04 Mayıs 2009 00:00

Dayanışma yürüyüşü

Grevde 79. günü geride bırakan Sabah-atv çalışanlarının her cumartesi Taksim'de yaptıkları meşaleli yürüyüş, dayanışma yürüyüşüne dönüştü.

Paylaş

Grevde 79. günü geride bırakan Sabah-atv çalışanlarının her cumartesi Taksim'de yaptıkları meşaleli yürüyüş, dayanışma yürüyüşüne dönüştü.
ULUSLARARASI DESTEK GELDİ
Kitlesel geçen yürüyüşe, direnişteki Sinter Metal, Meha Tekstil ve Kurtiş Matbaa işçilerinin yanı sıra Desa direnişçisi Emine Arslan da katıldı. "Grev, grev" ve "Yaşasın sınıf dayanışması" seslerinin yükseldiği yürüyüşe TGS tarafından düzenlenen "Basın ve ifade özgürlüğü: Engeller ve sorun odakları" başlıklı konferans nedeniyle, Türkiye'de bulunan Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFC) genel başkanı ve İspanyol Gazeteciler Sendikası temsilcisi de katıldı.
Ayrıca 1 Mayıs kutlamalarını izlemek için Avrupa'dan çeşitli sendikaların oluşturduğu heyetin temsilcileri ve Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, Eğitim Sen Basın Yayın Sekreteri Serpil Açıl Özer, Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun da katıldığı yürüyüş kolu, Desa mağazası önüne gelindiğinde "Emine Arslan yalnız değildir" sloganını attı ve Desa patronunu yuhaladı. Aynı yuhalamayı, Meha Tekstil işçileri de LC Waikiki mağazası önünde yaptılar.
İŞTEN ATMALAR SÜRÜYOR
Galatasaray Lisesi önünde son bulan yürüyüşün ardından basına açıklama yapan grevcilerden Uğur Güç, greve çıktıktan hemen sonra Turkuvaz Grubu'ndan işten çıkarılan 32 kişiye iki gün önce yenilerinin eklendiğini aktardı. Önümüzdeki günlerde bu sayının 30'a yaklaşacağının konuşulduğunu ileten Güç, bu son gelişmelerin örgütlenme hakkını savunmak ve bu uğurda greve çıkmakla ne kadar haklı bir iş yaptıklarını doğrulandığına dikkat çekti. Bu işten çıkarmaların Turkuvaz Medya Grubu Başkanı Serhat Albayrak'ın, "Kriz döneminde çalışan sayımızı azaltmadık" açıklamasından sadece iki gün sonra gerçekleştiğini ifade eden Güç, "Zaten Albayrak, verdiği röportajlarda bir tek doğru şey söylemiyor. Yasal hakkımıza saygı duyduklarını söyleyen Albayrak, sendika üyeliğini çalışanlar için bir hak olarak görmüyor" diye konuştu.
TALEPLER AP’YE TAŞINACAK
Açıklamanın ardından Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinden yürüyüşe destek amacıyla gelen Ver.di temsilcileri adına konuşan Martin Nees, gazetecilerin sendikalaşma hakkının engellenmesini bir skandal olarak nitelendirdi. Sendikal örgütlenmenin insan hakkı olduğunu belirten Nees, Türkiye'de bu alanda yaşanan sorunları, ülkesinde hükümetin gündemine taşıyacaklarını ifade etti.
"Benim için burada bu yürüyüşe katılmak ve grev gömleği giymek çok büyük bir onurdur" diyen Sol Parti Eş Başkanı Katerina Sdusabedisseu, gazetecilerin taleplerini Alman Parlamentosu'nda dile getireceklerini söyledi.
Avrupa'da 260 bin gazetecinin sendika üyesi olduğunu belirten EFJ Başkanı Arne König, "Türkiye'de hükümet mevcut yasalarla yoluna devam edemez. Türkiye, AB üyesi olmak istiyorsa sendika yasalarını değiştirmek zorundadır. Ülkelerimize geri döndüğümüzde, buradaki 1 Mayıs'ı ve grevdeki gazetecilerin hikayelerini anlatacağız. Kuracağımız dayanışma ile ileriye doğru yol alacağız" şeklinde konuştu.
TGS Başkanı Ercan İpekçi ise 79 gündür devam eden grevin, onlardan on binlere ulaştığını ve şimdi de uluslararası dayanışmaya açıldığını belirtti. "Bu grevin başarısı, gazetecilerin işçi sınıfıyla ve dünya işçileriyle dayanışmasıyla gelecek" diyen İpekçi, yürüyüşe yurtdışından katılan konuklardan, Türkiye hükümeti üzerinde baskı oluşturmalarını istedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

En güzel isimli festival başladı

SONRAKİ HABER

‘Akıllı tasarımcıdan’ aptalca soru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...