06 Mayıs 2009 00:00

NATO tatbikatı öncesinde askeri isyan

Gürcistan Savunma Bakanı David Siharulidze, başkent Tiflis’in yakınlarındaki Muhrovani taburunda dün sabah isyan çıktığını açıkladı.

Paylaş

Gürcistan Savunma Bakanı David Siharulidze, başkent Tiflis’in yakınlarındaki Muhrovani taburunda dün sabah isyan çıktığını açıkladı. Siharulidze, Rustavi2 Televizyonu’na yaptığı açıklamada, “taburda işi olmayan bazı sivillerin de orada olduğunu” kaydetti. Bakan, isyanın bugün başlayacak NATO tatbikatını engellemek amacıyla ve “olasılıkla, hükümeti de devirmek amacıyla” çıkarıldığını öne sürdü.
Siharulidze, İçişleri Bakanlığı’nın darbe planlayan kişilere karşı bir operasyon yaptığını ve bazı kişilerin tutuklandığını, isyanın da bunun üzerine çıktığını belirtti.
RUSYA’YA SUÇLAMA
Muhrovani üssüne giden yolun güvenlik güçleri tarafından kapatıldığı, tabur komutanının da gözaltına alındığı bildirildi. Gürcistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Şota Utiaşvili, “Rusya ile iş birliği yapan bazı eski üst düzey askerlerin, Gürcistan ordusunda geniş çaplı bir isyan başlatmayı planladığını” açıkladı. İçişleri Bakanlığı’ndan basına verilen bazı gizli video kayıtlarında, “darbe planlayan” bazı eski generallerin isimlerinin ve darbe planlarının ayrıntılarının yer aldığı belirtildi. “Absny.ge” haber ajansında yer alan haberde, isyan sırasında Gürcistan’daki üst düzey politikacıların öldürülmesinin planladığı ve darbe yapacak liderlere para vaat edildiği, isyana yaklaşık 5 bin Rus askerinin de destek vererek başkent Tiflis’e saldırılmasının planlandığı iddia edildi.
RUSYA YALANLADI
Rusya güvenlik güçlerinden bir kaynak ise İtar-Tass haber ajansına yaptığı açıklamada iddiaları yalanladı. Açıklamada, “Bu tür iddialar Saakaşvili rejiminin sonunun geldiğinin bir göstergesi. Bunun dışında başka bir tanımlama yapılamaz.” denildi.
SAAKAŞVİLİ: DURUM KONTROL ALTINDA
Gelişmelerin ardından televizyonda “ulusa seslenen” Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, “ülkede durumun
kontrol altında olduğunu” söyledi. Saakaşvili, Rusya’nın Gürcistan’ı NATO tatbikatlarının yapılmaması için “açıkça tehdit ettiğini” belirterek, Rusya’yı, Gürcistan’ın iç politikasına karışmaması yolunda uyardı.
Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 2 Rus diplomatın Brüksel’deki NATO karargahında “istenmeyen kişi” ilan edilmesinden dolayı, ittifaka tepki olarak, bu ay sonunda yapılacak Rusya-NATO Konseyi toplantısına katılmaktan vazgeçti. NATO’ya ait gizli belgeleri Rus gizli servisine verdiği iddiasıyla cezaevine konulan Estonyalı yetkili ile ilişkili olduğu ileri sürülen 2 Rus diplomat, geçen ay sonunda, istenmeyen kişi ilan
ÖNCEKİ HABER

Desa belgeseli: ‘Kafesteki Kuş Gibiydik’

SONRAKİ HABER

Bu rapor da dikkate alınacak mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...