09 Mayıs 2009 00:00

Vergiler savaşa ve bankalara akacak

ABD’de son günlerde ekonomiye dair yaşanan gelişmeler, Barack Obama yönetiminin hedeflerini ortaya koydu. Önceki gün yeni bütçe planına dair bir konuşma yapan ABD Başkanı Barack Obama, “finansal sorumluluk” gerekçesiyle bütçede kısıtlama yapılacağını söyledi.

Paylaş

ABD’de son günlerde ekonomiye dair yaşanan gelişmeler, Barack Obama yönetiminin hedeflerini ortaya koydu. Önceki gün yeni bütçe planına dair bir konuşma yapan ABD Başkanı Barack Obama, “finansal sorumluluk” gerekçesiyle bütçede kısıtlama yapılacağını söyledi. Seçim politikasını “orta sınıfın kurtarılması” vaadi üzerine kuran Obama bu açıklamasıyla bir kez daha işçiler ve yoksulları zor bir dönemin beklediğinin sinyalini verdi.
SAVAŞ İÇİN 760 MİLYAR DOLAR AYRILDI
Ancak, bütçeye dair açıklamalar bununla da bitmedi. Amerikan halkına bütçede kısıntı yapılmasının gerekliliğinden bahseden Obama yönetimi, Eylül ayına kadar savaş harcamaları için 760 milyar dolat bütçe ayrılmasına karar verdi. Bu rakam, II.Dünya Savaşı’nın sonundan bu yana ABD’nin en büyük savunma bütçesini oluşturuyor.
ABD Temsilciler Meclisi, eylül ayı sonuna kadarki sürede kullanılmak üzere 96,7 milyar dolarlık “savaş” bütçesine onay verdi. Kongrenin alt kanadı olan Temsilciler Meclisinin Bütçe Tahsisat Komisyonu, Irak ve Afganistan’daki savaş masrafları için kullanılmak üzere önerilen bütçe ile ilgili yasayı onayladı.
Temsilciler Meclisinden geçen yasa, 30 Eylül tarihine kadar yapılacak savaş masrafları için kullanılacak. Bütçenin 1,4 milyar doları, ekonomi ve güvenlik alanlarında kullanılmak üzere Pakistan’a “yardım” olarak verilecek. Bir başka ifadeyle, Obama’nın beklediğinden yaklaşık 12 milyar dolar fazla tutarı ifade eden 96,7 milyar dolarlık ödenek ABD’nin Afganistan ve Irak’taki askeri ve diplomatik operasyonlarında kullanılacak.
“Savaş” bütçesi olarak ayrılan 96,7 milyar dolara ek olarak 664 milyar dolar da “savunma” bütçesi olarak belirlendi. Bu rakamın 534 milyar doları genel savunma harcamaları, 130 milyar dolarlık bölümü ise Afganistan ve Irak dahil olmak üzere denizaşırı operasyonlar için ayrıldı. Yani ABD’nin “savunma” harcamalarının önemli bir bölümü de işgaller için kullanılacak.
BANKALAR YİNE
KURTARMA BEKLİYOR
Bütçedeki kısıtlama uyarılarına rağmen ABD bankaları bir kez daha devletten yardım bekliyor. ABD’de gerçekleştirilen bankacılık dayanıklılık testi sonuçlarına göre, Amerikan ekonomisindeki durgunluk derinleşirse, teste tabi tutulan 19 bankanın 2009 ve 2010 yıllarında toplam kaybı 600 milyar doları bulabilecek.
ABD Federal Merkez Bankası FED’in bankalar üzerindeki dayanıklılık testinin sonuçlarına göre bazı bankalar istikrarlı, ancak bazılarının milyarlarca dolar sermaye artırımına gitmesi gerekiyor. Bu da, bankacılık sektörünün halen zayıf, ancak canlandırılabilir olduğunu gösteren bir işaret olarak değerlendirildi.
FED’in bankalara uyguladığı dayanıklılık testi, şubat ayında tasarlanmış bir test olması ve bu testin ne kadar yeterli olduğu da Obama yönetimine getirilen eleştiriler arasında. Çünkü şubat ayından bu yana ABD’’de işsizlik oranı yüzde 8,5 artmış bulunuyor ve bu yıl bu oranın daha da artması öngörülüyor.
Obama yönetimi tarafından daha önce

yapılan açıklamada, bu bankaların ihtiyaçlarını kamu desteği olmadan özel kaynaklardan karşılayabileceklerinin ümit edildiği belirtilmiş, ancak buna rağmen gerekirse hükümetin yardımcı olabileceği bildirilmişti. (DIŞ HABERLER)

