04 Mayıs 2009 00:00

En güzel isimli festival başladı

Sırrı Süreyya Önder, konuşmasında ‘İşçi Filmleri Festivali bu ülkede en güzel isme sahip festivaldir. Bu festivalin sponsoru yok ama bir ruhu var. Bu ruh geleceği inşa edecek ruhtur’ dedi.

Paylaş

4. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, İstanbul Yeni Melek Gösteri Merkezi’nde açıldı. Açılış gecesinde, yönetmen Metin Kaya’nın 1990 yılında Zonguldak’tan Ankara’ya yürüyen maden işçilerinin öyküsünü anlatan “100 bin kişiydiler” adlı belgeselin de galası yapıldı.
“Biz Başka Dünya İsteriz” sloganıyla Sine-Sen, Dev Sağlık-İş, Birleşik Metal-İş, Hava-İş, Petrol-İş, SES, Sendika.Org, Halkevleri ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından düzenlenen 4. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, Beyoğlu Yeni Melek Gösteri Merkezi’nde düzenlenen galayla başladı. Galaya DTP İstanbul İl Başkanı Halil Aksoy, Yönetmen Sırrı Süreyya Önder, Sinema Sanatçısı Halil Ergün, Erkan Can, TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DESA direnişçisi Emine Arslan, atv-SABAH ve Kurtiş direnişçileri katıldı. 1 Mayıs kutlamalarının görüntülerini içeren bir sinevizyon gösterimiyle başlayan galanın açılış konuşmasını, TTB Merkez Konsey Üyesi Prof. Dr. Gençay Gürsoy yaptı. Dünyada pek örneği bulunmayan ve sponsoru olmadan 3 kentte aynı anda düzenlenen tek festivalin İşçi Filmleri Festivali olduğunu vurgulayan Gürsoy, bunu bir “mucize” olarak niteledi. Gürsoy, kapitalizmin çöktüğünü, ancak çökerken ezilenler ve emekçiler üzerinde acılar bıraktığını söyledi. Festivalin canlı bir umudu büyüttüğünü kaydeden Gürsoy, “İşçi sınıfı bir gün hak ettiği yeri alacaktır” dedi.
ÖDÜLLER VERİLDİ
Bennu Yıldırımlar’ın sunduğu gecede, sanatçı Şevval Sam ve Hilmi Yarayıcı müzik dinletisi sundu. Yarayıcı’nın seslendirdiği “Madenciden” ve “1 Mayıs İşçi Marşı”na salondakiler de eşlik etti.
Gecede onur ödülleri verildi. İlk ödül, TTB Merkez Konsey Üyesi Hülya Biriken tarafından sanatçı Halil Ergün’e verildi. Ergün, sisteme karşı birlikte mücadeleye, örgütlenmeye ihtiyaç olduğunu söyleyerek, “Yaşanılır, eşitlikçi, özgür bir dünya, işçi sınıfının mücadelesiyle olacaktır” dedi. Ergün, konuşmasında Yılmaz Güney’i andı.
Yönetmen Sırrı Sürreyya Önder ise gazeteci Şükran Soner’den ödülünü aldı. Bir ülkede darbelerin en çok emekçileri, yoksulları zarara uğrattığını belirten Önder, “İşçi Filmleri Festivali bu ülkede en güzel isme sahip festivaldir. Bu festivalin sponsoru yok ama bir ruhu var. Bu ruh geleceği inşa edecek ruhtur” dedi.
Ödülünü Yönetmen Özcan Alper’den alan Yönetmen İshak İşıtan ise 1 Mayıs 1977’deki Taksim kutlamalarını çektiğini belirterek, halkın mücadelesini ve direnişlerini anlatan filmler yapmasından dolayı vatandaşlıktan çıkarıldığını ve 30 yıldır yurtdışında yaşadığını söyledi. Gecede set çalışanı Ayşegül Gökçe de ödülünü Yönetmen Yüksel Aksu’dan aldı.
Sinter’de, DESA’da, atv-Sabah’ta, Meha Tekstil’de direnişte olan işçilere Sanatçı Erkan Can çiçek armağan etti. Geceye gelmesi beklenen ancak katılamayan İranlı Kürt Yönetmen Bahman Ghobadi ise video aracılığıyla bir mesaj gönderdi.
Gecede, 1990-1991 yıllarındaki büyük Zonguldak grevi ve yürüyüşünü konu edinen “100 bin kişiydiler” belgeselinin galası da yapıldı. Festivalin açılış filmi olan “100 bin kişiydiler” adlı belgeseli çeken Metin Kaya, ödülünü Dev-Maden İş Genel Başkanı Çetin Uygur’dan aldı. Ödüllerin teslim edilmesinin ardından “100 bin kişiydiler” adlı belgesel gösterildi. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Çiçekler ‘3 fidan’ için...

SONRAKİ HABER

Dayanışma yürüyüşü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...