06 Mayıs 2009 00:00

İşçi at yeni şirket satın al

Krizin faturasını kimlerin ödediğini, kriz fırsatçılığının ne anlama geldiğini gözler önüne seren gelişmeler yaşanıyor. İşçi çıkardığı için yöneticileri rehin alınan Fiat, dev firmaları satın alıyor. ERDEMİR’de işçi ücretlerini düşüren Oyak, çimento grubunda rakiplerini satın aldı.

Paylaş

Küresel ekonomide krizde bulunan otomotiv sektöründeki şirketlerin ayakta kalabilme savaşı verdiği bu dönemde, İtalyan otomotiv devi Fiat, yaptığı atılımlarla Avrupa’nın otomotiv devi olma hedefine adım adım ilerliyor. Geçen hafta iflastan korunma başvurusu yapan ABD’li otomotiv devi Chrysler’in yüzde 20 hissesini alarak ortak olma konusunda anlaşmaya varan Fiat, bir başka ABD’li otomotiv devi General Motors’un Avrupa birimi bünyesindeki Opel’e gözünü dikti.
“Krizi fırsata çeviren Fiat, Opel’e de talip” başlıklarıyla duyurulan bu haber, ister istemez Fiat’taki işçi kıyımlarını gündeme getirdi. Hatırlanacağı üzere İtalya ve farklı ülkelerde Fiat işçileri, işten çıkarmaları protesto etmek üzere iş bırakma eylemlerinin yanı sıra Fiat’ın 3 yöneticisinin, Belçika’nın başkenti Brüksel’de sendikacılar tarafından rehin alınmasına uzanan etkili eylemler yapmıştı. Grev ve rehin alma eylemleri, işten atmaların yaşanmasına duyulan tepkinin bir sonucuydu.
Türkiye’de de bir süre fabrikayı geçici olarak kapatıp çalışanlarını, maaşlarının yüzde 76’sını ödeyerek izne ayırma stratejisi izleyen Tofaş Fiat, sonrasında 900 çalışanını işten ayırma yolunu seçmişti.
OYAK’TA ATILIM
Türk Metal Sendikası ile anlaşarak, hiçbir işçinin atılmaması koşuluyla ücretleri 16 aylığına yüzde 35 indiren ERDEMİR patronu, Oyak’ta atılım içerisinde. Krizden ağır bir darbe aldığını, siparişleri durduğu için “ERDEMİR’de ölüm sarmalına” girdiğini iddia eden Oyak, Lafarge’ın çimento şirketlerini satın aldı.
ERDEMİR’in sahibi Oyak Holding Yönetim Kurulu başkanı, bundan 6 ay önce “Bütün dünya krizde kıvranırken Oyak Holding olarak elimizde nakitle dolaşıyoruz. Yurtdışında bazı görüşmeler yaptım. 3.5 milyar dolar nakidin farkını daha iyi gördüm. Fırsatları kaçırmak istemiyoruz. Yurtdışında yatırım yapacak yer arıyoruz” diye övünürken ücretlerde indirime gitmişti. Şimdi Oyak Çimento Grubu, Lafarge Aslan Çimento’nun yüzde 97.3’ü, Lafarge Ereğli Çimento’nun yüzde 50’si ve Lafarge Beton’un yüzde 24.24’ünü satın aldı.
130 MİLYON AVRO
ÖDEYECEK
Oyak Çimento Grubu’nun, son yıllarda ortaya çıkan satın alma fırsatlarını değerlendirmeye devam ettiği, grup için en uygun olduğu görülen Lafarge Marmara Grubu’nda karar kılındığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “2008 yılında Marmara ve Batı Karadeniz’de 1.8 milyon ton çimento ve 1.2 milyon metreküp hazır beton satışını gerçekleştiren şirketlerin tüm yatırımcılar için hayırlı olmasını diliyoruz. Satış sözleşmesi kapsamında toplam 130.6 milyon avro bedel ödenmesi hususunda anlaşmaya varılmıştır. Satış ile tüm şirketlerin kontrolü alıcıya geçecektir.”
Yaşanan bu gelişmeler, krizin faturasını kimlerin ödediğini, kriz fırsatçılığının ne anlama geldiğini gözler önüne seriyor. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

BUGİAD’lı iş adamları Cezayir’de şirket kuruyor

SONRAKİ HABER

UFUK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...