09 Mayıs 2009 00:00

Buna kim inanır?

Ferhat Gerçek’i vurduğu gerekçesiyle yargılanan polisler, “Havaya ateş açtık” diyerek kendilerini savundu. Ağız birliği yaparcasına ifade veren 4 polis de Ferhat’ı yerde yüzüstü yatarken gördüklerini ileri sürdü.

Paylaş

Yürüyüş dergisi satarken vurulup felç kalan Ferhat Gerçek davasının sanık polisleri, kendilerini “Can güvenliğimiz olmadığı için havaya ateş açtık. Ferhat’ı yerde yüzüstü yatarken gördük” diyerek savundu. Polisler 9 yıl hapis cezası istemiyle yargılanırken, 17 yaşında tekerlekli sandalyeye mahkum edilen Ferhat hakkında ise 15 yıl hapis cezası isteniyor.
7 Ekim 2007’de Yenibosna’da omuriliğine gelen kurşunla felç kalan 17 yaşındaki Ferhat’ı vuran polisler hakim karşısına çıktı. Bakırköy 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşmasına, tutuksuz yargılanan 7 polisten 4’ü katıldı.
POLİSLERDEN KOMİK GEREKÇELER
Mahkemeye ifade veren polisler Cengiz Çalış, Emre Taşkın, Muzaffer Ünal ve Aydın Özdere, ağız birliği yaptı. Olay günü, Yürüyüş dergisi satan grubun kendilerine taşlarla ve sopalarla saldırdığını, küfür ettiğini ileri süren polisler, kendilerini şöyle savundular: “Can güvenliğimiz yoktu, havada taşlar uçuşuyordu, korkutma amaçlı havaya 2-3 el ateş ettik.” Ferhat’ı yerde yüzüstü yatarken gördüklerini ileri süren polisler, ‘olay yerinin çok kalabalık olduğu’ ve ‘hatırlamadıkları’ gibi gerekçelerle kendilerine sorulan soruları geçiştirdiler.
SANIK AVUKATI: ‘ARKADAŞLARI VURMUŞTUR’
Sanık polislerin avukatı ise mahkemeden söz isteyerek, “Müvekkillerimin ölümcül nitelikteki kaldırım taşlarından korunma imkanı yoktu, koruma amaçlı havaya ateş açtılar. Kimin silahıyla vurulduğu belli değil, belki de göstericilerden biri veya vatandaşın silahıyla vurulmuştur” dedi. Avukatın bu sözü tepkiyle karşılandı.
Mahkemece dinlenen tanık Gülten Aktaş, 2 polisin elinde silah gördüğünü ve silah sesi duyduktan tahminen 3 dakika sonra Ferhat’ı yerde gördüğünü söyledi.
Sanık polislerin avukatı ve Ferhat’ın avukatları, olay günü polisler arasındaki telsiz konuşmalarının çözümünün mahkemeye gönderilmesini talep etti. Ferhat’ın avukatları ayrıca, sanık polislerin olay günkü telefon görüşmelerinin mahkemeye gönderilmesini istedi. Mahkeme, bu talepleri kabul ederken, 2 polisin tutuklanması talebini ise reddetti. Mazeret bildirmeden duruşmaya katılmayan sanık Hakan Bayraktar hakkında yakalama emri çıkarıldı.
Öte yandan, adliye önünde adalet nöbetini bırakmayan Halk Cephesi üyeleri, Ferhat’ı tekerlekli sandalyeye mahkum eden polislerin artık tutuklanmasını istediler. (İstanbul/EVRENSEL)
Ulaş Özgür / Ceren Saran
ÖNCEKİ HABER

TMO neden buğday almıyor?

SONRAKİ HABER

Süpürge darbecilere vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa