04 Mayıs 2009 00:00

Çiçekler ‘3 fidan’ için...

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Kentsel Dönüşüm Alanı’ olarak konut yapmak istediği 30 bin metrekarelik alan, alanın asıl sahibi olan Batıkent’te bulunan kooperatiflerin girişimiyle Hüseyin İnan, Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan anısına çiçeklendirilecek.

Paylaş

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Batıkent semtinde bulunan kooperatiflere “kültürel, sportif, kamu kurum ve kuruluşları” için ayrılmış alana “Kentsel Dönüşüm Projesi” adı altında konut yapma projesi yargıya takıldı.
Kooperatifler, hastane, okul, park ve sosyal tesisler için kullanıma açılabilecek 104 hektarlık arazinin 30 bin metrekaresini, gençlik önderleri Hüseyin İnan, Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan anısına çiçeklendirme kararı aldılar. Yenimahalle ilçesine bağlı Batıkent semtinin kuruluşunda (1977) kooperatifler ve sitelerin ortak katılım payı ile Kent Koop Merkezi olarak 104 hektarlık bir alan ayrıldı. Bu alan, kültürel, sportif ve sosyal alanlar ile hastane, okul gibi kamu kurum ve kuruluşları için projelendirildi. Ancak Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi 2006 yılında aldığı bir kararla, alanı 3 bin 500 konutun yapılacağı bir “Kentsel Dönüşüm Alanı” haline getirmek istedi.
MAHKEME KARARI BOZDU
Bu karar üzerine katılım ortaklık payıyla arazi hakkında hak sahibi olan kooperatif ve siteler harekete geçerek, Büyükşehir Belediyesi’nin söz konusu kararını yargıya taşıdılar. Ankara 10. İdare Mahkemesi siteleri haklı buldu. Mahkeme, Büyükşehir Belediyesi’nin kararının kentsel dönüşüm projelerini düzenleyen yasaya uygun olmadığına hükmetti. Kentsel dönüşüm için alanın “doğal afet ve deprem riski taşıması”, “alanda çarpık yapılaşma olması” gerektiğini vurgulayan mahkeme, 1977 yılında projelendirilen arazide kentsel dönüşümü gerektirecek bir durum olmadığı kararını verdi ve Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin kararını bozdu.
Mahkemeden olumlu bir sonuç alan site ve kooperatifler, daha sonra arazinin bir bölümünün çiçeklendirilmesi için Yenimahalle Belediyesi’ne başvurdular. Belediye, arazinin büyüklüğü nedeniyle çiçeklendirmenin Büyükşehir Belediyesi’nin yetiksine gireceğini ifade etti. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi’ne başvuru yapıldı. Büyükşehir Belediyesi de alanın yetkilerine giremeyecek kadar “küçük” olduğu yanıtını verdi.
6 MAYIS’TA ÇİÇEKLER DENİZLERE…
Belediyelerden taleplerine karşılık bulamayan site ve kooperatifler, alanı kendileri çiçeklendirmeye karar verdiler. Bir Çiçek De Sen Dik Derneği adlı bir dernek kuran siteler, Dernek Genel Başkanı Hüseyin Karababa’nın arsa katılım payı olan 30 bin metrekarelik araziyi çiçeklendirmek için çalışmalara başladılar. Büyükşehir ve Yenimahalle Belediyesi’nden de proje için olur alan dernek, bu çiçeklendirmeyi 1968 kuşağının idam edilen önderleri Hüseyin İnan, Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan anısına yapmaya karar verdi.
“3 Fidanın Anısına Bir Çiçek De Sen Dik” adlı bir kampanya başlatan dernek, çiçeklendirilecek 30 bin metrekarelik alanı, aralarında gazetemizin de bulunduğu emekten ve demokrasiden yana 100 demokratik kitle örgütü arasında paylaştırdı. Alan, “3 Fidan”ın idam edildiği 6 Mayıs günü mezarlıkta yapılacak törenin ardından, demokratik kitle örgütlerinin temsilcilerinin de katılımıyla çiçeklendirilecek. (Ankara/EVRENSEL)
Cem Gurbetoğlu
ÖNCEKİ HABER

SGK’dan ‘komisyon’ itirafı

SONRAKİ HABER

En güzel isimli festival başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa