04 Mayıs 2009 00:00

‘Akıllı tasarımcıdan’ aptalca soru

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dün düzenlenen Devlet Parasız Yatılı ve Bursluluk Sınavı’nda sorulan bir soru, AKP’nin Evrim Teorisi’ne karşı saldırganlığını bir kez daha ortaya çıkardı.

Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dün düzenlenen Devlet Parasız Yatılı ve Bursluluk Sınavı’nda sorulan bir soru, AKP’nin Evrim Teorisi’ne karşı saldırganlığını bir kez daha ortaya çıkardı. Soruda, evrendeki hiçbir düzenin, hiçbir şeyin rastlantı olmadığı söylenirken, evrenin bir yaratıcı tarafından yaratıldığı doğru cevap olarak sunuluyor.
Charles Darwin’in 200. doğum yılı ve Türlerin Kökeni kitabının 150. yılı olması nedeniyle Darwin Yılı olarak anılan 2009 yılında, Darwin ve Evrim Teorisi’ne saldırılar sürüyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Devlet Parasız Yatılı ve Bursluluk Sınavı’nda Sosyal Bilgiler bölümünün 21. Sorusu, Evrim Teorisi’ne tahammülsüzlüğü bir kez daha ortaya çıkardı. AKP Hükümeti, daha önce de TÜBİTAK’ın yayın organı olan Bilim Teknik dergisine, Darwin ve Evrim Teorisi ile ilgi kapak ve dosya hazırlayan yayın kurulunun bir kısmını görevden almıştı.
TAMAMEN BİLİMSELLİKTEN UZAK
Skandal soruya eğitimciler tepki gösterdi. Eğitim Sen Şube Başkanı ve Biyoloji Öğretmeni Güven Boğa, AKP Hükümeti’nin Türkiye’yi her alanda dinselleştirmeye çalıştığını, bunu da Milli Eğitim Bakanlığı merkezli yaptığını ifade etti. “Bu soru tamamen bilimsellikten uzak ve öğrencilerde bir şekillenişi gerçekleşme iddiasında olanlar tarafından hazırlanmıştır” diyen Boğa, bu sürecin son yıllarda önemli uzantılarından birisinin de Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı yaygın-örgün eğitim öğretim kurumlarının da yer alması ve okullarda bu etkinliklerin gerçekleştirilmesinin merkezi olarak teşvik edilmesi olduğunu vurguladı.
TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜN GÖSTERGESİ
Son yıllarda İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinden gelen yazılı izinlerle bilimsel unvanı olmayan kişilere yaratılışçılık konusunda okullarda ders saatlerinde konferanslar verdirildiğini vurgulayan Boğa, “TÜBİTAK’ın Evrim ve Darwin konulu Bilim ve Teknik dergisini sansürlendiğinin açığa çıktığı, yine beşi profesör olmak üzere 6 TÜBİTAK bilimsel yayın editörünü görevden alan yetkilinin, Akademik Yayınlar müdürü ve ilahiyatçı bir araştırma görevlisi olduğunun görülmesi, Evrim Teorisi’ne tahammülsüzlüğün göstergesidir” dedi. Eğitim sisteminin geldiği noktayı gözler önüne seren sınav sorusunun kaygı verici olduğunu dile getiren Boğa, “Bilimsel, demokratik ve laik eğitimden yana olan Eğitim Sen olarak uyarıyoruz: Bakanlık olanaklarını siyasal projelerinizi gerçekleştirme yolunda seferber etmekten vazgeçiniz! Çocuklarımızdan ellerinizi çekiniz!” dedi. (Adana/EVRENSEL)

‘AKILLI’ TASARIMCI SORU
MİLLİ Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Devlet Parasız Yatılı ve Bursluluk Sınavı’nda sorulun soru ve yanıt seçenekleri şöyle:
“Evrendeki düzen hiçbir şeyin rastlantı sonucu ortaya çıkmadığını göstermektedir. Evrendeki varlıkların kendi kendilerini var etme güçleri yoktur.”
Bu bilgilerin ikisini de iyi değerlendiren kimse aşağıdakilerden hangisine ulaşır?”
a) Varlıklardaki düzen onların kendilerini var ettiklerini gösterir.
b) Evrenin varlığının bir başlangıcı yoktur.
c) Evrendeki varlıklar rastlantı sonucu ortaya çıkmıştır.
d) Evren bir yaratıcı tarafından planlı bir biçimde yaratılmıştır.
Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

Dayanışma yürüyüşü

SONRAKİ HABER

1 günde 10 intihar vakası yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...