OBAMA: SAĞLIKTAN KISARIZ AMA SAVAŞTAN ASLA!
ABD Başkanı Barack Obama, seçim kampanyası boyunca verdiği vaatlerden biri olan vergi reformunu açıkladı. Göreve geldikleri ilk yüz günde yönetimlerinin küresel ekonomik krize uygun davrandığını, ekonomiyi geliştirmek ve yeni iş sahaları açmak için her şeyi yaptıklarını iddia eden Obama, bunları gerçekleştirmek için "finansal sorumluluk" gerektiğini söyledi.
Geçmişte uygulanan bazı bütçe kısıtlamalarının bugünkü ihtiyaçlarını karşılamadığını belirten Obama sadece gelecek yıl için 17 milyar dolar kısıtlamaya gidileceğini ifade etti. 2012'de başlamak üzere sağlık sigortasında her yıl için 22 milyar dolar kısıtlamaya gidileceğini belirten Obama aynı finansal sorumluluğu askeri harcamalarda göstermedi ve kısıtlamaların savunma alanında olmayacağını söyledi.
Obama, yeni vergi düzenlemesinin ABD hükümetinin gelirlerinde önümüzdeki 10 yıl içinde 200 milyar dolardan fazla bir artış sağlayacağını savundu. Yeni plan ile ABD şirketlerinin ülke dışında elde ettiği kârlar ve bunlarla yaptıkları yatırımların vergilendirilmemesi uygulaması kaldırılıyor. ABD şirketleri, yurt dışında elde ettikleri gelirler üzerinden ödeyecekleri vergileri, yine yurt dışında yatırım yapmaları halinde erteleyebiliyorlar. Kongreye sunulacak yasa tasarısı ise bu şirketlere artık bu iznin verilmemesini öngörüyor. Obama, hazırladıkları tasarının, yurt dışında vergi kaçakçılığıyla mücadele etmelerini de sağlayacağını ifade etti, vergi reformuyla ülke içinde yeni iş imkanlarının sağlanacağını söyledi. Obama açıklamasında ayrıca, reform sonucu elde edilecek tutarı da, ülke ekonomisini canlandıracak şirketlere yardımda kullanacaklarını, tasarruflarını ABD'de araştırma-geliştirme faaliyetlerine yatırım yapan şirketlere yönelik vergi indirimleri için kullanacaklarını belirtti. Obama ayrıca yurt dışındaki vergi cennetlerine karşı da sert önlemler almayı planladıklarını söyledi.

HANGİ BANKA NE KADAR İSTİYOR
Daha fazla sermayeye ihtiyacı olduğu belirtilen 10 bankadan Bank of America’nın, 33,9 milyar dolarlık bir artışa gitmesi gerekiyor. Wells Fargo için bu rakam 13,7 milyar dolar, GMAC için 11,5 milyar dolar, Citibank için 5,5 milyar dolar ve Morgan Stanley için ise 1,8 milyar dolar oldu.
Ek sermayeye ihtiyacı olduğu belirtilen diğer 5 banka ise yerel bankalardan oluşuyor.
Bunlardan, Alabama’daki Regions Financial 2,5 milyar dolar, Atlanta Sun Trust Banks 2,2 milyar dolar, Cleveland KeyCorp 1,8 milyar dolar, Cincinnati’deki Fifth Third Bancorp 1,1 milyar dolar ve Pittsburgh PNC Finansal Hizmetleri Grubu 600 milyon dolar sermaye artırımına gitmeli.
Daha fazla sermayeye ihtiyaç duyan bankaların bir kısmı, nasıl bir strateji izleyeceklerini hemen kamuoyuna duyurdu.
ABD yönetiminin, 1,8 milyar dolar ek sermaye ihtiyacı olduğunu belirttiği Morgan Stanley, ise 5 milyar dolarlık sermaye artışına gideceğini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Çocuk istismarı yarışması

SONRAKİ HABER

Su için gece vardiyası!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...