10 Mayıs 2009 00:00

Ford işçisine ödenek şoku!

Otomotiv sektöründeki daralmayı gerekçe göstererek “işçilerin olumsuz etkilenmemesini” iddiası ile kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için başvuruda bulunan Ford’un talebi kabul edildi

Paylaş

Otomotiv sektöründeki daralmayı gerekçe göstererek “işçilerin olumsuz etkilenmemesini” iddiası ile kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için başvuruda bulunan Ford’un talebi kabul edildi. Ford patronu buna sevinirken, işçiler ise adeta şokta. Kısa çalışma ödeneği başvurusu yapıldığında Ford’ta örgütlü Türk Metal Sendikası yöneticileri işçilere, hiçbir kaybınız olmayacak açıklamasında bulundu. Oysa gerçek başvuru onaylandığında açığa çıktı:
Günlük 18 ile 26 TL arasında değişen oranlarda ücret alınacak. Ödenekten yararlanılacak 6 ay boyunca çalışılmayan günlerde ikramiye ve sosyal haklar ödenmeyecek. Sigorta primleri yatmayacak.
Ford Otosan yönetimi tarafından yapılan başvuru bakanlık tarafından kabul edilerek 1 Mart-31 Ağustos 2009 tarihleri arasında Kocaeli Fabrikası’ndan 4861 işçinin ödenekten yararlanacağı açıklandı.
Fabrika yönetiminin kısa çalışma ödeneğine başvurmasına tam destek veren fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikası ise bu durumun istihdamı koruyacağını savunarak çalışılmayan günlerde işçilerin ücretten mahrum olmalarının engelleneceğini, işçilerin mağduriyetinin ortadan kalkacağını iddia etmişti.
Başvurunun bakanlıkça kabul edilmesinin ardından yaşanan gelişmelerin sendika yöneticilerini yalanladığını belirten Ford Otosan işçileri, ödenekten yararlanılacak 6 ay boyunca çalışılmayan günlerde ikramiye ve sosyal hakların ödenmeyeceğini, sigorta primlerinin yatmayacağını ve günlük 18 TL ile 26 TL arasında ücret alacaklarını ifade ettiler.
Sendika yöneticilerinin “kriz var” gerekçesi ile patronla uzlaşma adına her türlü tavizi verdiğini dile getiren işçiler, gerek kendi fabrikalarında yaşanılanların gerekse de Erdemir’de (Ereğli Demir Çelik Fabrikası) yaşanılanların bunu gösterdiğini vurguladılar.
Sendika yöneticilerinin işten atmaları önlemek, istihdamı korumak adına uzlaştıkları yönündeki açıklamalarının da gerçeği yansıtmadığını kaydeden işçiler, kazanılmış hakların korunması için bu sendikal anlayışın değişmesi gerektiğinin altını çizdiler.
İKRAMİYEYİ GERİ İSTİYORLAR
Fabrikada yaşanan gelişmelere ilişkin görüşlerini aldığımız ve işten atılma kaygısı ile ismini vermek istemeyen 10 yıllık Ford Otosan işçisi, kısa çalışma ödeneğine yapılan başvuruyu basından öğrendiğini aktardı.
Sendika yöneticilerinin o dönem kendilerini ikna edici açıklamaya yaptığını belirten işçi sözlerini şöyle sürdürdü: “Bize o dönem yapılan açıklamada hiçbir kaybımızın olmayacağı, tersine eğer başvuru kabul edilirse ücret kesintisi olmayacağı söylenmişti. Mart ayı bordrosunu aldığımızda gördük ki böyle değil. Çalışılmayan günlerde ikramiye ve sosyal haklarımız ayrıca sigorta primlerimiz yatmayacakmış. Günlük olarak saat ücretine göre taban olarak 18, tavan olarak da 26 lira para alacakmışız. Ama bu nasıl olacak buradaki oran ne buna ilişkin bir açıklama yok. Sendika yöneticileri her zaman yaptıkları gibi bu konuda hiçbir açıklama yapmadılar.”
Başvurunun Mart ile Ağustos ayları içinde geçerli olduğunu hatırlatan Ford işçisi, mart ayında 14 gün çalışmadıklarını anlatarak “Başvurunun kabul edilip edilmediği netleşmediği için ikramiyelerimiz yatmıştı. Şimdi fabrika yönetimi birde bizi borçlu çıkardı. 160 lira borçlu bütün işçi” diye konuştu.
İŞÇİYE SORAN YOK
Kısa çalışma ödeneği hakkında hiçbir bilgisi olmadığını, sigorta primleri, ikramiye ve sosyal hakların çalışılmayan günlerde yatmayacağını diğer işçilerden duyduğunu kaydeden 5 yıllık başka bir Ford işçisi de “Zaten işçiye bir şey soran yok. Böyle bir anlayış var sendika yöneticilerinde. Onlar gider, patronla görüşür. Allaha şükür patronun istediği herşeye de imza atar. Sonra işçi içerde dolaşan fısıltı gazetesinden duyar. İşçiye ne istiyorsun diyen yok. Bir kere bu anlayış muhakkak değişmeli. İşçi her şeyden bilgi sahibi olarak kendisi için neyin iyi olacağına kendisi karar vermeli” dedi.
Ford işçilerinin artık zaruri harcamaları dışında hiçbir harcama yapmadığını aktaran işçi, “Kimse giyecek, ayakkabı almıyor. Herkes en zorunlu ihtiyaçlarını karşılıyor. Ben ev almıştım fabrikaya güvenip kredi ile. Böyle olunca, ödeyemez hale gelince annemlerin yanına taşındım. Bu yaştan sonra eşinle bu duruma düşmek kolay mı? Ama ne yapalım bu koşullarda geçinmek zor. Sendikada, fabrikada işçinin durumunu biliyor. Bu işçi bu halde herşeye razı olur diyor. Ama biz aptal değiliz. Hep bizden gidiyor. Fabrika açıklama yapıyor sadece yüzde 10 kardan zarar ettim diye. O yüzde 10’nun faturasını da bize kesiyor. Bu kabul edilemez” diye konuştu.
Sendikadaki anlayışın değişmesi gerektiğini dile getiren işçi “Hep ver ver nereye kadar. Bu fabrikada bir sürü şey oldu işçi hiçbirinden haberdar olmadı. İzin dönemindeki ücret kesintileri, kısa çalışma, ödünç işçi olarak arkadaşların gönderilmesi biz hiçbirinden haberdar olmadık. Gittiler anlaştılar biz uygulandığında haberdar olduk. İşte bu işçinin arkasından iş çeviren anlayış değişmeli. Artık işçi de kendine gelip buna bir dur demeli” dedi. (Kocaeli/ EVRENSEL)

