05 Mayıs 2009 00:00

‘Basın özgürlüğü unutuldu’

Gazeteci örgütleri , 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nün kutlanabilir bir gün olmaktan çıkarıldığını belirtilerek, basın özgürlüğü olmayan yerde demokrasiden bahsedilemeyeceğini vurguladılar

Paylaş

Gazeteci örgütleri , 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nün kutlanabilir bir gün olmaktan çıkarıldığını belirtilerek, basın özgürlüğü olmayan yerde demokrasiden bahsedilemeyeceğini vurguladılar. Açıklamada, Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Türkiye’de gazetecilerin yaşadığı fiziki ve psikolojik saldırılara da dikkat çekildi.
Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Parlamento Muhabirleri Derneği, Foto Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Profesyonel Haber Kameramanları Derneği, Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği, Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği’nden oluşan G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Basın Özgürlüğü Günü’nün gazeteciler için “kutlanabilir” bir gün olmaktan çıkarıldığı belirtildi.
MUHABİRLER SOKAK ORTASINDA DÖVÜLDÜ
Gazetecilerin yaşadığı psikolojik ve fiziki saldırılara dikkat çekilen açıklamada, Gazetecilerin yıpranma payının da kaldırıldığına değinildi. Türkiye’de gazetecilerin pek çok sorunla karşılaştığı ifade edilen açıklamada, atv-Sabah grubundaki greve çıkan gazetecilerin grevin bir haftası dolmadan “yasa dışı bir greve katıldıkları” gerekçesiyle işten çıkarıldığı, pek çok kamu kuruluşunun akreditasyon uygulamasıyla beğenmedikleri gazetecilere kapıların kapatıldığı, kameramanların, muhabirlerin sokak ortasında dövüldüğü, yüzlerce gazetecinin işini kaybetme endişesi yaşadığı belirtildi. Açıklamada, bu ortamda Basın Özgürlüğü Günü’nün kutlanabilir bir gün olmaktan çıkarıldığı vurgulandı.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 19. maddesinin, “Herkesin düşünce ve ifade özgürlüğüne sahip olduğu; bu hakkın, hiçbir müdahale olmaksızın düşünce sahibi olma özgürlüğünü, bilgi ve kanaatleri herhangi bir iletişim aracıyla ve sınır tanımaksızın araştırma, elde etme ve yayma hakkını içerdiği” ifade edilen açıklamada “Ne yazık ki, gerek fiili ve fiziki saldırılar, gerek antidemokratik yasalar gerekse de medya sahiplik yapısının gazetecileri mahkum ettiği iş güvencesinden yoksun çalışma koşulları bu hakkın kullanılmasını ciddi ölçüde engelliyor” denildi.
GAZETELER BASILDI, TOPLATILDI, YASAKLANDI
Öte yandan İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi tarafından da dün yapılan yazılı açıklamada hükümetin Türkiye’de 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününü unuttuğu belirtildi. Açıklamada, Türkiye’de 2008 yılı içerisinde toplatılan gazetelere, yasaklanan bildiri, kitap ve şarkılara dikkat çekildi.
Açıklamada TCK, TMY basın kanunu gibi kurumlarda basın özgürlüğünü yasaklayan ve sınırlayan hükümlerin bulunduğu müddetçe basın özgürlüğünden bahsetmenin mümkün olmayacağı ifade edildi.
İHD’nin Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne grevle giren Sabah- atv basın çalışanlarının yanında olduğu dile getirilen açıklamada, basın özgürlüğünün sınırlı olduğu bir ülkede basının da özgür olamayacağı vurgulandı.
Açıklamada 2008 Yılı basın yayın ihlalleri bilançosu da belirtildi. 2008 yılı içerisinde İnsan Hakları İhlal Raporu verileri şöyle; 13 gazete, 11 dergi, 8 afiş, 5 kitap, 1 takvim ve 2 bildiri toplatıldı. 38 gazete, 7 dergi ve 1 TV kanalının yayını duruldu. 3 afiş, 3 pankart, 3 kitap, 2 şarkı, 1 el ilanı, 1 dergi, 1 bildiri ve 1 albüm yasaklandı. 11 gazete, dergi ve TV kanalı polis tarafından baskına uğrandı. 46 erişim sitesine yasak getirildi.
Çok sayıda sorumlu yazı işleri ve haber yapan gazeteciler hakkında dava açıldı. 2008 yılı başbakanlık tarafından akreditasyonu iptal edilen 6 gazeteci, ile internet siteleri erişimine getirilen mahkeme yasakları ve Kürt ve sosyalist muhalif kesimlerin yayınlarına tahammülsüzlüğün öne çıktığı bir yıl oldu. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

İşçilere 1 Mayıs hediyesi!

SONRAKİ HABER

DEDİKODUSU BİLE YETTİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...