6 Mayıs 2009 00:00
GERÇEKLİK KOMİSYONU İSTİYORLAR
İsveçte yaşayan Çingeneler, geçmişte ve günümüzde yaşadıkları insan hakları ihlalleri ve ayrımcılığın açığa çıkarılması için Gerçeklik Komisyonu oluşturulmasını talep ediyor.
Söz konusu talep, Stockholmde Çingenelerin sorunlarının ele alındığı 3 günlük bir konferans sırasında gündeme getirildi. İsveç hükümetinin 2006 yılında oluşturduğu Romenlerin Sorunları İçin Delegasyonun Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Çingenelerin hakları için mücadele eden Uluslararası Romen Kadın Örgütleri Ağının yöneticilerinden olan Soraya Post, Gerçeklik Komisyonu oluşturulmasının Çingenelere yönelik ayrımcılığın kabul edilmesinin ilk adımı olacağını belirtti. Post, Ancak sorun sadece özür dilenerek geçiştirilmemelidir. Romenlerin toplumsal yaşama katılmalarını sağlamak ve ayrımcılığı önlemek için somut önlemler alınmalıdır dedi.
Romenlerin Sorunları İçin Delegasyonun komisyon kurulması önerisini araştırması için görevlendiği Raul Wallenberg Enstitüsü uzmanlarından Maria Ericson, azınlıkların tarihinin çoğunluğun tarihinin bir parçası olması gerektiğini belirterek, marjinalize edilmiş grubun yaşadıklarının açığa çıkarılması için Gerçeklik Komisyonunun iyi bir araç olacağını söyledi.
İsveçte 50 bin civarında Çingene bulunuyor. (Stockholm/EVRENSEL)
Murat Kuseyri
Evrensel'i Takip Et