07 Mayıs 2009 00:00

GÖZLER BÜROKRASİDEKİ REVİZYONDA

KABİNE revizyonunun ardından gözler ekonomi bürokrasisinde yaşanacak değişime çevrildi.

Paylaş

KABİNE revizyonunun ardından gözler ekonomi bürokrasisinde yaşanacak değişime çevrildi. Başta Enerji Bakanlığı olmak üzere üst düzey ekonomi bürokrasisi, yeni bakanların mevcut kadrolarla çalışıp çalışmayacağı sorusuna odaklandı.
İşbaşına gelir gelmez bürokraside değişikliğe gideceğine işaret eden Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın, ilk etapta, 18 aydır boş bulunan Enerji Bakanlığı Müsteşarlığı’na atama yapması bekleniyor. Enerji Bakanlığı Müsteşarlığı’na, Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen vekalet ediyor. Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı’nda da bazı görevler vekaleten yürütülüyor. Doğan Grubu’nun kamu ihalelerinden yasaklanmasına neden olan fuel-oil tedariki ihalesi nedeniyle görevden alınan EÜAŞ Genel Müdürü Sefer Bütün ile bir süre önce emekliye ayrılan TEİAŞ Genel Müdürü İlhami Özşahin’in yerine de atama yapılması gerekecek.
VEKALETLER İLK SIRADA
Başbakanlık müsteşarlığı döneminde “asker ve sivil bürokrasisinin değişmesi gerektiği” yönünde yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in de üst düzey yönetimde değişikliğe gideceği ifade ediliyor. Dinçer’in ilk etapta yaklaşık bir yıldır vekaletle yönetilen Sosyal Güvenlik Kurumu’na atama yapması bekleniyor.
Vekaleten görev yapan bürokratların bulunduğu kurumlardan bir diğeri ise Dış Ticaret Müsteşarlığı. Devlet eski Bakanı Kürşad Tüzmen’in görevden ayrılmadan bir süre önce Dış Ticaret Müsteşar Yardımcılığı’na vekalet eden Şevket Ilgaç ve Anlaşmalar Genel Müdürlüğü’ne vekalet eden Yüksel Akça’nın asaleten atanması için kararname hazırladığı biliniyor. Kabine değişikliği sonrasında Başbakanlıkta bekleyen kararnamelerin geri çekilmesi bekleniyor.
AKTAN DÖNEMİ KAPANACAK MI?
Maliye Bakanlığı koltuğuna Mehmet Şimşek’in oturmasının artından, Maliye bürokrasisinde de değişim yaşanacağı iddiaları gündeme geldi. Kemal Unakıtan’ın bakanlığı döneminde Maliye’nin beyni olarak çalışan Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan’ın, yeni dönemde koltuğunu koruyamayacağı ifade ediliyor. Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı için dile getirilen en güçlü isimler arasında, hesap uzmanı kökenli halen Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olan İsa Coşkun’un adı geçiyor. Maliye Bakanlığı’nda vekaleten görev yapan isimler arasında Maliye Bakanlığı müsteşar yardımcılığı görevini asaleten yürüten, Teftiş Kurulu Başkanlığı’na vekalet eden Genç Osman Yaraşlı da bulunuyor.
DPT’DE BOŞLUK ÇOK
DPT’ten Sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’ı ise birçok atama kararı bekliyor. Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı Ahmet Tıktık’ın görevinden ayrılmasının ardından, kuruma müsteşar atanmamıştı. Müsteşar Yardımcısı Halil İbrahim Akça vekaleten müsteşarlık görevini sürdürüyor. DPT’de iki müsteşar yardımcılığı koltuğu da boş bulunuyor. Cevdet Yılmaz’a bağlı kurumlardan olan TÜİK de vekaleten yürütülüyor.
Hazine Müsteşarlığı’ndan sorumlu bakanlığa geri dönen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ise mevcut kadrolarda büyük bir değişime gitmesi beklenmiyor. Buna karşın özellikle bankacılıkta yabancı payı tartışması nedeniyle Babacan’ın hışmına uğrayan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ile daha önce ayrı bakanlığın ilgili kuruluşu olan SPK’da da yeni bakanla ilişkiler yakından izlenecek. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Clinton, Azeri ve Ermeni bakanlarla görüştü

SONRAKİ HABER

Koruculuk Meclis’e taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...