06 Mayıs 2009 00:00

Desa belgeseli: ‘Kafesteki Kuş Gibiydik’

Birinci yılını dolduran Desa direnişini konu alan “Kafesteki Kuş Gibiydik” belgeseli, IV. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali kapsamında Yeşilçam sineması’nda izleyicilerle buluştu.

Paylaş

Birinci yılını dolduran Desa direnişini konu alan “Kafesteki Kuş Gibiydik” belgeseli, IV. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali kapsamında Yeşilçam sineması’nda izleyicilerle buluştu. Belgeselin galasında, Desa direnişinin, yaşananları sonraki kuşaklara taşıyan bir anlamı olduğu vurgulandı.
Güliz Sağlam ve Feryal Saygılıgil’in hazırladığı “Kafesteki Kuş Gibiydik” filminde, Desa direnişçisi Emine Arslan’ın, Deri-İş Sendikası örgütlenme uzmanı Nuran Gülenç’in anlatımları, Desa Direnişiyle Dayanışma İstanbul Kadın Platformu eylemleri, direnişteki kadınların fabrikada yaşadıkları sorunlar ve sendikayla tanışma, örgütlenme süreçleri yer alıyor.
Desa fabrikasındaki çalışma koşullarının bir kafeste yaşamaktan farklı olmadığını söyleyen Emine Arslan’ın ve Desa’da direnen diğer kadınların mücadele boyunca yaşadıklarını gösteren belgeselin ardından, Emine Arslan ve belgeseli hazırlayanlarla bir söyleşi gerçekleştirildi.
Emine Arslan, “Bu direnişe başlamadan önce bunun bir belgesel olacağını söyleseler inanmazdım” diyerek söze başladı. “Biz günde 36 saat çalışıyoruz” diyen Arslan, hiçbir koruyucu önlemleri olmadığını, daha pek çok sorunla karşı karşıya olduklarını anlattı. Arslan, sendikayı şöyle anlattı: “Sendikayla tanıştığımda hemen kabul ettim. Çünkü sendikadan gelenler beni anlıyordu. Örgütlendiğimiz için bize vatan haini dediler, kaldırım işgal cezası kestiler, haraç istediğimizi söylediler. Direnişe kadar kimse beni tanımazdı. Ama biz sendikadakilerle ve bana destek olan diğerleriyle, inat ve sabırla ilerledik.”
Belgeseli hazırlayan Feryal Saygılıgil ve Güliz Sağlam, yaptıkları belgeselin kadın emeğinin görünür kılınması açısından çok önemli olduğunu, belgeseli çekerken çok şey öğrendiklerini, çünkü mücadelenin kendilerini ve direnişteki kadınları değiştirip dönüştürdüğünü ifade ettiler. Bu mücadelenin insanlarla buluşturulmasında emeği geçen kadınlara teşekkür eden Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi, Tuzla’da bu zamana kadar pek çok direniş gördüklerini, ancak bunları sonraki kuşaklara taşıyamadıkları için eksiklik duyduklarını, Desa direnişinin belgeselinin bu eksikliği gideren bir anlam taşıdığını belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

NATO tatbikatı öncesinde askeri isyan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...