04 Mayıs 2009 00:00

Öğrencilere tehditli sorgu!

Hakkında soruşturma açılan bir öğretmenle ilgili müfettişler tarafından sorguya çekilen iki öğrenci, ‘Bu kadarına da pes’ denecek bir uygulama ile karşılaştı.

Paylaş

Hakkında soruşturma açılan bir öğretmenle ilgili müfettişler tarafından sorguya çekilen iki öğrenci, ‘Bu kadarına da pes’ denecek bir uygulama ile karşılaştı. Artvin’in Hopa ilçesinde yaşanan olayda müfettişler, öğrencileri psikolojik baskı altında sorguladılar. Müfettişler öğrencileri, gözaltında işkenceyle öldürülen muhabirimiz Metin Göktepe’yi hatırlatarak, şu sözlerle tehdit etti: “Onu işkencede öldürdüler. Ona göre sorulara doğru cevap ver!”
İddialara göre olay şöyle gerçekleşti: Hopa Arhavi Anadolu Lisesi Müdürü Bülent Tatlı, C.Y. ve Ç.Y. adlı öğrencileri yanına çağırarak, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne götürdü. Burada ilköğretim müfettişi oldukları belirtilen 2 kişi ve bir şube müdürü tarafından, hakkında soruşturma açılan M.D. adlı öğretmene ilişkin olarak öğrenciler sorguya çekildi.
AYRI ODALARA ALINDILAR
“Öğretmeniniz M.D. hakkında soruşturma var. Onun hakkında bilgi toplayacağız. O nedenle sizlere soru soracağız” denilerek öğrenciler ayrı ayrı odalara alındı ve sorgu başladı. Öğrencilere ilk olarak, “Sizin 10 kişilik bir grubunuz varmış, Evrensel gazetesi dağıtıyormuşsunuz” gibi sorular soruldu. Müfettişler öğrencilere bazı isimler okudu ve tanıyıp tanımadıklarını sordu.
Ç.Y, bu isimlerin hiçbirini tanımadığını söyledi, ancak bu sefer “Baaak! Metin Göktepe’yi tanıyor musun? Onu işkencede öldürdüler. Ona göre sorulara doğru cevap ver!” denerek tehdit edildi.
‘SENİNLE İŞİMİZ VAR’
C.Y. ise kendine sorgu sırasında sorulanları şöyle anlattı: “Bana TC kimlik numaramı sordu. Ben de ‘ezberimde yok’ dedim. Bilgisayardan kimlik numaramı bulduktan sonra müfettiş bana, ‘Numaranı ezberle. Daha seninle çok işimiz var. Bu numara sana çok lazım olacak’ dedi.”
AMAN KİMSE DUYMASIN!
Müfettişler, soruşturma açılan M.D. adlı öğretmen hakkında öğrencilere anlamsız sorular sorarak sorguya devam ettiler. “M.D hangi kitapları okur? Size de kitap verir mi” gibi sorular soran müfettişler, sorgu bitince C.Y. ve Ç.Y’yi “Sorgulandığınızı kimseye söylemeyin” diyerek uyardı. Kemalpaşa Çok Programlı Lisesi’nde okuyan S.A. ise kendilerinin müfettiş olduğunu söyleyen kişilerin okula geldiğini ve kendisini sorgulamak için müdür odasına götürdüklerini anlattı. S.A, kendisine “M.D isimli birini tanıyor musunuz? Seni Osman Z. ile M.D. mi tanıştırdı” gibi sorular sorulduğunu ifade etti. (Hopa/EVRENSEL)

EĞİTİM SEN’DEN SKANDALA TEPKİ
Arhavi Eğitim Sen Şube Yöneticisi İbrahim Güvendir, yaşananların kabul edilemeyeceğini söyledi. “Bu olay AKP kadrolaşmasının ve kendinden başka kimseyi kabullenememesinin bir göstergesidir” diyen Güvendir, olayın sadece bakanlık soruşturması olarak değil, öğrenciler üzerindeki baskının da göstergesi olduğuna dikkat çekti. Güvendir, konu hakkında başta Artvin Eğitim Sen olmak üzere Eğitim Sen bölge şubelerinin kamuoyu oluşturmak için çalışma yapması gerektiğini vurguladı. Alınan bilgilere göre M.D. adlı öğretmen, bir dönem Kemalpaşa’da öğretmenlik yaptı. Şu anda ise Artvin’de öğretmenlik yapıyor.
ÖNCEKİ HABER

Yaman Tarcan intihar etti

SONRAKİ HABER

Operasyonlara karşı açlık grevi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...