09 Mayıs 2009 00:00

Sanayide daralma sürüyor

Sanayi üretimi Mart ayında yüzde 20.9 azaldı. En büyük düşüş yüzde 53’le otomotivde gerçekleşti.

Paylaş

EKONOMİK büyümenin öncü göstergesi niteliğindeki sanayi üretimindeki büyük daralma devam ediyor. Ancak üretimdeki daralmanın Mart’ta hız kesmesi geleceğe dönük bir ümit olarak sunuluyor.
Mart’ta birçok sektörde satışların artması, stok eritme sürecinin başlaması gibi ‘olumlu’ sayılan gelişmelerin henüz üretime yansımadığı fakat ‘mart’tan sonra toparlanmanın geleceği ileri sürülüyor. Ancak toparlanmanın yavaş olacağı konusunda hemen herkes hem fikir. Bu da şu anki yüksek işsizliğin uzun süre devam etmesi anlamına geliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi üretimi Mart ayında yüzde 20.9 düştü. Sanayi üretimi Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20.9 gerilemesine karşın düşüş bir önceki aya göre hız kesti. Mart ayında endeksin yüzde 95.9 olduğu belirlenirken, sanayi üretimi endeksi bir önceki aya göre ise yüzde 13.4 artış gösterdi. Şubatta sanayi üretimi düşüşü yüzde 23.7 olmuştu. Şubat ayındaki yüzde 23.7’lik rekor düşüş oranı yüzde 23.8’e revize edildi.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, üretim madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 9.7, imalat sanayi sektöründe yüzde 23.5, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 3.3 azaldı.
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, en yüksek düşüş yüzde 42.2 ile sermaye malı imalatında görüldü. Dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 28, aramalı malı imalatı yüzde 22.2, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 8.9 düştü.
OTOMOTİV ÜRETİMİ YÜZDE 53 AZALDI
İmalat sanayi alt grupları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranı yüzde 53.1’le motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatında gerçekleşti.
Onu yüzde 41.8’lik düşüşle büro makineleri ve bilgisayar imalatı ve yüzde 40.7’lik düşüşle kok kömürü rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı izledi.
Tekstil ürünleri imalatında yüzde 20.4, gıda ürünleri ve içecek imalatında yüzde 4.8, ana metal sanayinde yüzde 27, kimyasal madde ve ürünleri imalatında yüzde 6.3 düşüş gözlendi.
ŞUBAT’TA REKOR
DARALMA
Küresel krizin etkisiyle sanayi üretiminde Ağustos ayından beri düşüş görülüyor. Üretim Ağustosta yüzde 4.1, Eylülde yüzde 5.2, Ekimde yüzde 8.5, Kasımda yüzde 13.9, Aralıkta yüzde 17.8, Ocakta yüzde 21.3 azaldı. Üretimdeki daralma Şubatta yüzde 23.8 ile rekor kırmıştı.
(EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

İşsizler İŞKUR’a koştu

SONRAKİ HABER

YENİ DÜNYA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa