08 Mayıs 2009 00:00

Türk: Devlet silah vermeseydi bu vahşet yaşanmazdı

CumhurbaşkanI Abdullah Gül’ün muhalefet liderleriyle buluşmasının son konuğu DTP Eş Başkanı Ahmet Türk oldu. Basına kapalı olarak yapılan ve bir saat süren görüşme sonrası açıklama yapan Türk, Mardin’deki vahşetten dolayı devleti suçlayarak, “Devlet silah vermeseydi bu vahşet yaşanmazdı” dedi.

Paylaş

CumhurbaşkanI Abdullah Gül’ün muhalefet liderleriyle buluşmasının son konuğu DTP Eş Başkanı Ahmet Türk oldu. Basına kapalı olarak yapılan ve bir saat süren görüşme sonrası açıklama yapan Türk, Mardin’deki vahşetten dolayı devleti suçlayarak, “Devlet silah vermeseydi bu vahşet yaşanmazdı” dedi.
Türk, Gül ile bir saat görüştü. Köşk’ten ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk, Anayasa değişikliği, terörle mücadele, dış politika ve Mardin’deki silahlı saldırıyı konuştuklarını söyledi. Anayasa değişikliği için sorunların demokratik yollardan çözümüne ilişkin düşüncelerini aktardığını ifade eden Türk, “Yaşadığımız acılar ve sürecin daha demokratik, barışçı sürece evrilmesine ilişkin düşüncelerimi söyledim” dedi.
‘TÖRE CİNAYETİ
BÖYLE İŞLENMEZ’
Mardin’deki silahlı saldırıyı da etraflıca görüştüklerini kaydeden Türk, “Aslında basına yansıdığı gibi bir töre cinayeti değil. Tamamen bir vahşet. Bölgemizde hiçbir zaman ne bir namus cinayeti ne bir töre cinayeti böyle işlenmemiştir. Bu, bir aileyi tamamen ortadan kaldırmaya yöneliktir. Burada farklı nedenler de var. Köye, araziye sahip olma, birlikte yaşamaktan sıkıntı duyulan noktalarda o aileyi tamamen bertaraf etmeye yönelik canice, vahşice bir mantığın ifadesi. Çözmekte gerçekten zorlanıyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı ile koruculuk sistemini görüşüp görüşmediklerinin sorulması üzerine Türk, “Böyle, insanların eline silah verirseniz, kendi çevresini güçlü hale getirmek için karşısındakini ezmeye yönelik bir tavır içinde olacaklarını, eğer devletin bu silahları bu koruculara verilmeseydi böyle bir vahşet yaşanmayacaktı” dediğini aktardı. Türk, “Bu ilk değil. Korucuların daha önce de köyleri basarak insanları etkisizleştirmeye, sömürmeye, bölgede sözünü geçirmeye yönelik, devletin gücünü arkasına alarak kullandığını çok iyi biliyoruz” dedi.
GÜL: ‘DİYALOG
BEKLEMEYİN’
Görüşmede Gül’ün sorunların çözümünün demokrasiyle mümkün olduğunu söylediği bildirildi. Edinilen bilgilere göre Cumhurbaşkanı Gül, “Demokrasi standardı yükseldikçe Kürt sorunu dahil tüm sorunlar otomatik olarak sorun olmaktan çıkar. Ancak terör olduğu sürece demokrasinin kökleşmesi zorlaşır. Bu yüzden terörü kesinlikle dışlamak lazım” dedi.
Gül’ün “Siz belli bölgenin değil, Türkiye’nin partisisiniz ve Türkiye milletvekilisiniz. TBMM’de sadece bir soruna odaklanmak yerine ülkenin bütün sorunlarıyla ilgilenmeli ve çözümüne katkıda bulunmalısınız. Diyalog zemini oluşturulmasını karşıdan beklemek yerine siz de yaratmalısınız” demesi dikkat çekti. (Ankara/EVRENSEL)
Sultan Özer
ÖNCEKİ HABER

Saldırılara karşı mücadele çağrısı

SONRAKİ HABER

25 gün izin 40 TL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...