06 Mayıs 2009 00:00

Bir de işsizlik vurdu

TÜRKİYE Körler Federasyonu tarafından düzenlenen “Kör ve Az Görenlerin İstihdam Sorunları ve Çözüm Önerileri” konu panele çok sayıda görme engelli katıldı.

Paylaş

TÜRKİYE Körler Federasyonu tarafından düzenlenen “Kör ve Az Görenlerin İstihdam Sorunları ve Çözüm Önerileri” konu panele çok sayıda görme engelli katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Emin Demirci, çalışmanın herkes için önemli olduğunu, ancak çalışmanın, çalıştığı işte kalabilmenin, emeğinin karşılığını alabilmenin kör ve az görenler için daha zor olduğunu kaydetti. Görme engelliler arasındaki işsizlik oranının yüzde 95’ten fazla olduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Demirci, bu verinin sorunun ne kadar önemli olduğunu da ortaya koyduğunu söyledi. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Ahmet Güven de toplumsal yaşama etkin ve tam katılımın sağlanması için yapılması gereken düzenlemelerden en önemlisinin istihdama katılımı artırmak olduğunu vurguladı.
Türkiye Körler Federasyonu İstihdamdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Eyüp Doğan, istihdama katılımda eğitimin ve özellikle mesleki eğitimin önemli olduğunu vurguladı. Ankara’da bir kız meslek lisesi ile iş birliği yaparak yabancı dil, bilgisayar gibi birçok konuda meslek kursu verdiklerini ve mezun olanlardan bir kısmının işe başladığı örneğini veren Doğan, görme engelliler için çok programlı meslek liseleri açılmasını istedi. Doğan, “Biz tüketici olmak değil üretici olmak istiyoruz. Mutlaka çalışacağız, üretimde biz de varız, çalışarak emekli olmak istiyoruz” dedi.
‘KADROLAR
NİYE BOŞ?’
AKP Konya Milletvekili Özürlüler Koordinasyonu Başkanı Orhan Erdem de engellilerin sorunları karşısında en duyarlı hükümetlerden biri olduklarını savundu. Kamuoyunda İstihdam Paketi olarak bilinen yasa ile engellilerin istihdamını teşvik için önemli değişiklikler yaptıklarını dile getiren Erdem, krizin bunların gerçekleştirilmesini olumsuz etkilediğini söyledi.
CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl ise eğitim sorununun henüz halledilmediğine değinerek Niğde’de Cemil Meriç Görme Engelliler İlköğretim Okulu’nun kapatıldığını hatırlattı. Bingöl, görme engelli olmayanların da bilinçlendirilmesi gerektiğini, görmeyenlerin de en az görenler kadar iyi hizmet verebileceğinin anlaşılması gerektiğini kaydetti. Kamu ve özel sektörde 60 bine yakın engelli kadrosunun boş olmasının hiçbir açıklaması olmadığını dile getiren Bingöl, kadroları boş tutanlardan hesap sormak gerektiğini söyledi.
MHP Kırıkkale Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş ise iktidarın yaptığı programları anlatmada çok başarılı olduğunu, ancak uygulamada samimiyetsiz olduğunu söyledi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Bu rapor da dikkate alınacak mı?

SONRAKİ HABER

Jandarma, sergilenen fotoğrafları tutukladı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...