08 Mayıs 2009 00:00

GEMİ SÖKÜM İŞÇİLERİ İŞBAŞI YAPMADI

ALİAĞA Gemi Söküm Tesisleri’nde Cemsan adlı şirkette çalışan 70 işçi, iki aydır ücretlerini alamıyor.

Paylaş

ALİAĞA Gemi Söküm Tesisleri’nde Cemsan adlı şirkette çalışan 70 işçi, iki aydır ücretlerini alamıyor.
İşçiler, dün sabah işyeri önünde toplanarak işbaşı yapmadı. İşverenle görüşen işçilere, patron mali sıkışıklık içinde olduğunu söyleyerek, cuma günü tüm birikmiş alacaklarını ödeyeceği sözünü verdi. Bunun üzerine işçiler tekrar işbaşı yaptılar.
Şu an 42 bin tonluk bir gemi sökümüyle uğraştıklarını, her gün 25-30 tonluk ortalama 5 kamyonun sökülen hurdaları götürdüğünü anlatan işçiler, “Biz 66 gündür paramızı alamıyoruz ama her gün kamyonlara hurda dolduruyoruz. Ara sıra harçlık niyetine pazar parası alarak verilen paralarla yaşamımızı sürdürüyoruz. Hepimiz aile geçindiriyoruz ve kirada oturan arkadaşlarımız var. Ev sahipleri para istiyor” dedi.
Sürekli kredi kartından harcadıklarını ya da borç aradıklarını dile getiren işçiler, “Perişan oluyoruz, mağduriyetimiz bir an önce giderilmeli, alacaklarımız verilmeli” diye konuştular.
Bu sözleri işverenlere de söyleyeceklerini belirten işçiler, “Daha önce de böyle olmuştu. Neredeyse 2 ayda bir maaş alır duruma geldik. O zaman da işbaşı yapmamıştık, patron gelip bizimle konuştu ve birkaç gün içinde ücretlerimizi ödeyeceğini söyledi ve aldık.
Ücretlerimizin bir an önce ödenmesini istiyoruz” dediler. İşçilerin verdiği bilgilere göre Gemi Söküm Tesisleri’nde şu an iş yapan 8 firma bulunuyor ve bu firmalarda yaklaşık 350 işçi çalışıyor. İşçiler iş geldiğinde çalışıyor.
Gelen geminin sökümü bittiğinde herkes işten çıkarılıyor. Ta ki bir daha gemi gelene kadar...
Kimi zaman 2 kimi zaman 3-4 ay boş kaldıklarını belirten işçiler, bu süre içinde kazandıklarıyla yaşadıklarını, yine bu süre içinde sigortalarının yatırılmadığını söylüyorlar. Gemi söküm işinde kaynakçılar 50-60 lira arası yevmiyeyle çalışırken, çıraklar ortalama 30 lira ücretle çalışıyor. İZMİR
Turan Kara
ÖNCEKİ HABER

‘1 Mayıs’ engeline tepki

SONRAKİ HABER

DENİZLERİN ANMASINDAN DİRENİŞ ZİYARETİNE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...