HESAP SORMALIYIZ
Erdemir’de yaşanılanların fabrikada konuşulduğunu, yapılan yanlışlara karşı Erdemir işçisinin bir araya gelmesinin Ford Otosan işçisini heyecanlandırdığını anlatan 7 yıllık başka bir Ford Otosan işçisi de tepkilerini şöyle dile getirdi: “Erdemir’de olanla Ford’da olan farklı değil aslında. Bizde de herşeyi yapıyorlar biz sonradan öğreniyoruz. Bizde de herşeye onay verdiler. Tabi Erdemir’de yaşanılan asla kabul edilemez. Ücretlerin yüzde 35 düşürülmesi hem de 16 aylığına ne demek. Orada da gerekçe aynıymış. Patron işçi atacakmış, sendikada bunu önlemiş. Ya zaten atmıyor mu? Ford’da böyle dediler. Herşeyi onayladılar. Sanki işten atma önlendi mi? 7500’dü işçi sayısı 5 bine düştü. Hangi önlem bu anlamadık ki. İşçiyi korkutarak herşeyi yapıyorlar. Birlik olup kanmamak lazım. Olan bize oluyor. Elimizdeki herşeyi alıyorlar.”
Ford’un aksine Erdemir işçisinin yaşadığı haksızlığa karşı çıktığını, bununda tüm metal işçisini heyecanlandırdığını söyleyen işçi, “Valla helal olsun adamlara. Cesaretlice dikilmişler sendika yöneticilerinin karşısına. Allah onların yardımcısı olsun. Bize de moral verdiler. Aslında belki bunun farkında değiller ama ciddi moral verdiler. Onlar gidip sendikacılara neden böyle yaptınız diye sorma cesaretini gösterdiler. Aslında Türk Metal üyesi işçilerin sorunu bu. ‘Niye yaptınız’ diye soramamak” dedi.
Ford işçisinin de “niye yaptınız” diye sorması gerektiğini kaydeden Ford işçisi “İşçi gidecek sendikasına vardiya, vardiya, bölüm bölüm. Ne oluyor, ne bitiyor takip edecek. ‘Sendikaya güvenmiyorum’ demekle olmuyor. Biz biraraya gelir, hesap sormasını bilirsek kimse de bu kadar kolay hareket edemez” diye konuştu.
Arzu Erkan
ÖNCEKİ HABER

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR

SONRAKİ HABER

Faşizme karşı zafer günü coşkuyla kutlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa