04 Mayıs 2009 00:00

Asil çelik kamulaştırılsın

Bizler Asil çelik işçileri olarak 94 gündür grevdeyiz. Daha dün özelleşince her şey güzel olacak diye bizlerin alın teriyle oluşturduğu kocaman çelik fabrikasını babasının mirasını satar gibi satanlar ve alanlar, bugün bizleri açlığa mahkum ettiler.

Paylaş

Bizler Asil çelik işçileri olarak 94 gündür grevdeyiz. Daha dün özelleşince her şey güzel olacak diye bizlerin alın teriyle oluşturduğu kocaman çelik fabrikasını babasının mirasını satar gibi satanlar ve alanlar, bugün bizleri açlığa mahkum ettiler.
520 arkadaşımla grevdeyiz. Bize diyorlar ki: “bu krizde grev mi olur?” Arkadaşlar, 2 dönemdir sıfır zamla gelen patrona karşı ne olur, ne yapılır? Metal işçisiyiz bizler, 1600 derece sıcak çelik eritiyoruz. Ağır işkolunda çalışıyoruz. Bir Asil çelik işçisi olarak hayatımızı, sağlığımızı ortaya koyuyoruz. Geçen yıl 4 arkadaşımızı kaybettik. Bir insanın en kıymetli şeyini ortaya koyuyoruz. Peki, karşılığında ne alıyoruz? Ailemizi, çocuklarımızı geçindirebiliyor muyuz? Hayır! İşte onun için greve çıktık. Yıllardır çok çalıştık, Asil çelik bugün üst sıralarda yerini aldı. Peki, biz ne olduk; hep sıkıntı ile geçimizi sağladık. Bugün Asil çelik işçilerinin istediği, fabrikanın tapusu değil sadece ekmeğimizi biraz olsun büyütmek.
Özelleştirme yıllarında söylenen sözleri hatırlayın, hani daha iyi olacaktı? Özelleştirme politikaları işçileri mağdur etmiştir. Daha çok yoksullaştırdı. Bizi bir kuru ekmeğe muhtaç ettiler.
AKP Hükümeti 520 arkadaşımın sesini duymalı, sayın çalışma ve sosyal güvenlik bakanı seçim öncesi bu işi çözeceklerini söylemişti. Dostane davranışları seçime kadar mıydı? Yoksa hükümet de grevd ki işçiyi sevmiyor mu? Yoksa hükümet de “bu krizde grev mi olur” mantığı ile mi bakıyor bize?..
Arkadaşlar evet, Asil çelik işçisi her şeye rağmen hakları için grevde.
Bir bakın arkadaşlar, işçilikten ne kalıyor geriye; “marabaya” çevirdiler bizi, işler iyi çalış babam çalış, kriz gelir çık dışarı git evine para yok, nerede adalet nerede iş yasaları? Bursa’da on binlerce işçi ücretsiz izin adı altında evine gönderiliyor. On binlerce işçi işten atılıyor. Soruyorum size; bu kriz denilen illet neden hep işçileri vuruyor? Bizler mi milyon dolar maaş alarak bu krizleri çıkardık?. Bu krizlerin sebebi bizler miyiz? Hayır, kesinlikle hayır! Hiçbir kusurumuz yok bizim. Biz işçiler her zaman bize verilen görevi en iyi şekilde yerine getirdik, çalıştık, çalıştık, evet biz bunu yaptık.
Arkadaşlar, Asil çelik işçisi bütün bu haksızlıklara boyun eğmedi, kriz gerekçesiyle biz işçilerin boynuna geçirilmek istenen “kölelik tasmasını” kabul etmedi ve grev dedi. sonuna kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz.
Kazanılmış hakların ortadan kaldırılması için çabalayanlar var. Sözleşmeler deliniyor, geriye dönük sözleşmeler yapılıyor. Böyle bir ortamda Asil çelik ve Asemat işçilerinin ileri bir tutum içinde olduklarına inanıyoruz. Bugün yaşadığımız grevler bütün işçilerin direnme noktasıdır.
Asil çelik ve Asemat işçisinin açtığı yoldan ilerlersek kazanırız.
Asil çelik kamulaştırılsın.
Grevdeki
Asil Çelik işçileri
ÖNCEKİ HABER

EKONOMİK PERSPEKTİF

SONRAKİ HABER

‘Marjinal’ gruplar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...