09 Mayıs 2009 00:00

Çocuk istismarı yarışması

İZMİR’de yerel bir gazete, internet sayfasına yerleştirdiği gelinlik giymiş küçük bir kız çocuğu fotoğrafı ile “En Güzel Çocuğu Seçiyoruz” yarışması düzenliyor.

Paylaş

İZMİR’de yerel bir gazete, internet sayfasına yerleştirdiği gelinlik giymiş küçük bir kız çocuğu fotoğrafı ile “En Güzel Çocuğu Seçiyoruz” yarışması düzenliyor. Bu tür yarışmaların çocukların ruh ve beden gelişimi açısından oldukça sakıncalı olduğunu belirten Uzman Psikoloğ Semra Öztürk, çocukları toplumsallaşma süreçlerinde olumsuz etkileyecek olan bu tür yarışmaların yasal düzenlemelerle engellenmesi gerektiğine dikkat çekti. ÇEKEV Başkanı Kızbes Seyhan Aydın ise, sivil toplum örgütlerini suç duyurusunda bulunmaya çağırdı.
Ulusalararası ve ulusal yasalarda çocuk istismarını yasaklayan düzenlemeler olmasına rağmen özellikle medyada ses yarışmaları, güzellik yarışmaları, reklamlar gibi çeşitli organizasyonlarla çocuklar istismar edilmeye devam ediyor. Aralık 2006 ile Ocak 2007 yıllarında Antalya’nın Kemer İlçesi’nde çocukların transparan kıyafetlerle gece geç saatlere kadar yarıştırılması, kamuoyunda tepkilere neden olmuştu. Çocuk istismarına yol açtığı gerekçesiyle büyük tepki toplayan çocuk güzellik yarışmalarına ilişkin tartışmalar sürerken, İzmir’de bir yerel gazete “En Güzel Çocuğu Seçiyoruz” başlığı ile bir yarışma başlattı.
‘YASALARA AYKIRI’
Çocuk gelişimi konusunda uzman meslek grupları ve kadın örgütleri ise çocuk istismarının en çok yaşandığı ülkelerden olan Türkiye’de böylesi bir yarışmanın önlenmesi gerektiğini belirterek, insan hakları ve çocuk hakları konusunda çalışma yürüten tüm kesimleri yarışmaya tepki göstermeye yetkilileri ise göreve çağırdı. Yarışmayı rezalet olarak niteleyen Ciğli Kadın Kültür Derneği (CEKEV) Başkanı Kızbes Seyhan Aydın, niyeti ne olursa olsun çocuk bedeninin bir cinsel obje gibi sunulması, metalaştırılması ve bunun üzerinden kazanç sağlanmasının çocuk istismarından başka bir şeye hizmet etmeyeceğini söyledi. Çocuk hakları konusunda uluslararası sözleşmeleri de hatırlatan Aydın, yarışmanın Türkiye’nin de taraf olduğu Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi, Ek İhtiyari Protokole BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi’ne ve 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu’na aykırı olduğuna dikkat çekti.
‘ÇOCUKLARDA
ONARILMAZ YARALAR AÇABİLİR’
Türk Psikologlar Derneği Uzman Psikolog Semra Öztürk ise, çocuklarla ilgili süreçlerin yetişkinlerden yola çıkılarak değerlendirilemeyeceğini, ruhsal ve bedensel gelişimin dikkate alınması gerektiğini söyledi. Öztürk, güzellik yarışmalarının yetişkinler için bile bir istismar meselesi olduğuna vurgu yaparak, bunun birde çocuklar arasında yapılmasının toplumsal gelişim açısından onarılamaz yaralar açacağını söyledi. (İzmir/DİHA)
Fatma Koçak
ÖNCEKİ HABER

NE YAPSA SUÇ OLUYOR

SONRAKİ HABER

Vergiler savaşa ve bankalara akacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...