09 Mayıs 2009 00:00

Açıklamaları tartışma yarattı

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, önceki gün 32. Gün programında yaptığı açıklamalar tartışma yarattı.

Paylaş

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, önceki gün 32. Gün programında yaptığı açıklamalar tartışma yarattı. Görev yaptığı dönemde telefonlarının dinlendiğini belirten Büyükanıt’a, AKP ve MHP’den ‘Gereğini yapsaydın’ tepkisi geldi.
ÇARPICI
AÇIKLAMALAR
Büyükanıt, önceki gece Kanal D’de 32. Gün programına konuk olmuş ve önemli açıklamalarda bulunmuştu. “E Muhtıra” olarak adlandırılan 27 Nisan Bildirisi’ni kendisinin yazdığını söyleyen Büyükanıt, “TSK’nın laiklik karşısındaki hassasiyetini vurgulayan bir muhtıra değil, bildiridir. Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgisi yok. Keşke yapmasaydım demedim” dedi. “O parti kapatılsın, şu parti kapatılmasın... Böyle bir düşünce içinde olmam mümkün değil” diye konuşan Büyükanıt, şu anda tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’ın imzasını taşıyan “Genç subaylar rahatsız” haberi için ise “Üretilmiş bir haberdir, birileri tarafından enjekte edilmiş. Darbe değil ama Genelkurmay üzerinde baskı yaratır mı diye üretilmiş bir şeydir. Hani tam saha pres derler ya” yorumunu yaptı. Büyükanıt, “Telefonunuz dinlendi mi” şeklindeki soruya da, şu yanıtı verdi: “Hiç şüphe etmiyorum. TSK’nın başındayken telefonumun dinlendiğinden hiç şüphe etmedim. Emin olduğum şeyi söylüyorum. Çünkü telefonu ölçebilirsiniz. Telefonun voltajında düşüklük varsa o telefon dinleniyordur. Yani şu anda dinliyorlar diye değil de, böyle bir tespit yapıldı. Dinlendiğim zamanlar bana iletildi.”
Büyükanıt, “Ergenekon komplo muydu” sorusuna ise “Bilemiyorum. Samimi söyleyeyim değerlendirme de yapamıyorsunuz, çünkü bilgilere sahip değilsiniz” karşılığını verdi.
‘ERGENEKON’UN
MAĞDURUYUM’
Büyükanıt, “Siz bir yerde Ergenekon mağduru durumundasınız” sorusuna ise “Evet hakikaten öyle” yanıtını verdi. Emekli Orgeneral Şener Eruygur’a ait kendi el yazısının bulunduğu belgelerin çıkmasına şaşırdığını belirten Büyükanıt, “Eruygur’dan beklemezdim” dedi. ‘Ergenekon’un ikinci iddianamesine de giren el yazısının Eruygur’da neden yer aldığı’ sorusuna ise Büyükanıt, “Onu Şener Paşa’ya soracaksınız”karşılığını verdi.
YILDIRIM: GEREĞİNİ YAPMALIYDI
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, CNN TÜRK’te katıldığı canlı yayında yasal kurullar dışında dinleme yapılmasının suç olduğunu söyledi. Yıldırım, “telefonunun dinlenildiğini söyleyenler şikayetçi olmuyor. Gidip savcıya şikayet edecekler, ‘Benim telefonum dinleniliyor’ diyecekler. Eski Genelkurmay başkanı da böyle bir endişe yaşıyorduysa bunun gereğini yapmalıydı” diye konuştu.
(HABER MERKEZİ)

MHP’DEN BÜYÜKANIT’A TEPKİ
MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, Büyükanıt’ın açıklamalarına tepki gösterdi. Şandır, “Bazı insanların konuşmak hakkı yoktur, onlar yapmakla sorumludur. Sayın eski Genelkurmay başkanı çok önemli şeyler söyledi. Ama dün görevlisiydi, bu konuların takipçisi olma görevlisiydi. O zaman sorarlar ‘acaba görevinizi yapmadınız mı’ diye” dedi. MHP’nin asker kökenli milletvekillerinden Adana Milletvekili Kürşat Atılgan ise Büyükanıt’ın 27 Nisan bildirisiyle ilgili ‘ben yazdım’ dediğini hatırlatarak, “E-bildiriyi kişisel olarak yaptıysa da yanlıştır, özünde de yanlıştır. Milletin iradesine herkesin saygı duyması gerekir” dedi.

GENELKURMAY: YORUM YOK
Büyükanıt’ın bu sözleri, dün, Genelkurmay’ın haftalık basını bilgilendirme toplantısında Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak’a da soruldu. Gürak ise şu yanıtı verdi: “TSK’dan emekli olmuş personelin kamuoyuna yansıyan görüş ve düşünceleri tamamen o görüşleri ifade eden kişilerin görüşleri olup, o görüşler üzerinde bizim bir değerlendirme yapmamız doğru değildir. TSK görev ve sorumluluk alanı kapsamında ve kendisine verilen yasal sınırlar içinde çalışmalarını ve ilişkilerini yürütmekte, olabilecek görüş ve önerilerini ilgili makamlara iletmektedir.”
ÖNCEKİ HABER

Genelkurmay koruculuğu savundu!

SONRAKİ HABER

Sivasspor sahasında rahat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...