vermiş oldu. Kriz gerçeği açığa çıktığı günden itibaren ‘krizin Türkiye’yi teğet geçtiğini’ ve ‘Krizden etkilenmemek için tüm ekonomik önlemlerin alındığını’ iddia eden Başbakan Erdoğan kabine revizyonunda en büyük değişikliği ekonomi alanıyla ilgili olan bakanlıklarda yaptı.
Başbakan Erdoğan’ın yerel seçim sonuçlarının ardından işaretini verdiği kabine revizyonu önceki gün gerçekleşti. Erdoğan’ın yeni kabinesine Bülent Arınç ve Ahmet Davutoğlu’nun dahil edilmesi dikkat çekici bulunurken, özellikle ekonomi alanındaki bakanlıkların neredeyse tümünün değişmesi, başbakanın iddia ettiğinin aksine, ‘Ekonominin iyi yönetilemediğinin itirafı’ yorumuna neden oldu.
Erdoğan, krizin tüm yakıcılığıyla etkisini hissettirdiği ve dünyanın ‘en büyük ekonomileri’nin sarsıntı geçirdiği son krizin ardından ‘krizin Türkiye’yi teğet geçtiğini, krizden etkileniyoruz söylentilerinin ise ‘psikolojik’ olduğunu söylemişti. Ekonomik krizden etkilenmemek için bakanların ve ekonomi kurmaylarının gerekli bütün önlemleri aldığını da iddia eden Erdoğan, her şeyin yolunda gittiğini ifade etmişti. Fakat ekonomi alanındaki bakanlıklarda yapılan değişiklik Erdoğan’ın da durumun kendisinin söylediği gibi olmadığını kabul ettiği anlamına geliyor.
EKONOMİDE
CİDDİ DEĞİŞİKLİK
Revizyonla, eski kabine de bulunan, Ekonomik Koordinasyondan Sorumlu Devlet Bakanı Nazım Ekren, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Enerji Bakanı Hilmi Güler koltuklarını kaybetti. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı olurken Hazine’den Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ise Maliye Bakanlığı’na getirildi.
Erdoğan’ın 2002 yılında iktidara geldiğinden beri, partinin ekonomi programlarının mimarı sayılan Nazım Ekren’i görevinden alması hem bu alandaki başarısızlıklara, hem de Ekren ile Başbakan’ın özellikle ‘Devlet kaynaklarının yanlış kullanımı’ konusunda çeşitli projelerde anlaşmazlığa düşmesine bağlanıyor.
Erdoğan’ın kabine dışında bıraktığı bir başka isim olan Kürşad Tüzmen’le uzun süredir yıldızının barışık olmadığı kulislerde konuşuluyordu. Erdoğan, Tüzmen için ilk dışlamayı genel seçimin ardından Gümrükleri başka bir bakana bağlayarak gösterdi. Tüzmen’in milletvekili olduğu Mersin’de yerel seçimleri AKP’nin kaybetmesi ise, bakanlıktan alınmasında önemli bir etken oldu.
‘KEMAL ABİ’ DE GİTTİ
Kabine dışı kalan bir başka isim olan Kemal Unakıtan, 2002 sonundan beri sürdürdüğü Maliye Bakanlığı görevinde hep tartışmaların odağındaki isim oldu. Özelleştirme uygulamaları, bu konuda mahkeme kararlarına da yansıyan şaibeler, vergi uygulamaları, çocuklarının ticari yaşamı hep tepki çekti. Ancak Erdoğan, “Kemal Abi” dediği ve çok yakın olduğu Unakıtan’ı görevinde tutmayı sürdürdü. Başbakan Unakıtan’ın kabineden alınmasını sağlık sorunlarına bağlasa da tek nedenin bu olmadığı biliniyor.
GÜLER’İN ALINMASI SÜRPRİZ OLMADI
Ekonomi alanında kabine dışında kalması hiç sürpriz olmayan isim ise Hilmi Güler oldu. Hilmi Güler’in Enerji Bakanlığın’ın başında bulunduğu dönemde ortaya çıkan bir çok yolsuzluk, (Ruslarla doğal gaz anlaşması revizyonu, BOTAŞ, EÜAŞ, nükleer santral gibi) çok tartışıldı. Güler’in ayrıca kötü yönetimi ile ülkenin elektrik darboğazı yaşamasında ve önümüzdeki dönemde yaşanması beklenen enerji sorunundan en başta sorumlu olanlardan biri olduğu ve bu nedenlerle kabineden alındığı düşünülüyor.
Erdoğan’ın kabine dışı bırakmadan, görev yerlerini değiştirdiği ekonomi ile ilgili bakanlarında aslında Erdoğan’ın çok tuttuğu isimler olmadığı düşünülüyor. Maliye Bakanlığı’na getirilen Mehmet Şimşek, daha göreve gelmeden, ekonomi alanında tepki toplayan açıklamalar yapmıştı.
‘İTİBAR KAZANMA HAMLESİ’
Faruk Çelik, sosyal güvenlik reformunu gerçekleştirirken, özellikle işçi ve emekçilerin çok tepkisini çekmişti. Erdoğan’ın bu değişikliğiyle kamuoyunun ‘takdirini kazanmayı’ planladığı düşünülüyor. ASO Başkanı iken AKP milletvekili seçilen ve Sanayi Bakanlığına getirilen Zafer Çağlayan da, bakanlığı boyunca yaptığı icraatlarla halkın en çok tepkisini çeken isimlerden oldu. Zafer Çağlayan bakanlığı alanındaki hemen tüm işlerde asıl olarak içinden çıkıp geldiği sanayicilerin ve patronların çıkarlarını gözeten tutumları nedeniyle tepki çekmişti. Çağlayan’ın kabine dışı bırakılmasının da AKP’nin yitirdiği itibarı yeniden kazanma hedefine yönelik olduğu düşünülüyor.

BAKANLARDAN REVİZYON YORUMU
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 64. Genel Kurulu’nda bir araya gelen yeni ve eski bakanlar gazetecilerin soruları üzerine kabine değişikliğini yorumladılar.
Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, kabinede düzenleme yapmanın, istediği zaman istediğini yapmanın Başbakan’ın yetkisinde olduğunu söyleyerek, “O Türkiye için, AKP için, hükümet için ne gerekiyorsa onu yapar. Dolayısıyla yapılan her şey doğrudur” şeklinde konuştu.
Yerini Nihat Ergün’e bırakan Sanayi ve Ticaret Eski Bakanı Zafer Çağlayan Başbakan Erdoğan’ın taktirinin her şeyin üstünde olduğunu söyledi. Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, kabinede yeniden yer almasının kendisi için sürpriz olmadığını belirterek, “Ama bunu umut etmiş olanlar için sürpriz oldu. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.
ÖNCEKİ HABER

3 maymunu oynamayın

SONRAKİ HABER

KESK Şubeler Platformu: 1 Mayıs’ı buruk kutladık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa