05 Mayıs 2009 00:00

‘İş cinayetleri rakamları gizleniyor’

ELEKTİRİK Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi, Türkiye’deki iş kazalarında yaşanan ölümlere ilişkin gerçek rakamların gizlendiğine dikkat çekti.

Paylaş

ELEKTİRİK Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi, Türkiye’deki iş kazalarında yaşanan ölümlere ilişkin gerçek rakamların gizlendiğine dikkat çekti.
EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu tarafından dün yapılan açıklama ile sanayi kollarında, madenlerde, tersanelerde, inşaat sektöründe, kot kumlama işlerinde, tekstil sektörlerinde her gün bir kazanın meydana geldiği belirtilerek, bu sektörlerde çalışan emekçilerin yaralandıklarına, sakatlandıklarına ve yaşamlarını yok yere yitirdiklerine dikkat çekildi. Açıklamada, “İşçileri, emeğiyle geçinenleri, bu dünyayı var edenleri birer istatistiksel ‘rakam’ olarak görenler, göstermelik olarak mayısın ilk haftasını ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ Haftası ilan ederek adeta yasak savma yoluna gidiyorlar” denildi. İşçinin sağlığı ve güvenliği yerine, neoliberal bir anlayışla “İş Güvenliği ve Sağlığı” kavramını ön plana çıkaranların eleştirildiği açıklamada, onların “işçi ölür iş sürer” mantığı ile her koşulda işverenin yanında oldukları belirtildi. Açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde bulunan “İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü”nün aynı mantıkla göstermelik işler yaptığı ileri sürüldü. Türkiye’de yılda ortalama 170 bin iş kazası meydana geldiğine değinilen açıklamada, iş kazasından ölen kişi sayının yılda ortalama 1140 kişi ve sakatlanan sayısının ise 2 bin 850 kişi olduğu ifade edildi.
GÜNCELLEME YOK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı istatistiklerinin 2006 yılından beri güncellenmemesinin eleştirildiği açıklamada, “Son üç yıldır bu ülkede kaç iş kazası yaşandı, kaç kişi iş kazsı sonucu yaşamını yitirdi ya da yaralandı; meslek hastalıkları nedeniyle kaç kişi hastanelik oldu, resmi olarak bilinmiyor ya da birileri bilinmesini istemiyor” denildi. Açıklamada, her konuda şeffaflık içinde olduklarını söyleyen AKP Hükümeti’nin yetkililerinin, iş kazası sonucu yaşamı yitirenlerin sayılarını açıklamaktan, çalışanları birer rakam olarak aktarmaktan bile ürktüğü dile getirildi. ANKARA

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KONUSUNDA ALINACAK ÖNLEMLER

* Meslek hastalıkları ve iş kazalarının görüldüğü işyerleri kapatılmalı.
* İşyeri hekimlerinin mesleki bağımsızlıkları sağlanmalı.
* İşçi sağlığı ve güvenliği işlevsel hale getirilmeli.
* Sigortasız çalıştırılma önlenmeli.
* Meslek hastalıkları hastaneleri özerk bir yapıda kurulmalı.
* İş kazası araştırmaları ve istatistikleri daha gerçekçi ve güvenilir olmalı.
ÖNCEKİ HABER

Piyasalar 30 milyarın altına burun kıvırıyor

SONRAKİ HABER

‘Tütün Fonu devam etmeli’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...