07 Mayıs 2009 00:00

Kürt basınında yeni bir ‘Hawar’

SÜREKLİ baskılarla karşılaşan Kürt basınında “Hawar” ismiyle yeni bir gazete yayın hayatına başladı.

Paylaş

SÜREKLİ baskılarla karşılaşan Kürt basınında “Hawar” ismiyle yeni bir gazete yayın hayatına başladı. Adını, Bedihan ailesi tarafından çıkarılan ve yayın hayatını en uzun süre sürdüren Kürtçe Hawar dergisinden alan gazete, okurlarıyla buluştu. Türkiye’de günlük Kürtçe yayınlanan Azadiya Welat ve Rojev gazetelerinin yayınlarının durdurulmasının ardın, bir grup gazeteci, “Hawar” adında Kürtçe günlük yayın yapacak bir gazete çıkardı. Gazetenin imtiyaz sahipliğini ve yazıişleri müdürlüğünü Bedri Adanır yapıyor. İlk başta 8 sayfa çıkacak olan gazetenin, ileriki günlerde 12 sayfa olarak çıkarılması hedefleniyor.
ADINI HAVAR DERGİSİNDEN ALIYOR
Gazetenin ismine ilişkin de, Editör köşesinde “Neden Hawar” sorusuna şöyle cevap veriliyor:
“Berdirhan ailesi tarafından çıkarılan ve tamamı Kürtçenin Kurmanci lehçesiyle yayınlana Hawar dergisi, Kürt basın tarihinde en uzun süreli dergi idi. Yine 1980’lerde Kürt devrimcileri Diyarbakır Cezaevi’nde bu isimle dergi çıkardılar.
Kürtler için önemli olan bir süreçte, bir Hawar’a ihtiyaç var. Kürt basını büyük baskı altında, Kürtçe büyük saldırılarla karşı karşıya bulunmakta, bu nedenle bir Hawar gerekiyor. Amacımız, Kürtçe okurlarının bu Hawar’la, seslerini birbirlerine ve dünyaya duyurmalarıdır. Hawar, kültür-sanat ve edebi alanda Kürt aydınlanmasının ortak platformu olacak. Yine Hawar gazetesi, dört parçadaki ve dünyada yaşanan aktüel olayların yansıtılmasının adresi olacaktır.” (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Açlık grevi sona erdi

SONRAKİ HABER

Gök’e 10 ay hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa