05 Mayıs 2009 00:00

Antalya’da korkutan domuz gribi paniği

Antalya’daki Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ‘domuz gribi’ şüphesi ile tedavi gören Müjdat Altınbıçak adlı hastanın ölmesi üzerine karantina uygulamasına geçildiği iddia edildi.

Paylaş

Antalya’daki Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ‘domuz gribi’ şüphesi ile tedavi gören Müjdat Altınbıçak adlı hastanın ölmesi üzerine karantina uygulamasına geçildiği iddia edildi. Eskişehir doğumlu bankacı 34 yaşındaki Müjdat Altınbıçak önceki gece getirildiği Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde dün sabaha karşı yaşamını yitirdi. Hastanın sabaha karşı ölmesi üzerine getiren ambulans ekibi ve Acil Servis’in karantinaya alındığı iddia edildi.
Ancak bir basın toplantısı düzenleyen başhekim, hastanın ölüm nedeninin belli olmadığını, karantina uygulamasının da gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İbrahim Demir, hastanelerinde bir hastanın ölümünün şüpheli bulunduğunu, ancak domuz gribi olduğunu düşünmediklerini belirterek, “Çünkü bu hastanın yurt dışı seyahati yok, teması yok. Belirtileri de domuz gribi hastalığı belirtilerine uymuyor” dedi.
Doç. Dr. İbrahim Demir, M.A. adlı bir kişinin gece hastaneye kaldırıldıktan sonra yaşamını yitirdiğini, bu kişinin ölüm nedeninin henüz belli olmadığını ifade etti. M.A’nın ölüm nedeninin ancak otopsi sonrasında tespit edileceğini belirten Demir, şunları kaydetti: “Bir hasta gelmiş. Ancak kesin ölüm nedeni belli değil. Domuz gribi olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü bu hastanın yurt dışı seyahati yok, teması yok. Belirtileri de domuz gribi hastalığı belirtilerine uymuyor. ‘Domuz gribinden öldü’ şeklindeki haberler gerçeği yansıtmıyor.”
KARANTİNA YOK
Bu hastalık konusunda stratejilerini belirlediklerini belirten Demir, hastanede şu anda domuz gribi riskine karşılık bir karantina uygulaması olmadığına da dikkati çekti. İbrahim Demir, bir gazetecinin M.A’nın hangi hastalık şüphesiyle hastaneye getirildiğine ilişkin soruya, kişide domuz gribi şüphesi olabilmesi için öncelikle domuz gribi ortamıyla teması olması gerektiğine işaret etti.
NEREDEN ÇIKTI SORUSU
Demir, bir gazetecinin, “Hastanenize her gün onlarca, yüzlerce hasta geliyor. Neden sadece bu vaka için böyle bir iddia ortaya atıldı” şeklindeki sorusuna da şöyle yanıt verdi: “Bunun nedeni, bazı basın mensuplarının duyarlı olması. Dünyada her ateş eşittir domuz gribi olarak yorumlanmaktadır. Ama böyle bir şey söz konusu değildir. Gerçek ölüm nedeni otopsiden sonra ortaya çıkacaktır. Otopsi sonucunu takip ederseniz, siz de öğrenirsiniz.” (ANTALYA)

OTOPSİ YAPILDI

Antalya Adli Tıp Kurumu Morgu’nda M.A’nın cesedinde otopsi yapıldı. Yaklaşık 2.5 saat süren otopsiden sonra Adli Tabip İsmail Uysal ve Cumhuriyet Savcısı Galip Aşık, iddialarla ilgili soruları yanıtladı. Savcı Aşık, “Kadavradan alınan örnekler, patalojik, toksikolojik ve mikropkobik inceleme yapılınca gerçek ortaya çıkacak. Şu an ne konuşsak boş. Kamuoyunu yanıltmayalım. Alınan örnekler, Ankara’daki Dr. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı’na gönderiliyor. Bu tür incelemelerin sonucu 3 aydan önce alınamaz. Ancak, iddialar nedeniyle neticenin daha çabuk alınacağına inanıyorum” diye konuştu.
Öte yandan, Savcılık, M.A’nın ölümünü şüpheli bularak evini mühürletti.

Sağlık Bakanlığı’ndan ‘domuz gribi’ rehberi

DOMUZ gribi tüm dünyayı kasıp kavurmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü, doğrulanmış vaka sayısını 787, ölümcül virüsten hayatını kaybedenlerin sayısını ise 22 olarak açıkladı. Kosta Rika ve İrlanda’nın da eklenmesiyle vaka varlığı doğrulanan ülke sayısı 17’ye yükselirken, küresel salgına karşı Türkiye de alarma geçti. Sağlık Bakanlığı da, vatandaşları bilgilendirmek amacıyla domuz gribinde merak edilenleri cevapladı. Bakanlık, internet sitesinde domuz gribinin ne olduğundan belirtilerine, korunma yollarından tedavisine kadar A’dan Z’ye küresel salgına ilişkin merak edilenleri açıkladı. İşte domuz gribine ilişkin merak edilenler:
DOMUZ GRİBİ NEDİR?
Domuz gribi, İnfluenza A virüsünün (A/ H1N1) neden olduğu ve daha önce insanlarda görülmezken virüsün geçirdiği değişimle artık insanlarda da görülebilen grip türüdür. İnsandan insana bulaşabilmektedir. Halen devam eden salgın, insandan insana bulaşma şeklinde yayılmaktadır.
Belirtiler normal grip belirtileri gibi. Yüksek ateş (koltuk altından ölçülen 38 C derece ve üzeri), öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, titreme, halsizlik, nadiren kusma ve ishal.
İNSANDAN İNSANA NASIL BULAŞIR?
Domuz gribi de mevsimsel grip gibi bulaşmaktadır. Kişiden kişiye genellikle öksürme, aksırma esnasında ortama yayılan ve virüs içeren damlacıklarla bulaşır. Bu damlacıklar, direkt solunum yolu ile alınabileceği gibi ortamdaki kapı kolu, masa, sandalye gibi cansız yüzeylerden eller vasıtasıyla da alınabilir. Virüs sağlam kişiye ağız, burun ve göz yolu ile bulaşabilmektedir. Tokalaşma ile de bulaşabilir. Kişi, hastalık başlangıcından 1 gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır.
KORUNMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?
Hastalıktan korunmak için su ve sabun ile sık sık elleri yıkamak, bulunulan ortamı sık sık havalandırmak, kapalı ve hasta kişilerin bulunduğu ortamlardan uzak durmak gerekir. Eğer hasta iseniz, ayrıca öksürük ve aksırık esnasında ağız ve burnunuzu tek kullanımlık mendil ile kapatınız ve kullanılan mendili çöpe atınız. Hastalığı diğer kişilere yaymamak için mümkünse evden dışarı çıkmayınız. Evdeki diğer kişileri korumak için yakın temastan kaçınınız. Basit cerrahi maske kullanınız. Kişisel eşyalarınızı (havlu, diş fırçası, çatal, kaşık, nevresim, çarşaf vb.) başka kişilerle paylaşmayınız. Elle dokunduğunuz eşyaları deterjan veya onda bir oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile siliniz. Bol sıvı alıp beslenmenize dikkat ediniz ve istirahat ediniz. Acil durumlarda mutlaka doktora başvurunuz. Unutulmamalıdır ki hastalığın henüz aşısı yoktur. Aşı geliştirme çalışmaları devam etmektedir. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Melen suyu hattında heyelan tehlikesi

SONRAKİ HABER

ALBATROS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...