06 Mayıs 2009 00:00

‘O insanları katleden silahlar devlete mi ait?’

DTP Eş Başkanı Emine Ayna, Mardin Mazıdağı ilçesinde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan, 44 kişinin katledildiği, 3 kişinin yaralandığı olayı, “Son yılların en büyük katliamı” olarak nitelendirdi.

Paylaş

DTP Eş Başkanı Emine Ayna, Mardin Mazıdağı ilçesinde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan, 44 kişinin katledildiği, 3 kişinin yaralandığı olayı, “Son yılların en büyük katliamı” olarak nitelendirdi.
Üzüntülerinin büyük olduğunu belirten Ayna, “Olayın, devletin silahlandırarak koruculaştırdığı bir aşiretin kendi arasında yaşanan iç çatışma olduğu” yönünde bilgi aldıklarını ifade etti. Partisinin grup toplantısında olayı değerlendiren Ayna, “Gerçekten ortada çok vahim ve ürkütücü bir tablo bulunmaktadır. Olay, ölme ve öldürme üzerine kurulu olan ve aynı zamanda devlet tarafından cinayet şebekesine dönüştürülen koruculuk sisteminin geldiği noktaya işaret etmektedir” diyerek, devleti ve beslediği koruculuk sistemini suçladı. Bu olayın, her ne kadar “aile içi çatışma” olarak yansıtılsa da “Bizzat devlet eliyle yürürlüğe konulan Kürt’ü Kürt’e kırdırma politikasının bir sonucu” olduğunun altını çizen Ayna, “Olay, koruculuk sisteminin lağvedilmesi yönündeki çağrılarımızın ne denli haklı olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur” dedi. Bu katliamın, “Eline devletin silahını alan, arkasında devletin gücünü hisseden korucuların kendi ailelerini bile acımasızca ortadan kaldırabileceğini, aynı zamanda bu güçlerin daha başka neler yapabileceğini de açıkça gösterdiğini” vurgulayan Ayna, devletten, “O insanları katleden silahlar ve kurşunların devlete mi ait?” sorusuna yanıt istedi.
Tüzel, ‘suçlu ınkarci devlet zıhnıyetı’
DTP Grubu’na destek ziyaretinde katliamı değerlendiren Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel de asıl suçlu ve sorumluların baskıcı, inkarcı devlet zihniyeti olduğunu söyledi. Türkiye’nin acı bir haberle güne başladığını, yaşanan bu katliamın arkasında yine “terörle mücadele” adı altında aşiret güçlerini silahlandıran devlet zihniyeti olduğunu ifade eden Tüzel, İçişleri Bakanlığı’nın silahlı bir takım kişilerin yakalandığı açıklamasını da eleştirdi.
Tüzel, “Sadece böyle bir kanlı tertibi düzenleyenlerin suçlu olduğunu söylemek, halkın gözlerine bakıp, hayasızca yalan söylemektir” dedi. Tüzel, “kanlı saldırının asıl sorumlusunun, suçlusunun Kürt halkını ezmek için oradaki halkın eline silah veren baskıcı, retçi, inkarcı devlet politikası, hükümetler olduğunu” söyledi.
Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç de olayı, “En hafif deyimi ile insanlık vasfını yitirmiş, insan olmayı reddedenlerin yaptığı bir vahşet” olarak nitelendirdi. Genç, “Bu cehaletin daniskası. Eğitimi olmayan, içinde insan sevgisi olmayan, insan olmayı reddedenlerin eline silah verirseniz, olacağı bu” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
Sultan Özer
ÖNCEKİ HABER

UFUK

SONRAKİ HABER

Bize dağın yolu gösteriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...