07 Mayıs 2009 00:00

Dolmabahçe’den selam

‘68 hareketinin önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’a, 6. Filo’yu denize döktükleri Dolmabahçe’den selam gönderildi.

Paylaş

‘68 hareketinin önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’a, 6. Filo’yu denize döktükleri Dolmabahçe’den selam gönderildi. Deniz ve arkadaşlarının idamının 37’inci yılında yüzlerce genç, mücadele sözü verdi.
Taksim Meydanı’nda Atatürk Kültür Merkezi önünde buluşan Emek Gençliği üyeleri, sloganlar, alkışlar ve zılgıtlarla Dolmabahçe’ye doğru yürüyüşe geçti. Denizlerin mücadele arkadaşı ve Hayat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Aydın Çubukçu, Emek Partisi İl Başkanı Güven Gerçek ve EMEP yöneticileri, sloganlarla ve bayraklarla yürüdü. Trafiğin kapatıldığı yürüyüşte, kalabalığın en önünde 3 genç, Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in son sözlerinin yazılı olduğu dövizleri taşıdı. Yürüyüşe, trafikteki araçların sürücüleri ve çevreden geçenler alkışlayarak destek verdi. 41 yıl önce 6. Filo’nun denize döküldüğü Dolmabahçe’de, gençler yere yatarak ‘Deniz’ yazdı. Emek mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunun ardından Denizlerin yoldaşı Aydın Çubukçu, genç yoldaşlarına seslendi. Anma, Denizlere selam gönderilen sloganlarla son buldu.
Öte yandan öğle saatlerinde EMEP, DTP, ÖDP, 78’liler Girişimi, İHD, Alevi ve Bektaşi Federasyonu ile Pir Sultan Abdal Derneği de Galatasaray’da bir anma gerçekleştirdi.

*İZMİR: Hilton Oteli önünde bir araya gelen Emek Gençliği üyeleri, Ko nak Meydanı’na sloganlarla yürüdü. Denizlerin ve Erdal Eren'in fotoğrafları ile idamdan önceki son sözlerini taşıyan gençler yürüyüş boyunca slogan attılar. Konak Meydanı eski Sümerbank önünde Birlikte Başaracağız Platformu’nun diğer bileşenleri ve gençlik örgütlerinin toplanmasının ardından 1. Kordon’dan Cumhuriyet Meydanı’na yüründü. Urla’da kurulu bulunan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğrencileri, 6 Mayıs günü üzerlerinde Deniz, Hüseyin, Yusuf yazan üç siyah uçurtmayı, “Özgürlük” diyerek gökyüzüne bıraktılar. Öğrenciler, ayrıca, Yol ismini verdikleri 6 Mayıs içerikli duvar gazetesini fakültelere astılar.
*ELAZIĞ: Denizler, Elazığ Hozat Garajı’nda yapılan basın açıklamasıyla anıldı. EMEP ve DTP üyelerinin yanı sıra onlarca kişinin katıldığı açıklamada konuşan Emek Gençliği Üyesi Ümit Örk, Denizlerin Zap Suyu’na ‘kardeşlik köprüsü’ kurduğuna dikkat çekti.
*DERİNCE: Derince Gençlik ve Kültür Evi (DEGEV), Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın ölüm yıl dönümü nedeniyle dernek bürosunda bir anma etkinliği düzenledi. Liseli gençlerin ağırlıklı katılımıyla gerçekleşen anma, “‘68’den 6 Mayıs’a” adlı sinevizyon gösterimiyle başladı.
*KOCAELİ: Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü yemekhanesi önünde bir araya gelen Emek Gençliği üyeleri, rektörlük binasına yürüdüler. Yürüyüş sırasında sık sık slogan atan gruba çevredeki öğrenciler alkışlarıyla destek verdi. Rektörlük önünde açıklama yapan Vedat Yalvaç, “Denizlerden devraldığımız bağımsızlık bayrağını taşımaya devam ediyoruz” dedi. jTUNCELİ: Emek Partisi önünde bir araya gelen yüzlerce genç, sloganlarla Sanat Sokağı’na doğru yürüyüşe geçti. Denizleri anma etkinliğinde açıklama yapan Emek Gençliği Komite Üyesi Uğur Yen, “37 yıl önce onlar, Kürt sorununa gerçek ve demokratik bir çözüm istiyorlardı. Halkların birbirine düşman edilmesine, ırkçı şoven politikalara karşı çıktılar” dedi. Basın açıklamasına, kitle örgütleri temsilcilerinin yanı sıra Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin katıldı.
*ESKİŞEHİR: Emek Gençliği tarafından Emek Partisi İl Örgütü’nde düzenlenen etkinliğe, liselerden ve üniversiteden çok sayıda genç katıldı. Etkinlikte konuşma yapan Emek Gençliği üyeleri Tugay Demir ve Esma Toprak, tüm dünyadaki ‘68 hareketinin gelişimi hakkında bilgi verdi.
*MERSİN: 78’liler Derneği önünde toplanan sendika, siyasi parti ve dernek üyeleri, Taşbina’ya kadar alkış, ıslık ve sloganlarla yürüdü. Kalabalık, Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in fotoğraflarından oluşan pankartın arkasında yürüdü.
*MANİSA: Emek Gençliği, basın açıklaması yaparak Denizleri andı. Basın açıklamasında, 10 Mayıs Pazar günü yapılacak olan anma etkinliği hatırlatılarak tüm Manisa halkı etkinliğe davet edildi. Emek Gençliği adına açıklamayı yapan Gençlik Yöneticisi Cafer Ay, denizlerin mücadelesine dikkat çekti.
*ALANYA: Emek Gençliği, 9 Mayıs günü saat 19.00’da Alanya Atatürk Kültür Merkezi’nde Denizleri anacak. Etkinliğe Denizlerin mücadele arkadaşı Mustafa Yalçıner de katılacak. Anmayı sinevizyon gösterimi ve şiirler renklendirecek.
ÖNCEKİ HABER

İnsanlar düşündükçe mücadele sürecek

SONRAKİ HABER

Yaşıyorlar, yaşayacaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...