10 Mayıs 2009 00:00

Yüz binler Svat’tan kaçıyor

PAKİSTAN ordusunun Svat Vadisi’ndeki militanlara yönelik operasyonu nedeniyle son bir kaç gün içinde 200 bini aşkın sivilin evlerini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi

Paylaş

PAKİSTAN ordusunun Svat Vadisi’ndeki militanlara yönelik operasyonu nedeniyle son bir kaç gün içinde 200 bini aşkın sivilin evlerini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi.
Birleşmiş Milletler (BM) mülteci örgütünden bir sözcü, 300 bin kişinin daha evlerinden ayrılmaya hazırlandığını ya da çoktan yola çıktığını belirtti. BM yetkilisi, zaten evlerini terk etmiş olan 550 bin kişi hesaba katıldığında dünyanın en büyük iç göçlerinden birinin yaşandığını kaydetti.
Pakistan ordu sözcüsü General Athar Abbas ise, hükümetin sivillerin tahliyesi için gereken önlemleri aldığını söyledi. Ancak bazı sivillerin yaşadıkları yerlerde çatışmalar nedeniyle mahsur kaldıkları aktarılıyor.
Uluslararası Kızılhaç örgütü, Svat bölgesinin yönetim merkezi Mingora kentinin, su ve elektrikten yoksun olduğunu duyurdu.
‘TALİBAN’I YOK EDİN’
Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, perşembe günü yaptığı açıklamada ordu birliklerine karşı direnişi sürdüren Taliban militanlarının “tamamen ortadan kaldırılmasını” emrettiği açıklanmıştı. Perşembe akşamı gelen bu açıklamanın ardından Pakistan savaş uçakları ve saldırı helikopterlerinin bombardımanının şiddetlendiğini bildiriliyor.
Tümgeneral Abbas, Taliban militanlarının kaçmaya başladığını ve aralarından yaklaşık 140 kişinin öldürüldüğünü öne sürdü. ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Pakistan hükümetinin Taliban’a verdiği tepkiden şahsen çok memnun olduğunu söyledi.
ŞERİAT ANLAŞMASI
Pakistan hükümeti yakın zaman önce Svat Vadisi’nde faaliyet gösteren Taliban militanlarıyla bölgede şiddeti sona erdirmesi umulan bir anlaşmaya varmıştı. Barış anlaşması gereği, Taliban’ın silahsızlanması bekleniyordu. Ancak Taliban, Svat Vadisi’nde şeriat yasaları tamamen uygulanana dek silah bırakmayacağını söylüyor.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

SONRAKİ HABER

AF-Pak ölüm ve göç getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa