09 Mayıs 2009 00:00

Süpürge darbecilere vurdu

BU yıl 12’ncisi gerçekleşen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin açılış töreninde 12 Eylül darbecilerinin yargılanması talebi öne çıktı. Yönetmen Yeşim Ustaoğlu, sanat yönetmeni Zepür Hanımyan ve oyuncu Suna Selen’in ödül aldığı törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Ölen çocuklarına ağlayan annelere ‘Türkçe ağla’ diye dipçikle vurulduğu yılları hafızamızdan çıkarıp da, nasıl bu ülkede insanlar hâlâ ilericilik adına darbe kışkırtıcılığı ve ‘Ordu göreve’ pankartları açabilirler?” dedi.BU yıl 12’ncisi gerçekleşen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin açılış töreninde 12 Eylül darbecilerinin yargılanması talebi öne çıktı. Yönetmen Yeşim Ustaoğlu, sanat yönetmeni Zepür Hanımyan ve oyuncu Suna Selen’in ödül aldığı törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Ölen çocuklarına ağlayan annelere ‘Türkçe ağla’ diye dipçikle vurulduğu yılları hafızamızdan çıkarıp da, nasıl bu ülkede insanlar hâlâ ilericilik adına darbe kışkırtıcılığı ve ‘Ordu göreve’ pankartları açabilirler?” dedi.

Paylaş

BU yıl 12’ncisi gerçekleşen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin açılış töreninde 12 Eylül darbecilerinin yargılanması talebi öne çıktı. Yönetmen Yeşim Ustaoğlu, sanat yönetmeni Zepür Hanımyan ve oyuncu Suna Selen’in ödül aldığı törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Ölen çocuklarına ağlayan annelere ‘Türkçe ağla’ diye dipçikle vurulduğu yılları hafızamızdan çıkarıp da, nasıl bu ülkede insanlar hâlâ ilericilik adına darbe kışkırtıcılığı ve ‘Ordu göreve’ pankartları açabilirler?” dedi.
‘DARBECİLER ARTIK YARGILANMALI’
Bu yıl ‘80’ler temasının işlendiği Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin operada gerçekleşen açılış töreni, çok sayıda yönetmen, oyuncu ve sinemaseveri bir araya topladı. Törenin sunuculuğunu yapan Rojin’e oyuncular Lale Mansur, İlker Aksum ve Serhat Tutumluer de eşlik ettiler.
Açılış konuşmasını yapan Festival Koordinatörü Halime Güner, bu yıl neden ‘80’ler temasını işlemek istediklerini anlattı. 12 Eylül döneminde “zulmün, yoksulluğun ve dilsizliğin” hüküm sürdüğünü belirten Güner, “Bütün yaşananlar kadınların sımsıkı bağlı saçlarının, mühürlenmiş dudaklarının arasında sessiz bir çığlık, açılması güç bir düğüm gibi saklı kaldı. Şimdi kadınlar saçlarını çözüyor. Karanlıkta kalan zamandan gelen her anı parçası kadın seslerine dönüşüyor. Darbeciler artık yargılanmalı; işkenceciler, tecavüzcüler hesap vermeli” diye konuştu. Güner ayrıca, darbe dönemi yaşananları anlatmak için bir “12 Eylül Müzesi” kurulması gerektiğini belirtti.
ÖDÜLLER USTAOĞLU, HANIMYAN ve SELEN’E
Sanat yönetmeni Zepür Hanımyan’a “Bilge Olgaç Başarı Ödülü”nü Barış Pirhasan’ın “O da Beni Seviyor” filminde birlikte görev aldığı Lale Mansur verdi. Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü yönetmen Yeşim Ustaoğlu’na sunan Festival Koordinatörü Selen Doğan, Ustaoğlu’nun, “kamerasını etnik kimliklere cesurca çevirip hep barışı savunarak sinemamızda büyük izler bıraktığı” için bu ödüle layık görüldüğünü söyledi. Ustaoğlu da, “Bazı ödüller vardır, özel anlam ve kıymet taşır. Böyle bir onur edindim” dedi.
Törende, oyuncu Yeşilçam’ın “cadı karakteri” Suna Selen’e de “Uçan Süpürge Onur Ödülü” verildi. Sahneye “tüm zamanların en başarılı cadısı” olarak davet edilen Selen’e ödülünü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay sundu. Selen, ödülünü ailesindeki kadınlar adına aldığını söyledi.
‘BAŞKALARI YARGILADI, BİZ ALKIŞLADIK’
Bakan Ertuğrul Günay da, festivalin ‘80’leri konu edinmesinin çok anlamlı olduğunu belirterek, festival kapsamında açılacak “12 Eylül” temalı mektup sergisine, kendisi ve eşinin “görülmüştür” imzalı mektupları ile çocuklarının kartpostallarını getirebileceğini ifade etti.
‘80’li yılların “Türkiye’nin bir büyük çukura düştüğü ve hâlâ içinden çıkmak için çırpındığı en karanlık yılları’’ olduğunu kaydeden Günay, “Ölen çocuklarına ağlayan annelere ‘Türkçe ağla’ diye dipçikle vurulduğu yılları hafızamızdan çıkarıp da, nasıl bu ülkede insanlar hâlâ ilericilik adına darbe kışkırtıcılığı yapıp, ‘Ordu göreve’ pankartları açabilirler? Bunu akılla tarif etmek mümkün değil” diye konuştu.
Pinochet örneğini hatırlatan Günay, şunları söyledi: “Bunca darbe yaşandıktan sonra, bir darbeci generale dünyanın başka ülkesinde katil muamelesi yapılırken, ülkemizde ressam-sanatçı muamelesi yapıldığını yaşadık biz. Başka ülkelerde yargıdan kurtulmak için bunak rolü yaptılar, bizim ülkemizde hâlâ alkışlanabiliyorlar. Bununla Türkiye kendi içinde, yüreğinde mutlaka hesaplaşmalıdır.”
Günay, bu sözlerine “Senin cumhurbaşkanın da kabul etti” diyerek tepki gösteren bir kişiye, “Kimler kabul etmedi ki? Ben burada bir gerçeği söylüyorum sadece. Nice yalanlar gördük. Absürt, dramatik, toplumun aklının karıştırılmaya çalışıldığı dönemlerden geçtik” diye yanıt verdi.
(ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Buna kim inanır?

SONRAKİ HABER

Yine Türüt Şov!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...