03 Mayıs 2009 00:00

Her zamankinden kalabalık

1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününün kutlandığı tüm alanlar, yurt genelinde geçmiş yıllara oranla çok daha kalabalık kitlelere ev sahipliği yaptı. Taşınan döviz ve atılan sloganlar, alanlardaki artışın kriz ve artan yoksulluğa duyulan bir öfkenin sonucu olduğunun göstergesi oldu.

Paylaş

1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününün kutlandığı tüm alanlar, yurt genelinde
geçmiş yıllara oranla çok daha kalabalık kitlelere ev sahipliği yaptı. Taşınan döviz ve atılan sloganlar, alanlardaki artışın kriz ve artan yoksulluğa duyulan bir öfkenin sonucu olduğunun göstergesi oldu.
TARSUS’TA 31 YIL
SONRA MİTİNG
Tarsus’ta 1 Mayıs 31 yıl aradan sonra miting yapılarak kutlandı. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı mitingde krize, işsizliğe ve yoksulluğa karşı tepki dile getirildi.
Miting, Kleopatra Kapısı’ndan başlayan yürüyüşle başladı. Cumhuriyet Alanı’nda yapılan mitinge sendika ve derneklerin yanı sıra EMEP, CHP, ÖDP ve DTP katıldı.
Eğitim Sen Şube Başkanı Cuma Erçe, “Şiddetin ve silahların teslim aldığı bir gelecek değil umut dolu yarınlar istiyoruz. Sokakları milliyetçi linç çetelerinin teslim aldığı bir ülke değil barışın, kardeşliğin ve bir arada yaşama arzusunun egemen olduğu bir ülke istiyoruz” dedi.
KARADENİZ’DE 1 MAYIS KUTLAMALARI
1 Mayıs Hopa’da coşkuyla kutlandı. Kutlamaya; EMEP, ÖDP, Halkevi, Eğitim Sen, ESP ve Dereleri Koruma Platformu katıldı.
Hopa ilçesi Yanmış Köprü mevkiinde toplanan 2 bin emekçi burada kortej oluşturarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Eğitim Sen adına konuşan Osman Lokumcu; “Ülkemizi peşkeş çekenler şunu çok iyi bilmelidir ki bizler emek mücadelemizin tarihini yazmaya devam edeceğiz. Sosyalizme olan inancımızı hiçbir zaman kaybetmedik”dedi.
Bolu’da Kardelen Meydanı’nda yapılan kutlamaya sendikalar, meslek örgütleri ve siyasi çevrelerden katılım oldu.
Bartın’da 1 Mayıs mitingi GMİS ve Eğitim Sen tarafından organize edildi. Kemer Köprü’de başlayan mitinge Bartın tiyatro oyuncuları katıldı. GMİS Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan, KESK adına da Eğitim Sen Şube Başkanı Bayram Şimşek birer konuşma yaptı.
Samsun’da Türk-İş ve KESK’in düzenlediği 1 Mayıs mitingine 3 bin 500 kişi katıldı. Ray Apartmanı önünde toplanan işçi ve emekçiler, sloganlar ve marşlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanına kadar yürüdü. Taşınan pankart, döviz ve atılan sloganlarda , kriz, işsizlik, işten atmalar, zamlar, parasız eğitim ve sağlık talepleri ön plana çıktı. Mitinge gençlerin yoğun katılımı ve coşkusu damgasını vurdu. Mitingde KESK adına dönem sözcüsü Müşfik Erdoğan, Türk-İş adına Bölge Temsilcisi İsmail Topçu birer konuşma yaptılar.
1 Mayıs Çaycuma’da, KESK Çaycuma Bileşenleri tarafından Çarşı Meydanı’nda davul ve zurna eşliğinde halaylarla coşkuyla kutlandı. Kutlamaya Çaycuma Emek ve Demokrasi Platformu bünyesindeki siyasi partiler ve meslek örgütleri ve vatandaşlar da katıldı. Kutlamaya katılanlar davul ve zurna eşliğinde halay çektikten sonra Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü. Ardından otobüslerle Zonguldak’taki kutlamaya hareket ettiler ve buradaki mitinge katıldılar.
Trabzon’ da 1 Mayıs Türk-İş’e bağlı sendikalar, Eğitim Sen, Emek Partisi, CHP, DSP, İP, ÖDP, SDP, İnsan Hakları Derneği, ADD, Halkevleri, KTÜ Öğrenci Kolektifleri ile KTÜ öğrencileri tarafından kutlandı.
Ordu’da Belediye önünde yapılan eyleme Türk-İş ve KESK’e bağlı sendikalar, EMEP, ÖDP, İP pankartlarıyla katılırken CHP, DSP ve Saadet partisi temsili olarak katıldı. Katılımcılardan yalnızca EMEP talepleri dile getiren döviz taşıdı.
Tokat Eğitim Sen şubesinin organize ettiği mitinge EMEP, ÖDP ve GOP Üniversitesi öğrencileri katıldı. Emekçiler Gaziosman Paşa Stadı’nın önünden Tokat Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.
Kırşehir’de, Eğitim sen, EMEP, DTP, ÖDP ve CHP tarafından ortak bir miting gerçekleştirildi.
1 Mayıs Zonguldak’ta İşçi Anıtı Alanı’nda yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla kutlandı
KÖYLÜLER ALANDAYDI
Niğde’deki 1 Mayıs kutlamalarına bu yıl topraklarında kirletici maden faaliyetleri yapılmak istenen köylüler renk kattı. Niğde Maden köyünde yapılmak istenen altın madenciliğine karşı mücadele eden Maden köylüleri 1 Mayıs mitinginde taşıdıkları döviz ve pankartlarla taleplerini dile getirdiler. Küçük bir köy olmasına rağmen 1 Mayıs mitingine 50 kişi katıldı.
Merzifon ilçesinde Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan 200 kişi 1 Mayıs’la ilgili basın açıklaması yaptıktan sonra Amasya’daki mitinge katıldı.
Amasya’da 1 Mayıs geçtiğimiz yıllara göre daha kitlesel kutlandı. Tes-İş, Haber-İş, Şeker-İş, maden-İş, KESK’e bağlı sendikalar, Eğitim-İş, EMEP, ÖDP’nin pankartlarıyla katıldığı mitinge Taşova’da Yeşilırmak üzerinde yapımı süren HES’e karşı mücadele eden köylüler de “Toprağımızı suyumuzu HES’lere kaptırmayacağız” pankartı ile katıldılar. Mitinge 1200 emekçi katıldı.
Balıkesir de işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ı Bandırma, Burhaniye ve Susurluk’ta alanlarda kutladı.
Burhaniye’deki kutlamalar Körfez ilçeleri Ayvalık, Gömeç, Edremit ve Altınoluk beldelerinden 1500 kadar katılımcı ile gerçekleşirken özellikle Genel-İş, KESK, Altınoluk Alevi Kültür Derneği ile EGEÇEP ve Kaz dağlarındaki altın aramaya karşı oluşturulan platform üyeleri, EMEP, ÖDP, DTP, CHP ve İP ilçe örgütlerinin yoğun katılımı vardı.
Daha çok işsizliğe ve yoksulluğa karşı taleplerin öne çıktığı Susurluk’ta ise Şeker-İş ve işten atılan Yörsan işçileri alanlardaydı. Kutlamalara Susurluk ve Karapürçek Belediye Başkanları’nın katılımı dikkat çekti. Bandırma’daki törenlerde de barış ve kardeşlik taleplerinin yanında özelleştirmelere, taşeronlaştırmalara ve işten atmalara arşı talepler öne çıktı.
YAĞMURA RAĞMEN
Manisa’da Yoğun yağmura rağmen coşkuyla gerçekleştirilen kutlamaya özellikle gençlerin katılımı dikkat çekiciydi.
Milas’ta, geçtiğimiz yılın ardından ikinci kez 1 Mayıs kutlamaları gerçekleşti. Muğla’dan Milas’a miting için hareket etmek isteyen KESK aracına, arama noktasında trafiğe çıkma yasağı getirilerek ulaşımın engellenmesi tepki topladı. Öğle saatlerinde Milas pazar yerinde bir araya gelen emekçiler, Ata Park’a kadar yürüdü. Muğla Üniversitesi ve lise öğrencileri de katıldı.
Düzenleme Komitesi Üyesi Demir Topçuoğlu, emekçilerin taleplerini, 1 Mayıs’ın önemini vurgularken kutlama, konserlerle coşkulu şekilde son buldu.
Hatay’da Doğuş okulları önünde toplanan 4 bini aşkın katılımcı kortejlerini oluşturarak Uğur Mumcu Bulvarı’na doğru alkışlarla, sloganlarla yürüyüşe geçti. Burada gerçekleştirilen kutlamada, emek örgütleri adına Genel-iş Sendikası Hatay Şube Başkanı Mehmet Güleryüz bir konuşma yaptı.
(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Antalya’da iki ayrı kutlama

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...